Úspech tohto domu je úspechom celej PSS

Tretie najväčšie mesto na Slovensku sa môže pochváliť nielen tým, že počiatky osídlenia tohto územia siahajú až do doby kamennej. Odvtedy v Toryse pretieklo dosť vody, aby obytné domy v tomto meste držali krok s modernou dobou. Prešov totiž v súčasnosti dokazuje, že aj z obydlia, ktoré si už čo-to prežilo, môže byť vďaka šikovným obyvateľom najlepšie obnovený bytový dom roka.

Zateplenie i obnova obvodového plášťa a fasády, odstránenie statických chýb, rekonštrukcia balkónov a lodžií, elektroinštalácie, zateplenie strechy či výmena stúpačiek. V tomto bytovom dome na prešovskom sídlisku Sekčov odviedli majstri kus práce, a ako sa hovorí, bolo tu roboty ako na kostole. „Najväčší problém nám robila zatekajúca strecha. Museli sme to riešiť čo najskôr, aby škody neboli ešte väčšie. Trápil nás aj vysoký únik tepla. Nikomu z obyvateľov sa to nepáčilo a vedeli sme, že aj tento nedostatok musíme čo najskôr odstrániť,“ priznala sa nám predsedníčka spoločenstva vlastníkov bytov Adriana Bednárová s tým, že veľkým problémom domu bol aj dosluhujúci, často pokazený výťah.

Bývalá ubytovňa
Vlastníkom bytov v bytovom dome na Ulici armádneho generála Ludvíka Svobodu v Prešove teda neostalo iné, iba situáciu akútne riešiť, inak by sa k tým najhorúcejším problémom „nabaľovali“ aj ďalšie. „S tým, že musíme náš bytový dom rekonštruovať, súhlasili všetci vlastníci, a tak sme sa pustili do práce,“ usmiala sa pani Bednárová, ktorá je ako obyvateľka bytu s výslednou prácou odborníkov spokojná. „Tento bytový dom kedysi slúžil ako ubytovňa. Neskôr si tu ľudia byty odkúpili a tie prešli do ich vlastníctva. Zvolili si správcu, a keďže bývanie bolo v dezolátnom stave, tri podlažia dokonca vyhoreli, poskytnutie finančnej pomoci sa muselo riešiť operatívne,“ dodal k slovám predsedníčky bytového spoločenstva Jaroslav Lejko, obchodný zástupca Prvej stavebnej sporiteľne a supervízor pre Prešovský kraj.

Trvalo to, ale stálo to za to
Rekonštrukčné práce sa rozbehli v auguste 2017 a trvali deväť mesiacov. Adriana Bednárová priznala, že nešlo všetko úplne ľahko. „Obnova trvala o pár mesiacov dlhšie, ako sme predpokladali, a stále to ešte nie je všetko. Do leta ale určite chceme dokončiť podlahu, upraviť schody a vymaľujeme časti, ktoré sme ešte nestihli vymaľovať.“ Obyvateľom pri rekonštrukcii pomohol úver od Prvej stavebnej sporiteľne a tiež od Štátneho fondu rozvoja bývania. Plánovaná úspora energie je vďaka tomu až neuveriteľných 70 %!

PSS skrášľuje mesto
Čo sa týka financií, žiadne hádky a nezrovnalosti medzi obyvateľmi neboli. „Vyhovovala im najmä splatnosť úveru – až 30 rokov, čo je pri dnešnej silnej konkurencii finančných produktov jeden z tromfov, ktorý má práve PSS,“ povedal nám Jaroslav Lejko, ktorý pomohol spoločenstvu s vybavovaním výhodného úveru. Samotná obnova tohto bytového domu sa naozaj vydarila a právom získal titul Najlepšie obnovený bytový dom roka 2018. „Príjemne nás to prekvapilo, vôbec sme to nečakali,“ prezradila Adriana Bednárová. „Aj ja sa teším z úspechu tohto bytového domu. Keďže v PSS-ke pracujem už 23 rokov a potrebám bytových domov sa venujem od roku 2006, tak ho už beriem ako jedno zo svojich detí. Ak sa totiž prejdete po svojom rodnom meste a vidíte, ako sa bytové domy obnovujú vďaka pomoci a úveru od PSS, a pomohli ste aj vy, tak to človeka naozaj poteší,“ neskrýva spokojnosť Jaroslav Lejko.

Zdroj:časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk