JEDLÁ S PRÍCHUŤOU REGIÓNU – TRADIČNÁ KAPUSTNICA

Obed tradične začíname polievkou. Najtradičnejšou polievkou, ktorá sa v našej krajine varí a konzumuje nielen počas bežných dní, ale aj ako súčasť sviatočného menu, je kapustnica. Je pripravovaná z kyslej kapusty, ale v každom regióne i v každej rodine sa varí trochu inak.


Niekde sa do kapustnice pridáva mäso a zahusťuje sa bielymi haluškami, smotanou a rozotretým zemiakom. Inde sa kapustnica varí s klobásou a chuť polievky sa zvýrazňuje slivkami, hruškami alebo sušenými hríbmi. Použité prísady vytvárajú jemné odlišnosti v chuti, vôni a konzistencii tradičnej polievky. Kapustnica sa líši nielen podľa regiónu, ale aj podľa obdobia jej varenia, a to na pôstnu a sviatočnú. Tradičným sviatkom s neodmysliteľnou kapustnicou sú Vianoce. Vianočná kapustnica je najlepšia, ak sa pripravuje niekoľko dní pred Vianocami. Pripravenú polievku zamrazte a pred Štedrým dňom ju nechajte dvakrát alebo trikrát prejsť varom. Pôstna kapustnica sa od sviatočnej odlišuje tým, že sa do nej nepridáva mäso. Ak sa chystáte variť kapustnicu po prvýkrát, požiadajte o radu starých rodičov. Ich kapustnica býva totiž najlepšia. Ak chcete pripraviť kapustnicu inej chuti, vyskúšajte náš recept.

Potrebujeme:
– 750 g kyslej kapusty so šťavou
– 500 g chudého bravčového mäsa
– 250 g údeného mäsa
– 1 ks údenej klobásy
– 2 cibule
– sušené hríby
– sušené slivky
– bobkový list, čierne korenie, soľ

Kyslú kapustu nakrájame a dáme do hrnca spolu so šťavou. Pridáme olúpanú a nakrájanú cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie a zalejeme vodou. Umyté bravčové mäso pokrájame a spolu s kúskami údeného mäsa a vopred namočenými sušenými hríbami pridáme ku kapuste. Posolíme a varíme na miernom ohni pod pokrievkou. Pridáme na kolieska nakrájanú údenú klobásu a sušené slivky. Varíme, kým všetko nezmäkne. Na záver dochutíme a podávame s kyslou smotanou alebo natvrdo uvareným vajíčkom.

Text: Lucia Uhrínová, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk