ZÁHRADA: NÁŠ DRUHÝ DOMOV

Záhradný nábytok by mal dopĺňať celkové architektonické riešenie záhrady, preto je vhodné výber materiálu, z ktorého je zhotovený, prispôsobiť možnostiam záhrady. Donedávna obľúbené plastové stoličky a stoly sú už našťastie „out“ a do popredia sa dostali nové materiály a trendy, pričom sa zvyšuje dôraz na ich dizajn a kvalitu opracovania. K najdôležitejším kritériám na kvalitný záhradný nábytok patria: odolnosť voči atmosférickým vplyvom (dážď, slnečné žiarenie, mráz), praktickosť, pohodlnosť, pevnosť, trvanlivosť a nenáročnosť na údržbu. Pri výbere je dôležitá aj veľkosť priestoru, kde bude nábytok umiestnený. Súčasné kolekcie záhradného nábytku ponúkajú jednoduché a elegantné tvary a množstvo zaujímavých farebných odtieňov. Záhradný nábytok by mal byť umiestnený na stabilne určenej spevnenej ploche, kde zotrvá počas celej sezóny. Táto plocha môže byť situovaná v blízkosti jazierka, v zaujímavej časti záhrady, neďaleko bylinkového alebo letničkového záhona, pod košatým stromom, pod alebo v blízkosti záhradného grilu či ohniska. Miesto, kde možno záhradný nábytok umiestniť, však nemusí byť viazané len na spevnenú plochu, možno ho rozložiť aj priamo na rozľahlej trávnatej ploche. Príjemný zážitok zo stolovania alebo relaxovania umocní nábytok vhodného štýlu, ktorý bude harmonizovať s okolím. Trh ponúka záhradný nábytok vyrobený z rôznych materiálov: z kovu, dreva, ratanu, betónu alebo z umelého kameňa. Pre svoj prirodzený pôvab a univerzálne využitie je najobľúbenejší nábytok z dreva. Nábytok z tohto materiálu vyniká v prírodných aj v moderných záhradách. Mal by byť vyrobený z kvalitného dreva, dobre vysušeného a dostatočne odolného proti poveternostným vplyvom.

TEAKOVÝ ZÁHRADNÝ NÁBYTOK
Teak je tropické tvrdé a veľmi odolné drevo, ktoré vyniká vysokou kvalitou, jemnou štruktúrou a vďaka vysokému obsahu teakového oleja aj vysokou odolnosťou proti nepriaznivým poveternostným vplyvom a patogénnym hubám. Je teda možné ponechať ho v záhrade aj počas zimných mesiacov. Záhradný nábytok zhotovený z tohto materiálu je pomerne drahý, vyznačuje sa však vysokou kvalitou. Pri kúpe teakového nábytku má nové drevo medovo-hnedé zafarbenie. V priebehu piatich rokov získava nádhernú strieborno-sivú patinu, ktorá je veľmi populárna napr. v Anglicku. Toto sfarbenie je jedinečným výsledkom pôsobenia slnka, dažďa, mrazu a vetra. Na kvalitu materiálu nemajú negatívny vplyv drobné trhlinky, ktoré vplyvom poveternostných podmienok na jeho povrchu vznikajú. Na udržiavanie pekného medovo-hnedého odtieňa teakového nábytku a ľahké čistenie jeho povrchu sú určené špeciálne prípravky na teakové drevo, ktoré udržujú medovo-hnedú farbu teaku a zároveň ho chránia pred vznikom plesní. Teakový nábytok môže byť ponechaný vonku počas celého roka. Je však potrebné skontrolovať a zabezpečiť dôkladné utiahnutie všetkých skrutiek a spojov. V opačnom prípade môže dôjsť k popraskaniu dreva v dôsledku pnutia zmrznutej vody, ktorá by mohla ľahko preniknúť do priestorov s neutiahnutým kovaním. Na zimné uskladnenie teakového nábytku vo vnútri sa nehodí teplá miestnosť. Ideálna je garáž, ktorá nábytku poskytne sucho a dostatočnú ventiláciu.

TROPICKÉ DREVO MERANTI
Tento typ dreva sa ťaží v Malajzii, pričom výber dreva a následná výroba nábytku podliehajú veľmi prísnej kontrole. Záhradný nábytok vyrobený z tohto materiálu vyniká vysokou tvrdosťou a odolnosťou, veľmi precíznym spracovaním a netradičnou červenohnedou farbou. Má najmenšiu nasiakavosť, t.j. prijímanie vlhkosti zo vzduchu. Drevo meranti sa povrchovo upravuje pomocou teakového oleja. Pretože je vyrobený z prírodného materiálu, kresba dreva a jeho zafarbenie sú na každom kuse nábytku jedinečné a unikátne. V dreve meranti sa ojedinele môžu vyskytnúť aj drobné dierky vznikajúce pri raste stromu. Nábytok je vyrábaný s ohľadom na využitie v stredoeurópskych podmienkach, ale aj napriek tomu sa drevo musí určitý čas aklimatizovať. Vďaka prirodzenej štruktúre môže pri zmenách vlhkosti a teploty dochádzať k drobným tvarovým zmenám alebo k zmenám zafarbenia dreva, môžu tiež vznikať drobné praskliny dreva. Tieto zmeny však nemajú vplyv na pevnosť a funkčnosť nábytku. Údržba nábytku pozostáva z pravidelného čistenia vlažným mydlovým roztokom alebo špeciálnym čistiacim prostriedkom na drevený nábytok a pravidelným ošetrovaním nábytku teakovým olejom pre zachovanie pôvodnej farby nábytku. Všeobecne platí, že náter teakovým olejom je potrebné na nábytok aplikovať vtedy, ak povrch nábytku zmatnie a dažďová voda neostáva na povrchu nábytku v podobe kvapiek, ale začne sa vpíjať do dreva. Prvý náter sa doporučuje aplikovať najneskôr do jedného mesiaca od začatia používania nábytku. Po sezóne je potrebné nábytok meranti očistiť a nechať dôkladne uschnúť. Počas zimného obdobia je vhodné uskladňovať ho v krytých nevykurovaných priestoroch prikrytý plachtou.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk