VIANOČNÁ VÝZDOBA AKO VEĽKÝ ZÁŽITOK

Vianočné trendy sa menia každý rok. Výzdoba stromčeka, vianočné aranžmány či úprava štedrovečerného stola nemusia vždy zodpovedať posledným trendom. Omnoho dôležitejšie je, keď je zdobenie spojené so zážitkom.


Najdôležitejšou súčasťou Vianoc je zážitok z príprav a z veľkého očakávania. Každá rodina má svoje vianočné tradície, svoju verziu príchodu Ježiška a rodinné príbehy, ktorými si krátia dlhé večery. Určite máte odložené aj staré ozdoby z čias vášho detstva, ktorých sa akosi neviete zbaviť, pretože vo vás oživujú spomienky na to, ako ste ich vešali na stromček v spoločnosti vašich najbližších a živo si pamätáte aj vôňu perníkov. A to je ten zážitok, ktorý po rokoch znova prežívate a zároveň ho odovzdávate svojim deťom. O nové zážitky sa môžete obohatiť aj tým, že si vianočnú výzdobu vyrobíte sami. Vlastnoručne vyrobené ozdoby budú nielen jedinečné, ale ku každej z nich sa bude viazať aj samostatný zážitok, ktorý si neskôr spoločne v kruhu rodiny pripomeniete.

NESTARNÚCA TRADÍCIA
Návrat k tradíciám predbieha všetky aktuálne trendy. Opäť sú populárne sklenené gule, zvončeky, drevené ozdoby a vianočná hviezda na vrchole stromčeka. Zájdite na povalu k babičke a požičajte si nostalgické ozdôbky v tradičných vianočných farbách – červenej, zelenej a bielej. Pripravte perníkové cesto a upečte z neho betlehem alebo malé ozdoby na stromček. Stačí, ak si zadovážite vykrajovačky, ktoré môžete každý rok opätovne využívať. Vianočné dekorácie v duchu tradícií sú vždy dobrou voľbou a nebude tomu inak ani tento rok. Podľa slov pani Fritzovej z Royal Garden trendom tohtoročnej vianočnej výzdoby má byť všetko, čo nesie v sebe patinu času, nostalgie a spomienok. „Buďte tvoriví a odvážne experimentujte s prírodnými materiálmi, ako sú kúsky dreva, rôzne plody či imitácie zvierat. Uprednostnite zemité farby s nádychom lesku. Tento rok vynechajte sýtu ružovú, modrú či tyrkysovú. Zvieratká v chladivej bielej farbe a lesknúce sa guľôčky v kombinácii s medenou farbou budú tie pravé,“ posmeľuje pani Fritzová k tvorivosti.

VÝZDOBA SVIATOČNÉHO STOLA 
Na sviatočnom stole by nemala chýbať sviečka alebo svietnik so sviečkami, ktoré sa postarajú o nádhernú sviatočnú atmosféru. Čaro Vianoc zvýrazní vianočná dekorácia, pričom živá výzdoba vedie nad umelou. Na stole vždy dobre pôsobí aranžmán z prírodných materiálov. Výzdoba by mala byť nízka, aby na seba pri stole všetci dobre videli. Okrem vyzdobených vetvičiek a imela sú v posledných rokoch populárne aj živé rastliny s veľkými kvetmi. Dbajte na to, aby dekorácia na stole svojou farebnosťou a prípadnou vôňou nepotláčala arómu podávaných jedál, aby ste si sviatočné menu mohli vychutnať doslova všetkými zmyslami.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk