Z babičkinej lekárne – Zázračné Byliny

Príroda je bohatá na dobro. Nachádza sa v nej liek na chorobou ochromené telo, ale aj na trápením doráňané vnútro. Jediným problémom sa ukazuje byť skutočnosť, že nevie rozprávať, nemá slová a nebol jej daný hlas na to, aby ním lákala do svojich osídel. Má síce dokorán otvorenú náruč a usmieva sa kade-tade, vyžaduje si však ľudskú všímavosť. Jeden pohľad do nej, a nielen na ňu, môže zvrátiť nezvrátiteľné.

Jej silu pozná i stará mať, ktorá bola svedkom vojny, pochovala si priateľov a aj manžela, často sa skláňala nad šitím a plietla ihlou tak zručne, akoby to bol maliarsky štetec. Nech sa zrnko múdrosti, čo jej bolo nadelené, rozpráši a zasadí tak generačný zvyk pestovať si vlastné zdravie. Spoliehať sa na prácu, ktorú si človek vykoná sám, je predsa nenahraditeľné. A pokiaľ bylina, čo vzrastie, prinesie prospech rodine, potom sa šťastie strojnásobí.

Bez toho to nejde

Skôr než sa článok rozvrství a podá pomocnú ruku v druhu a účinku, na známosť sa dáva, Príroda je bohatá na dobro. Nachádza sa v nej liek na chorobou ochromené telo, ale aj na trápením doráňané vnútro. Jediným problémom sa ukazuje byť skutočnosť, že nevie rozprávať, nemá slová a nebol jej daný hlas na to, aby ním lákala do svojich osídel. Má síce dokorán otvorenú náruč a usmieva sa kade-tade, vyžaduje si však ľudskú všímavosť. Jeden pohľad do nej, a nielen na ňu, môže zvrátiť nezvrátiteľné. Zázračné Byliny Z babičkinej lekárne že bez prvého kroku sa neurobí zaiste ani ten druhý. Nuž sa musia odrezky bylín niekde usadiť, najlepšie prostredie je fľaša s čistou vodou. Stará mať by túto radu vylepšila o čosi, čo objavila celkom sama a bez pomoci, a to odporučenie, aby bola čistá voda vo fľaši nahradená tou minerálnou a, samozrejme, bez prítomnosti bubliniek. Chlorovaná voda je pre cieľ nevyužiteľná, do úvahy prichádza aj dažďová alebo taká, ktorá vzíde z vodovodu, ale poskytne sa jej noc na odstátie. Keď je už fľaša naplnená, dbá sa o to, aby k byline neprenikalo svetlo a o to, aby bolo jej hrdlo úzke, ale nie uzavreté. Rastlina sa predsa tiež musí zhlboka nadýchnuť. Odrezky sa umiestnia bez toho, aby na ich spodnej časti zavadzali listy, tie by tak či tak zhnili.

Tieto zvládne každý 
Stará matka by povedala, že je na nezaplatenie vedieť, ktorá bylina je v domácom prostredí pestovateľná. Preto sa roztvára zoznam toho, čo je možné zvládnuť a je nanajvýš vhodné uskutočniť.

Rozmarín: Jeho korienky sa obvykle dožadujú trochu väčšieho prúdu času, ale to neprekáža. Na jar sa mu darí lepšie, rastie rýchlejšie. Má terapeutické využitie, v jeho obsahu sa dá nájsť kyselinu oleanolovú. Znižuje hladinu cukru v krvi, odstraňuje stres, očisťuje od baktérií, bunky sú vďaka nemu mladšie.

Šalvia: Okrem nevyhnutného svetla treba šalvii dopriať aj miestnosť, ktorá je dobre vetraná. Je totiž náchylná na pleseň, ale nie je to nič, čo by sa nedalo predvídať a čomu by sa nedalo vyhnúť. Lieči ubolené hrdlo, má aj antivírusové prostriedky, ktorými ochraňuje organizmus. Zlepšuje krvný obeh, znižuje cholesterol.

Mäta: Obsahuje éterické látky, ktoré vyvolávajú dojem chladu, a to či už na pokožke, alebo v ústnej dutine, podmienkou je iba nezmenená teplota. Má tú výsadu, že sa pestuje najjednoduchšie. Bojuje proti kašľu, žalúdočným kŕčom a urýchľuje zbavenie sa nádchy.

Estragón: Je korenie známe najmä pre milovníka jedla, obzvlášť pre takého, ktorý má zaľúbenie v kuchyni typickej pre Francúzsko či Taliansko. Je to však aj nesmierne užitočné liečivo, ktoré sa získava zo stoniek a listov rastliny slávnej pod názvom palina. Estragón, okrem iného, tlmí bolesť a zaháňa nespavosť.

Bazalka: Vo vode sa cíti výborne, a preto aj ľahko porastie. Namočená má byť predtým než sa rozvinie kvet a, ako inak, dostatok svetla je nenahraditeľné. Bazalka podporuje trávenie, malo by sa po nej siahnuť pri bolesti ďasien, objavení sa aftov či zápale hrdla.

Spearmint: Je to prírodou vytvorený hybrid mety, vďaka čomu má rovnako ako ona schopnosť ľahkého vývoja.

Tymián: Začať s pestovaním by sa malo na jar alebo pri príchode leta. Po vložení do vody by stará mať s úsmevom podotkla, že je správne, ak sa tie časti, ktorých sa voda nedotýka, striekali sprejom, a to len preto,
aby nevyschli. V priebehu rastu je potrebné tymián zastrihávať, nech sa podporí čo najkvalitnejšia stavba.

Oregano: Kým rastie, nech pestovateľ odštiepa púčiky. V jeho zásobe je možné nájsť karvakrol, ktorý si poradí s norovírusmi. Sú to vírusy, ktorých infekčnosť je extrémna, ich pôsobením vznikajú akútne ochorenia tráviaceho traktu a žalúdočné chrípky. Pomocníkom je aj pri probléme s dýchaním.

Medovka lekárska: Zhruba mesiac potrvá, kým vyrastú korienky. Pri medovke je treba častejšie vymieňať vodu, a ak to počasie umožní, najefektívnejšie je nechať ju kdesi na vzduchu. Z lístkov sa dá potom pripraviť
si účinný čaj. Pôsobí ako sedatívum, zlepšuje pamäť a vďaka tomu, že je zaradená do skupiny prírodných analgetík, aj upokojuje myseľ. Pitie medovkového čaju dáva priechod liečeniu tráviacej ťažkosti.

Stévia: Nazýva sa aj stévia sladká. Po pridaní do čaju alebo iného nápoja nebude chýbať cukor. Výhodou je tiež i to, že po jej užití nepribudne kalória. Stéviu by mal začať milovať ten, kto má túžbu zbaviť sa závislosti od cigariet.

Fenikel: Pridáva sa do jedla, ale je rovnako možné pripraviť z neho aj čaj. Má viaceré pre zdravie blahodarne účinky, najviac sa však spomína v súvislosti s posilou imunitného systému. Má za cieľ uľahčiť bronchitídu, jeho pôsobením sa uvoľňuje hlien a prečisťujú dýchacie cesty.

Cesnak: Je spojencom proti chrípke, preto sa mu vraví aj prírodné antibiotikum. Jeho konzumáciou v surovom stave sa z tela vyplavujú parazity. Echinacea: Je na pohľad krásna, dala by sa porovnať s margarétkou. Aj ona je sila, čo pozdvihuje imunitu, má protirakovinové  účinky a zachraňuje kožu pri ochoreniach. Pri jej užívaní sa zvyšuje produkcia bielych krviniek, ktoré sú nápomocné pri odolávaní virózam a bakteriálnym infekciám.

Baza čierna: Je zvykom vyrábať z nej odvar, ktorý lieči nachladnutie, žalúdočné a žlčníkové problémy, plynatosť a dokonca aj migrénu. Pravidelná konzumácia by mala zaujímať aj diabetikov alebo tých, ktorí trpia bolesťou kĺbov či ťažkosťami spôsobenými popáleninou.

Škorica: Aj škorica sa považuje za nedocenené prírodné antibiotikum, dáva nádej aj tomu, koho zmáha gynekologický problém.

Kozinec: Upravuje krvný tlak a funkciu pečene. Podporuje tvorbu svalovej hmoty, zlepšuje činnosť nadobličiek.

Zázvor: Priam preteká živinami, ktoré ako dar pôsobia na ľudské telo. Odkysluje organizmus, má silné protizápalové účinky. Zmierňuje sa ním žalúdočná nevoľnosť.

Text Michaela Mihoková

zdroj: class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk