Tip na výlet – Nižná myšľa

V okolí Nižnej Myšle na lokalite zvanej Várhegy (len 15 km južne od Košíc) sa nedalo poriadne orať. Pluh občas zavadil o nejaký tvrdý predmet. raz sa z neho vykľula kosť, inokedy niečo kamenné, bronzové alebo hlinené. Keď už takýchto prípadov bolo viac a zdalo sa, že z črepov by sa dali poskladať misky, hrnce alebo džbány, začalo sa uvažovať, kto a kedy mohol tieto veci nechať ladom. 

Koncom 19. stor. sa touto lokalitou začali zaoberať aj tí, ktorým ich manželky nikdy nebudú pripadať staré, lebo pracujú s omnohostarším materiálom-archeológovia. Komplexný výskum sa však rozbehol práve takto v júli, dokonca v dobre zapamätateľný dátum 7.7.1977. Odvtedy odkrývajú opevnené osady spred 3500 rokov a pohrebisko. Ide o najdlhšie vedený systematický archeologický výskum na Slovensku. Už 43. sezónu ho vedú archeológovia Ladislav Olexa a Dárius Gašaj. Vďaka úsiliu stoviek archeológov zo Slovenska i zo zahraničia už pomerne presne vieme, kde v dobe bronzovej ľudia žili, aké príbytky mali a čo v nich bolo. Podľa množstva kostier sa identifikovalo pohrebisko. Tie v nich väčšinou neležia sami, ale sú obklopené nádobami na nápoje, potravu, zbraňami, pracovnými pomôckami a nástrojmi, šperkami, skrátka všetkým, čo by im v posmrtnom živote, podľa vtedajších predstáv, nemalo chýbať. Niektoré mali aj polámané hnáty alebo oddelené lebky, to iste preto, že ich obetovali alebo sa obávali ich možného návratu z druhého sveta.

Všetky ležia, tak ako bolo zvykom, v skrčenej polohe muži s hlavou na juh, ženy s hlavou na sever, s tvárami otočenou na východ. Doteraz sa našlo presne 805 hrobov, no mohlo by ich byť až takmer 1000. Nižná Myšľa tak patrí k najrozsiahlejším starobronzovým nekropolám známym z Karpatskej kotliny. Táto kul- túra má svoj názov otomansko-füzesabonská (1700-1400 pred Kristom) a vyvíjala sa v tom istom čase, keď písali svoje dejiny Mykény, Kréta, Trója, Chetitská alebo Egyptská ríša. Niektoré vykopávky sú ešte staršie než starovek. V tejto lokalite sa vyskytovali už pravekí lovci sobov a mamutov možno kvôli nezamŕzajúcemu termálnemu prameňu pri Koscelku. A ten bol asi dôvodom, prečo sa tu aj po bronzovej ére usadili Germáni, ba dokonca je tu potvrdené i jedno z najstarších slovanských osídlení na území Slovenska.

Najlepšie je však vidieť na vlastné oči nielen tieto písmenká teraz pred vami, ale aj skutočné exponáty, ktoré tvoria Myšlianske obecné múzeum. To sa nachádza v budove bývalého myšlianskeho kláštora a radi ho otvoria trebárs po požiadaní na tel. č. 055-698 01 24 (Obecný úrad Nižná Myšľa). Svetovo známym exponátom je hlinený vozík – hračka, ktorý je nielen symbolom tohto múzea, ale jeho fotografiu nájdeme aj v našej učebnici dejepisu. A keď tam budete, vydajte sa aj do rodiaceho sa archeoskanzenu priamo na miestach, kde sa kope i v týchto dňoch.

Text: Milan kolcun

Foto: Lenka Šingovská

Zdroj: Class SLOVAKIA


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk