ZÁSADY DODRŽIAVANIA PITNÉHO REŽIMU

Prečo je pitný režim taký dôležitý? Dve tretiny nášho tela tvorí voda a telo musí prijímať približne 1,5 až 2,5 litra vody každý deň. Okrem toho si vodu vyrába organizmus sám pri spaľovaní živín metabolickými cestami. Nespotrebovaná, zužitkovaná voda sa z tela vylučuje najmä močením, únikom vodnej pary pri dýchaní a potením. Pitný režim je systém doplňovania tekutín stratených z ľudského organizmu pri bežných, ale najmä pri náročnejších činnostiach. Je neoddeliteľnou súčasťou výživy vrátane regenerácie organizmu. Pre správne dodržiavanie pitného režimu platia tri základné princípy.

Princíp správneho nápoja. Hlavnou látkou pre život ľudského organizmu je voda. Ostatné nápoje sa od čistej vody odlišujú svojim obsahom cukru, dochucovadiel a konzervačných látok. Každá z týchto ingrediencií má svoje špecifiká, ktoré ju vylučujú z vhodnosti pre pitný režim, pretože zvyšujú spotrebu vody v biochemických procesoch. Ich konzumácii by sme mali úmerne prispôsobiť aj konzumáciu vody v pitnom režime. Najvhodnejším typom vôd sú prírodné stolové vody, ľahké minerálne vody s vyrovnaným obsahom minerálnych látok do 500 mg/l.

Princíp správneho času. Pocit smädu je prvým signálom nedostatku vody. Pri správnom dodržaní pitného režimu by ste nemali pocítiť smäd. V priebehu dňa je dôležité dodržiavať najmä pravidelnosť a priebežné pitie. Nevhodným návykom je pitie väčšieho množstva tekutín počas jedla. Sťažuje to tráviace procesy a znižuje efektívnosť využitia energie z prijatej stravy. Správne je napiť sa prvýkrát ráno po prebudení a ďalej piť medzi hlavnými dennými jedlami, najlepšie v intervale zhruba pol hodiny po jedle a najneskôr pol hodiny pred ďalším jedlom.

Princíp správnych dávok. Aby bol organizmus hydratovaný efektívne, je správne prijímať menšie objemy vody v častejších intervaloch. Nesprávne je jednorazové pitie väčšieho množstva, ktoré zdanlivo odstráni pocit smädu, ale neprimeraný objem nie je v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu. Ten si totiž nedokáže vyrobiť zásoby a voda ním iba „pretečie“, preto je potrebné plynulé zásobovanie vodou.

Základné pravidlá pitného režimu
1) Vypite denne aspoň 2 až 3 litre tekutín.
2) Káva, čierny čaj a alkohol sa do pitného režimu nepočítajú.
3) Mlieko a kakao sú skôr jedlom než nápojom.
4) Nečakajte na pocit smädu – ten je znamením vášho tela v poslednej chvíli.
5) Pri športovaní, pobyte v teplých miestnostiach (sauna, vykúrená kancelária) či v stresových situáciách pite viac.
6) Udržujte pestré zloženie tekutín.
7) Ideálne sú vody s mineralizáciou 150-400mg/l, nesladené čaje a šťavy.
8) Pite priebežne počas celého dňa, nie nárazovo. Prevažnú časť tekutín by ste mali prijať do 14. hod, vtedy ich dokáže organizmus najlepšie spracovať. Ideálne je začať deň s pohárom vody nalačno a poslednú dávku tekutín prijať večer pred spaním.
9) Nie je vhodné piť tesne pred jedlom, počas jedla ani bezprostredne po dojedení.
10) Nepodceňujte význam minerálov, ktoré vo vyváženom pomere zohrávajú dôležitú úlohu pri metabolických procesoch v ľudskom organizme.

Zdroj: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk