Aj zdravie chutí sladko

Čo je sladké, väčšinou síce láka najviac, ale po dopriatí si toho, čo lahodí chuti, neraz nasledujú výčitky svedomia. Je tu však potešujúca správa pre každého, kto si zúfa, pretože predsa len jestvuje spôsob, ako si čas na zemi osladiť a netrápiť sa, že telo utrpí ujmu. V na informácie bohatom rozhovore, sa dá zistiť, že nielenže sa problém vyrieši, ale teda nie je nemožné ostať zdravý a zároveň spokojný a dostatočne nasýtený. Áno, aj zdravie totiž môže a aj chutí sladko.

Aké sú to Fitness maškrty?
Fitness maškrty sú koláče, dezerty, zákusky, torty, sladké aj slané, ktoré sa od tradičných spôsobov prípravy či pečenia líšia najmä v množstve a druhoch použitých surovín. Recepty na naše Fitness maškrty sú zdravé, málo kalorické, avšak zároveň nutrične bohaté a ozaj chutné! Cieľom Fitness maškŕt je nájsť zdravší spôsob náhrady viacerých nevhodných, často veľmi kalorických surovín. Najradšej v skratke tvrdíme, že Fitness maškrty sú tie koláče, kde sa človek nemusí kontrolovať, koľko kúskov zjedol, ale pokojne si môže dopriať aj viac porcií bez zbytočných výčitiek a kíl navyše.
Pre koho sú určené?
Fitness maškrty sú určené naozaj pre každého. V rámci našich receptov využívame vždy len čerstvé suroviny, snažíme sa používať v čo najväčšej miere domáce výrobky. Preto sú Fitness maškrty vhodné aj pre deti. Navyše do koláčov nepridávame umelý cukor či sladidlá, koláče dochucujeme väčšinou proteínom, domácim medom či agáve sirupom. Aj vďaka tomu sú vhodné pre športovcov, ľudí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl, a napriek tomu si chcú dopriať sladké.
Čo Vás viedlo k tomu, aby ste sa začali venovať zdravším variantom maškŕt?
Piecť som začala spontánne už počas štúdia na vysokej škole. V našej domácnosti sme nikdy nezvykli mať bielu múku či biely cukor, preto som automaticky pri pečení využívala iné formy ochucovania koláčov, experimentovala som, čo ako bude chutiť. Keďže pracujem ako psychologička, potrebovala som vo svojom voľnom čase nájsť určitú formu psychohygieny. A ňou je pre mňa práve pečenie. Znamená pre mňa relax, určitú dávku kreativity a spontánnosti. Navyše, keď mojím výsledkom môžem ešte niekoho potešiť ponúknutým koláčikom, je to radosť. Môj partner sa popri mojom niekoľko ročnom pečení a vymýšľaní vlastných receptov následne rozhodol, že by bolo vhodné zhrnúť moju prácu napríklad do formy knihy, aby som tak svoje recepty mohla posunúťľuďom ďalej.
Odkiaľ prichádza inšpirácia k receptom?
Inšpirácia k tvorbe receptov prichádza úplne odvšadiaľ. Inšpirujú ma mnohé tradičné aj netradičné už existujúce recepty, ktoré sa ale snažím pozmeniť na zdravšiu formu. V mnohom ma inšpirovala francúzska cukrárska tvorba počas pracovania vo Francúzsku. Avšak často vzniká nový recept v mojej hlave len na základe podnetov čerstvého ovocia, ktoré vidím napríklad na trhoch či v našej záhrade. A už premýšľam, s čím by bolo zaujímavé ho skombinovať, ako dochutiť, akú formu dať koláčiku.
Kto tvorí tím stojaci za Fitness maškrtami?
Tím Fitness maškrty tvoríme s partnerom: Ja – PhDr. Lenka Demková, psychologička Partner – Ing. Peter Pejko, má viac než 12-ročnú skúsenosť so zdravou výživou, doplnkami výživy a pod., aktuálne sa venuje tvorbe webových stránok, eshopov. Naša stránka: www.fitnessmaskrty.sk
Venujete sa Fitness maškrtám naplno alebo je táto aktivita skôr Vaše hobby?
Viac činnosť vnímame ako našu vášeň. Nie je to pre nás práca. Keďže sme obaja zamestnaní, nie je na to ani toľko priestoru venovať sa tomu naplno. Je to skôr oblasť, pri ktorej si dokážeme oddýchnuť a prísť možno na úplne iné myšlienky či chute. Sme toho názoru, že je dôležité oddeliť prácu a hobby. Takže Fitness maškrty pre nás ostanú vždy len určitou formou hobby.
Čo považujete v tejto oblasti za úspech?
Za náš úspech považujeme určite naše prvé vydanie knihy Fitness maškrty. Už len z toho dôvodu, že sme nikdy cielene neplánovali niečo podobné realizovať a Fitness maškrty pôvodne nevznikli ani s týmto zámerom. Preto nás teší, že aj napriek tomu, že sa Fitness maškrtám nedokážeme z dôvodu pracovnej vyťaženosti venovať natoľko, koľko by sme chceli, sa ten úspech objavil v podobe vydanej knihy. Rovnako sa nám podarilo na tento rok vydať nástenný kalendár Fitness maškrty 2019, kde ľudia môžu nájsť 12 výnimočné chutných a zdravých receptov.
Ktorá maškrta je tá, na ktorú ste z nejakého dôvodu obzvlášť hrdá a prečo?
Nie som si istá, či hrdá, každopádne za moju najobľúbenejšiu maškrtu považujem koláč s názvom Čokoládové Francúzsko. Je to vôbec jeden z mojich prvých receptov, ktorí som začala robiť. Pôvodnú receptúru koláča som si doniesla priamo z francúzskej rodiny. A musím povedať, že sa v našej rodine aj v našom okolí stál okamžite tým najobľúbenejším koláčom. Navyše je nesmierne jednoduchý, takže pokiaľ je potrebné pripraviť na rýchlo nejaký koláčik, vždy siaham po tomto recepte.
Aké sú Vaše plány do budúcnosti?
V hlave máme určite mnoho plánov do budúcnosti. Musíme ich však korigovať s našimi časovými možnosťami popri práci, čo nám plány dosť sťažuje. Určite plánujeme vydať aj druhú knihu, Fitness maškrty 2. Rozmýšľame tiež nad diárom Fitness maškrty a nad receptami Fitness maškrty na slano. Čaká nás ešte veľa práce, no hlavne veľmi veľa ochutnávania koláčikov, dolaďovania receptúry a jedenia a jedenia.

ZDROJ: www.class.eu


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk