Obráťte sa na Prvú stavebnú sporiteľňu a obnovu bytovky zvládnete ľavou zadnou!

Zateplili ste fasádu vašej bytovky a myslíte si, že to stačí? Omyl. Úspory nákladov na energie nedorazia až na vrchol iba zateplením. Ak chcete ušetriť viac, vymeňte rozvody, opravte strechu, vymeňte výťahy, okná a dvere. Až potom zistíte, že peniaze nevyhadzujete von oknom. Ďalšie práce na obnove bytového domu teraz zaplatíte hravo. Ako na to, prezradí regionálny riaditeľ Prvej stavebnej sporiteľne v Košiciach Ing. Marek Darida.

darida_zdr_c1. Prvá stavebná sporiteľňa poskytla za 14 rokov fungovania úverov na obnovu bytoviek peniaze tisíckam správcov. Čo hovoria vaše skúsenosti, oplatí sa obnova?

Neexistuje vhodnejšia odpoveď ako áno, jednoznačne sa oplatí. Dokazujú to úspory nákladov za energie v obnovených bytových domoch. Čím je obnova komplexnejšia, tým je úspora výraznejšia. Máme aj spätnú väzbu z bytových domov, ktoré ušetrili 50 až 60 percent nákladov. Pritom návratnosť prostriedkov vložených do rekonštrukcie bytového domu sa pohybuje do desať rokov. Majitelia bytov z peňazí za usporené energie úplne bez problémov dokážu splácať úver, ktorý si u nás zobrali, dokonca vo veľa prípadoch im ešte niečo aj zostane.

2. Niektorí správcovia razia cestu postupnej obnovy. Pred pár rokmi nastal doslova boom zatepľovania fasád. Estetický dojem je výborný, ale stačí to?

Ak má spoločenstvo vlastníkov bytov, bytové družstvo alebo iný správca záujem ušetriť čo najviac, musí jednoznačne staviť na celkovú obnovu. Do nej určite okrem zateplenia zahŕňame rekonštrukciu strechy, výmenu okien v spoločných priestoroch aj v samotných bytoch, výmenu výťahov a jednoznačne výmenu rozvodov a vyregulovanie vykurovacej sústavy. Zníženie nákladov na kúrenie a prípravu teplej vody predstavuje 20 až 30-percentné zníženie celkových nákladov na prevádzku bytov.

3. Rozmeňte to na drobné – spoločenstvo si pred troma rokmi zobralo úver v PSS, a. s., a zateplilo z neho fasádu. Vyššie splátky úveru už ťažko zvládne. Teraz ešte potrebuje vymeniť rozvody a výťah. Čo mu odporučíte?

V PSS, a. s., preferujeme čo najcelkovejšiu obnovu. Preto čím vyšší úver žiadate, tým máte nižšiu úrokovú sadzbu. Ale ak sa spoločenstvo rozhodne robiť obnovu postupne, sú dve cesty.

Prvou je možnosť prefinancovania starého úveru s vyššou úrokovou sadzbou úverom s lepšími podmienkami. Vyššia suma úveru znamená aj nižšiu úrokovú sadzbu a rovnako možnosť zaplatiť výmenu výťahu či rozvodov. Dlhšia doba splácania sa zase rovná nezvyšovaniu mesačnej splátky. Druhá cesta je následný medziúver. Je to nový úver, ktorý si spoločenstvo zoberie k už existujúcemu. Výhodou je, že cieľovú sumu pôvodného úveru a následného úveru sčítame. Tým, že bude cieľová suma vyššia, úroková sadzba spadne do inej kategórie a pri splácaní následného úveru bude nižšia.

4. Nebola by to Prvá stavebná sporiteľňa, keby každý rok nepriniesla aj v obnove bytoviek niečo nové. Čo to je v roku 2014?

Aj tento rok chceme byť jednotkou v ponuke úverov na obnovu bytových domov, preto sme od 1. apríla prišli na trh s bezkonkurenčnou ponukou. Správcov čaká čerešnička na torte – úroková sadzba na úvery len 1,59 % ročne. Bude platiť dva roky od schválenia úveru. Vďaka tejto akcii zostane vo fonde opráv bytového domu počas prvých dvoch rokov splácania viac peňazí. Vytvoria sa takpovediac zadné vrátka, teda rezerva na predčasné splatenie úveru, mimoriadnu splátku, alebo náhlu opravu prípadnej havárie v dome.

5. Aj týmto bezkonkurenčným úverom sa dá splatiť starší, nevýhodnejší úver?

Samozrejme. Výhodou je, že spoločenstvo vlastníkov alebo správcovia si môžu zobrať vyšší úver so zvýhodneným úrokom, ktorým splatia starší nevýhodnejší úver a z prebytku môžu zaplatiť ďalšie práce. V tomto prípade ani nie je potrebné predlžovať dobu splácania úveru, pretože zníženie úrokovej sadzby počas prvých dvoch rokov znamená zníženie splátok navýšeného úveru.

 

Zhováral sa a za rozhovor ďakuje Ing. Miloš Tocik


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk