Vy sa pýtate … my odpovedáme

Sporenie pre deti
Rada by som sa poradila ohľadom zmlúv, ktoré sme v PSS uzatvorili našim deťom. Jedna zmluva je staršia ako 6 rokov a druhá je z roku 2015. Obom deťom pravidelne sporíme. Keďže sa od januára 2019 zmenili podmienky stavebného sporenia, ako je to, prosím, s dokladovaním a štátnou prémiou?

Keďže ste obe zmluvy o stavebnom sporení uzatvorili ešte pred rokom 2019, pre dokladovanie účelu platia pôvodné podmienky. To znamená, že po 6 rokoch nemusíte pri rušení zmluvy predkladať žiadne doklady účelového použitia. Výška štátnej prémie je v tomto roku maximálne 70 € (2,5 % z ročných vkladov) a na jej získanie sa neskúma príjem zákonného zástupcu. Navyše, stále pre vás platí garancia od PSS – extra istota až do výšky 10 000 €. A ešte jedna výhoda, sporenie Junior extra je možné kedykoľvek previesť z dieťaťa na rodiča, a to bez poplatku.

Dofinancovanie hypotéky
Mám u vás stavebné sporenie, ale v poslednom čase počúvam, že sa dnes už neoplatí. S priateľkou plánujeme budúci rok svadbu, potom by sme sa radi osamostatnili a postavili si rodinný dom. Ako môžem využiť čo najlepšie svoje nasporené peniaze?

Mať stavebné sporenie je vždy výhodou. Pre vás to znamená, že ste si doteraz zhodnocovali svoje vklady nadštandardným úrokom a pripravili si výhodnejšie podmienky na čerpanie úveru v budúcnosti. Ten môžete využiť aj pri plánovanej stavbe rodinného domu – odporúčame vám využiť naše tzv. postupné financovanie. Ak sa ale rozhodnete financovať výstavbu prostredníctvom hypotéky, môžete použiť nasporené peniaze na preukázanie vlastných zdrojov (v súčasnosti sa hypotéka poskytuje max. do 80 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti). Poslednou možnosťou je dofinancovanie hypotéky úverom zo staveného sporenia. Ako nášmu sporiacemu klientovi vám vieme poskytnúť až 50 000 € bez potreby zabezpečenia nehnuteľnosťou. Aby ste sa čo najlepšie rozhodli, odporúčame vám osloviť niektorého z našich obchodných zástupcov.

Zariadenie do nového domu
Spolu so synom sme nedávno kúpili nový dom. Syn si zobral hypotéku a použili sme aj takmer všetky naše úspory. Potrebujeme ho ešte zariadiť, ale nechceme minúť všetky peniaze. Sme dlhodobí klienti PSS, preto sme sa rozhodli obrátiť na vás. Viete nám pomôcť?

Samozrejme, máme pre vás riešenie. Ak máte stavebné sporenie už viac ako 6 rokov, môžete použiť na tieto účely aj nasporené peniaze v PSS bez dokladovania účelu. Ak sporenie máte kratšie, treba sa vopred informovať, ktoré zariaďovacie predmety môžete kúpiť. Doklady o kúpe sú preukazom účelovosti, a tak neprídete o štátnu prémiu – napr. kuchynská linka, zabudovaná biela technika a pod. Ak sporenie nemáte, resp. nechcete ho rušiť, môžete využiť náš úver na vybavenie domácnosti. Jeho maximálna výška je 7 000 € na jednu osobu a splatnosť je až 8 rokov. Má priaznivú úrokovú sadzbu, ktorá je garantovaná na celé obdobie splácania. Tento úver môžete využiť na kúpu nového zariadenia, nábytku, elektrospotrebičov, svietidiel, záclon a mnoho iného. Proces spracovania a vyplatenia úveru je jednoduchý a na jeho dokladovanie nepotrebujete žiadne bločky ani faktúry. Pre bližšie informácie sa môžete obrátiť na ktoréhokoľvek obchodného zástupcu PSS.

Zdroj:časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk