Nový dych do starej spálne

Tip: Spálňa by mala slúžiť na odpočinok, preto v nej pracovný stôl, počítač či televízor nemajú čo hľadať. Ak máte problémy so spánkom, práve elektronika môže byť ich príčinou.

Tipy na zmenu

  • Premiestnite posteľ – Niekedy stačí zmeniť polohu postele a novinka je na svete! Nemala by však byť pod oknom či medzi oknami, rovnako ani v tesnej blízkosti radiátora či kozuba. Ideálne je umiestniť ju tak, aby z jednej strany boli dvere, z druhej okno – samozrejme, ak to dispozícia izby dovoľuje. Do postele by ste sa vy aj partner mali dostať pohodlne a ľahko. Nedávajte ju teda do rohu.
  • Vyrobte si čelo – Čalúnené čelo poskytne príjemnú  oporu počas sedenia, najmä ak si v posteli radi čítate. Na internete nájdete mnoho návodov, ako si takéto čelo ľahko vyrobíte aj sami doma. Budete potrebovať dosku, molitan a látku podľa vlastného výberu. Nuž a tiež šikovné ruky. Ale výsledok rozhodne bude stáť za to.
  • Nové nočné stolíky – Omrzeli vás tie staré? Dajte im zbohom! Nahradiť ich môžete opäť vlastnoručne vyrobenými kúskami. Čo tak napríklad opracovaný peň stromu? Okrem toho, že je to mimoriadne trendové riešenie, vnesiete si do spálne aj kus nefalšovanej prírody. Alebo si štýlové stolíky zaveste na lano spustené zo stropu. Stará debnička, nevyužitá taburetka… nápadov je všade naokolo neúrekom.
  • Pridajte náladové svetlá – Stropné svietidlo v spálni neumiestňujte priamo nad posteľ. Okrem centrálneho osvetlenia si spálňa žiada i doplnkové, bočné či náladové svetlá. Nočné lampy by mali mať nepriehľadné tienidlo, ktoré po stranách zakrýva žiarovku. LED lišty zabudované v nábytku či pod posteľou sú praktické a v spálni vytvoria príjemnú atmosféru.
  • Farby spravia veľa – Výrazné farby, najmä tie tmavé, a rovnako i výrazné vzory v spálni zbytočne stimulujú mozog, preto nie sú vhodné. Naopak, upokojujúco pôsobia teplé odtiene sivej, modrej, ružovej, béžovej, ale i zelenej. Nič nepokazíte, keď spálňu necháte celú bielu. Aspoň sa môžete pohrať s výraznejšími doplnkami či textíliami.
  • Stavte na prírodné materiály – Ideálnym materiálom do spálne je drevo. Závesy, vankúše a obliečky vyberajte z prírodných materiálov, ako sú bavlna, hodváb či ľan. Podlaha by nemala byť studená, vhodné je drevo, korok alebo mäkké linoleum. Ranné vstávanie spríjemní koberček po bokoch postele.
  • Oddychový kútik – Vytvorte si v spálni kút na čítanie – stačí jedno pohodlné kreslo a lampa. Kým partner spí, vy si môžete nerušene čítať svoj obľúbený román. Toaletný stolík by mal byť čo najbližšie k oknu.

Spálňa 3-krát inak

Retro – Zakomponovať retro štýl do spálne nie je nič zložité. Pomôžu vám tapety, závesy či obliečky s geometrickým motívom, a ak zoženiete ešte nejaký originálny kus retro nábytku, bude to dokonalé. Tapety kedysi zdobili takmer každú miestnosť. Dnes slávia návrat a tapetové štúdiá ponúkajú textúry od výmyslu sveta.

Vidiecka – Pre vidiecku spálňu je najtypickejšie káro, predovšetkým v kombinácii červenej a bielej. Veľkolepý návrat oslavuje ľan, a to najmä v čistých jednofarebných variáciách. Vidiecky nádych mu dodajú jemné pruhy v rôznych šírkach a rozstupoch. Nebojte sa ani volánov či iných detailov v podobe riasenia.

Severská –  Hlavnou farbou tohto štýlu je biela, ktorá dokáže opticky rozšíriť aj malý priestor. Zariadenie severskej spálne by malo byť funkčné a minimalistické. Škandinávci neprepchávajú spálne nábytkom a v niektorých projektoch môžete vidieť len posteľ a nočné stolíky. Nič nepokazíte ani konármi vo váze či jednoduchou drevenou policou na knihy.

Zdroj:časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk