Renovovať výťahy alebo vymeniť za nové?

Zaujímajú vás možnosti obnovy vášho bytového domu? Máte málo alebo veľa protichodných informácií? Prichádza obdobie, keď v starších obytných domoch s vekom 30 a viac rokov je okrem zateplenia, či výmeny stúpačiek nutná aj výmena, alebo renovácia starých výťahov. Pri návšteve strojovne výťahu prídeme na to, že sme vlastníkmi historickej pamiatky ešte z čias tvrdého socializmu, ktorá síce funguje, no už výrazne presluhuje a nesie so sebou množstvo rizík a nedokonalostí.

 

Problémy starých výťahov by sme podľa dôležitosti mohli rozdeliť do týchto kategórií:

 

  1. Bezpečnosť
  2. Spoľahlivosť
  3. Komfort jazdy
  4. Estetický vzhľad
Niektoré z týchto faktorov sa dajú postupne odstraňovať takzvanou modernizáciou, alebo rekonštrukciou, ktorú zabezpečuje množstvo firiem po celom Slovensku. Problémy sa však často odstraňujú v opačnom poradí, než by sa mali. Výmenou elektrických častí výťahu (rozvádzač s frekvenčným meničom, privolávače, prípadne ovládací panel v kabíne…) zabezpečíme plynulý rozjazd a dojazd výťahu, zrušenie nábehových prúdov a taktiež budeme menej zakopávať pri nástupe a výstupe z výťahu.

neobn1

Estetický vzhľad výťahu je tiež dôležitý a preto v druhom kroku sa vlastníci bytov dohodnú na jeho vylepšení a investujú ďalšie peniaze do obloženia kabíny „preglejkami“, čím získajú krajšie prostredie, nové osvetlenie, nový ovládací panel, prípadne kabínové dvere – to všetko však často výmenou za menší prepravný priestor kabíny. Tu však často záujem vlastníkov končí. Hmatateľné nedostatky boli odstránené, no tie najdôležitejšie riziká ticho čakajú na svoje prejavenie.

neobn2

Podľa v súčasnosti platnej normy EN 81-80 sa posudzujú bezpečnostné riziká prevádzky výťahov, ktorých je podľa tejto normy 74. Aby vlastníci zistili, do akej miery ich výťah túto normu spĺňa, je potrebné si nechať vypracovať odborný posudok, ktorý zabezpečuje inšpektor zdvíhacích zariadení. Posudok označí rizikové súčiastky a odporučí časový horizont ich výmeny. Celková rekonštrukcia výťahu môže trvať 1-5 rokov. Tento spôsob odstraňovania problémov starých výťahov však so sebou nesie ďalšie úskalia.

Najväčším problémom pri tomto postupe je spájanie starých výťahových komponentov s novými, z čoho vyplýva nie najlepšia kompatibilita (súčinnosť komponentov od rôznych výrobcov) a veľmi problematické určenie záruky. Navyše kľúčové komponenty výťahu (motor, prevodovka, vodidlá… ) často ostávajú pôvodné, alebo repasované.

Nakoniec zistíme, že:

  • máme síce krajšiu kabínu,
  • máme aj vymenené ovládacie prvky v kabíne a na nástupiskách,
  • máme presnejšie zastavovanie kabíny v stanici,
  • máme repasovanú pohonnú jednotku (ak vôbec),

avšak

  • máme taký istý účet za servisné zásahy a rovnaké energetické náklady ako pred rekonštrukciou,
  • minuli sme za posledných 5 rokov viac peňazí ako keby sme vymenili celý výťah naraz,
  • a v konečnom dôsledku máme stále pôvodný 30 a viac ročný starý výťah.

Alternatívou k postupnej rekonštrukcii je kompletná výmena výťahu a všetkých jeho súčastí naraz. Počiatočné náklady sú samozrejme vyššie, no z dlhodobého hľadiska výrazne ušetríme a získame istotu, že sme všetky nedostatky spoľahlivo odstránili. Dodatočné benefity kompletnej výmeny výťahu:

  • prevádzkové náklady citeľne klesli,
  • výťah sa skoro vôbec nekazí,
  • všetky bezpečnostné riziká sme odstránili naraz,
  • výťah máme v súčinnosti so všetkými súčasne platnými normami.

Ako si správne vybrať výťah?

Keďže teraz už vieme, že chceme výťah kompletne vymeniť, poďme si povedať niečo o tom ako sa právne rozhodnúť pri výbere produktu a na čo nesmieme zabudnúť. V prvom rade je treba porovnávať porovnávateľné, to v praxi znamená, že si zavoláme jednu výťahovú spoločnosť, ktorá zabezpečuje kompletné výmeny výťahov a s jej obchodným zástupcom si prejdeme všetky naše požiadavky na výťah plus odporúčania zo strany výťahárskej firmy. Takto si spravíme akúsi predlohu technickej špecifikácie výťahu, ktorú rozpošleme aj nami vybraným spoločnostiam na nacenenie. V tomto prípade si môžeme byť istí, že všetky nám predložené ponuky budú rovnaké a teda porovnateľné z hľadiska parametrov a výbavy.

A ako si vybrať tú správnu spoločnosť?

Nie je to jednoduché, ale hlavné zásady platia vždy a pre každé odvetvie. To znamená, že uvažujeme o firme, ktorá ponúka nielen produkt, ale aj záručný a pozáručný servis. Z predchádzajúcich slov už vieme, že spájanie komponentov
nie je najšťastnejším riešením, preto je ideálne vybrať firmu ktorá ponúka výrobok ako celok, nie ako „skladačku“ rôznych nakúpených komponentov. Nebojte sa kontaktovať obchodného zástupcu firmy kedykoľvek a s čímkoľvek a zistíte ich záujem o zákazníka, to tiež čo-to napovie. Ďalším krokom je pozrieť si už namontované výťahy nami vybraných firiem a vyskúšať si ich:

  • komfort jazdy,
  • hlučnosť,
  • presnosť zastavovania,
  • porovnať energetické nároky,
  • porovnať estetiku,
  • presnosť zastavovania.

neobn3

Po týchto krokoch sa nám už obyčajne vykryštalizujú dve až tri firmy, ktoré prejdú do takzvaného užšieho výberu, v ktorom už zvyčajne najdôležitejšiu úlohu bude hrať cena. Nebojte sa tlačiť na úpravu ceny, prípadne na predĺženie záruky, alebo na obohatenie výbavy v rovnakej sume, predsa len sa jedná o veľkú finančnú investíciu a treba si byť istí, že za svoje peniaze dostanete maximum.

Takže je treba dať „hlavy do kopy“ a spolu so zástupcami vlastníkov alebo na domovej schôdzi si povedať, čo je pre nás najdôležitejšie – cena za výťah, cena za servis, výbava výťahu, alebo dĺžka záruky, prípadne niečo iné. Na základe tohto spoločného rozhodnutia sa nám určite podarí nájsť tú správnu firmu, ktorá nám vymení starý výťah za nami „vysnívaný“ nový výťah.

Peter Hudák
– revízny technik zdvíhacích zariadení
Allevat, s.r.o.

zdr1zdr2zdr3


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk