ŠTÝLOVÁ PERGOLA

Dnes sa pergoly pokrývajú trstinou či bambusovou rohožou, aby vytvorili ešte viac tieňa. Existujú aj sofistikovanejšie riešenia ako tradičná drevená konštrukcia pergoly s rohožou prírodného pôvodu na krokvách a s popínavými rastlinami. Po prvé: pergoly môžu byť plne zastrešené (napr. polykarbonátom), po druhé: môžu byť zastrešené tak, že umožňujú manipuláciu so zastrešením (konštrukcia na spôsob markíz), a po tretie: môžu byť vyrobené aj z iných materiálov, nielen z dreva. Zatienenie ako také je známe už dlhé tisícročia, kto ho však prvýkrát začal aplikovať a kto prvýkrát použil pergolu na popínanie rastlín, to sa naozaj nevie. V každom prípade však tienenie poskytovalo ľuďom nielen ochranu pred žiarou, ale aj pred dažďom a vetrom. A práve pergoly sú nenahraditeľnou súčasťou tradičnej i modernej architektúry aj v súčasnosti. Pergoly si svoje uplatnenie nájdu tak v súkromných, ako aj vo verejných budovách. Pergoly od TS TEAM odolávajú vetru, dažďu a slnečnému žiareniu, pričom nie sú výrazne obmedzené maximálnou veľkosťou. Pergoly umožňujú rôzne architektonické riešenia vonkajších priestorov, pričom sú zhora tienené plachtou, ktorá je vždy napnutá priečnymi držiakmi umiestnenými v odstupoch po 60cm. Vďaka priečnym držiakom nemôže vietor plachtu nadvihnúť a jej povrch má v napnutom stave vlastnosti pevnej strechy. Alternatívnym riešením sú pergoly , kde je strešná časť osadená pohyblivými lamelami. Nosná konštrukcia pergoly sa skladá z hliníkového profilového systému, ostatné komponenty sú vyrobené z nerezových materiálov. Farba konštrukcie pergoly je v základe biela, šedá, antracitová a béžová, na želanie však možno ponúknuť akúkoľvek farbu z palety RAL. Horizontálny povrch týchto pergol je tvorený vodotesnými tkanými trojvrstvovými PVC plachtami, ktoré sa ľahko ohýbajú pri zatváraní a v napnutom stave perfektne odvádzajú dažďovú vodu. Vďaka tesneniu vo vodiacich lištách voda nekvapká po bokoch. Pergoly pritom umožňujú odvádzanie dažďovej vody do kanalizácie, pretože každý model je možné vybaviť zvodom vody. Niektoré modely pergol už majú navyše nosnú konštrukciu, ktorá obsahuje systém pre odvod vody umiestnený v pilieroch.

KAM UMIESTNIŤ PERGOLU
Každý pozemok musí spĺňať požadované podmienky pre umiestnenie pergoly. Tieto podmienky sa týkajú priestoru, terénu, účelu, ktorý má konkrétna záhradná pergola plniť, ale aj dôvodu, prečo na záhrade postaviť práve pergolu a nie napríklad zimnú záhradu, altánok a/alebo besiedku. So stavbou pergoly navyše často priamo súvisí aj realizácia terasy, jej konštrukcia a nášľapný povrch. Miesto pre pergolu by malo byť rovné a/alebo s možnosťou vyrovnať ho do roviny. Ak však túžite napríklad po pergole na svahu, možno terén pre jej stavbu upraviť do roviny a pergolu do svahu zapustiť. Okolitý svah potom môžete napríklad osádzať kvetinami. Pergolu môžete tiež postaviť na vyvýšené miesto a využiť ju na rozhľad po okolí.

DOPLNKY K PERGOLÁM
Bočné steny pergoly možno doplniť o pohyblivé clony osadené skrínovými látkami, posuvnými sklenenými systémami alebo posuvnými lamelovými roštami. Naši klienti preferujú doplnky aj vo forme led osvetlenia ako exteriérových reproduktorov a ohrievačov. Kvalitne navrhnutá a zrealizovaná pergola môže sezónu v exteriéri predĺžiť aj o pár mesiacov. Idylka pod pergolou v daždi je nenahraditeľná.

TEXT: Jozef Sibert, www.tieniacesystemy.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk