LED OSVETLENIE: INOVATÍVNA TECHNOLÓGIA

LED technológia získava čoraz viac priaznivcov vďaka svojim trom hlavným benefitom, a to NÍZKEJ SPOTREBE elektrickej energie, VYŠŠEJ ÚČINNOSTI (70% – 90% elektrickej energie mení na svetelnú energiu) a DLHEJ ŽIVOTNOSTI (cca 50.000 hodín), pričom časté zapínacie cykly nemajú vplyv na jej životnosť. LED technológia vykročila priamo do sveta neobmedzených možností a stále sa zdokonaľuje. Svetlo sa stalo plnohodnotnou súčasťou dizajnu a jeho využitie sa pomaly, ale isto posúva od dekoračného až po inteligentné využitie. V bežných domácnostiach sa čoraz viac objavujú úspornejšie varianty zdroja osvetlenia, ktorými sú LED žiarovky, LED pásy a LED reflektory. Na osvetlenie čoraz populárnejších sadrokartónových podhľadov sa používajú flexibilné viacfarebné LED pásy, ktoré sú vyhotovené v tenkých samolepiacich pásoch. Stále častejšie sa LED osvetlenie stáva súčasťou kuchýň, obývačiek a kúpeľní. Najväčšou výhodou je kombinácia pomerne vysokej svietivosti a malých rozmerov LED pásu. LED žiarovky je možné použiť na osvetlenie akýchkoľvek priestorov, kde boli doteraz používané bežné žiarovky, t.j. domácnosti, firemné priestory, bary, ale hlavne miesta s dlhodobým svietením, kde vzniká až 80%-ná úspora elektrickej energie.

FARBA SVETLA: DÔLEŽITÝ FAKTOR PRI VÝBERE SVIETIDLA
Farebnú teplotu vysvetľuje definícia z wikipédie nasledovne: Farebná teplota charakterizuje spektrum bieleho svetla. Svetlo určitej farebnej teploty má farbu tepelného žiarenia vydávaného čiernym telesom, zahriatím na túto teplotu. 

Je dobré sa v prvom rade zamyslieť kde bude žiarovka umiestnená a aký bude jej účel. Človek svoje vnímanie farieb prispôsobuje svetlu – biely papier vníma ako biely, aj keď je vplyvom osvetlenia zafarbený. Spektrum bielej je široké. Pri hodnote 3000 Kelvinov (K) je svetlo žlté, a pri 5000 Kelvinov už modrasté. Denné svetlo má farebnú teplotu 5.600 Kelvinov; pri 5.600 Kelvinoch ľudské oko vníma svetlo ako biele. Odlišná farebná teplota spôsobuje odlišné osvetlenie a odlišnú viditeľnosť. Každá vlnovú dĺžka produkuje odlišné farby pre ľudské oko od pomarančovej, žltej, zelenej, modrej, modro-fialovej až po fialovú. Citlivosť oka sa mení spolu s vlnovou dĺžkou.

Príklady farebných teplôt rôznych svetelných
zdrojov:
• 1200 K: sviečka
• 2800 K: žiarovka, slnko pri východe a západe
• 3000 K: štúdiové osvetlenie
• 5000 K: zvyčajné denné svetlo, žiarivka
• 5500 K: fotografické blesky; toto je zvyčajná
farebná teplota používaná v profesionálnej fotografii
• 6000 K: jasné poludňajšie svetlo
• 7000 K: ľahko zamračená obloha
• 8000 K: oblačno, hmlisto (mraky zafarbujú
svetlo do modra)
• 10 000 K: silno zamračená obloha alebo len
modré nebo bez slnka

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk