Orchidea, kráľovná parapetov

Orchidey hýria tvarmi a farbami od výmyslu sveta a ich pestovanie nie je zložité. To ich predurčuje, aby boli kráľovnami parapetov či zimných záhrad.

Slnka a vlahy tak akurát
Orchideám sa darí na svetlom mieste, ideálne orientovanom na východ alebo západ. Rastliny potrebujú pravidelný prísun vlahy. Pozor, stačí raz za týždeň, prípadne ešte menej. Obľubujú vyššiu vzdušnú vlhkosť. Môžeme rosiť listy aj korene na povrchu substrátu. Rosenie nesmie nahradiť zavlažovanie a substrát nesmie byť premokrený, preto zvyšnú vodu zo substrátu vylievame. Na polievanie i rosenie použime mäkkú, prípadne prevarenú vodu.

Aby krásne kvitli
Orchidey kvitnú aj počas zimy, preto je dobré ich v tomto období prihnojovať. Používame špecializované hnojivo – ideálne po zriedení vodou vo forme hnojivovej zálievky. Ak odkvitnuté stonky zastrihneme približne nad 4. očkom, budú nám opakovane kvitnúť.

Keď orchidea začne vädnúť, vyberte ju z kvetináča, z koreňov vytraste substrát a nechajte preschnúť. Nahnité časti koreňov odstrihnite a uložte ju do čerstvého vlhkého substrátu.

Ideálna denná teplota na pestovanie orchideí sa líši podľa druhu, zvyčajne je to 22 až 25°C, nočná teplota by mala byť nižšia.

zdroj: časopis DOMa 


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk