Miluje históriu, ktorej sa môže dotknúť kedykoľvek sa mu zachce

Štefan Demčák je zberateľ, ktorý je zároveň aj bádateľom. Rozhodol sa zbierať pozdišovskú keramiku a všetko, čo s ňou súvisí. Keďže táto zberateľská oblasť je do značnej miery stále opradená tajomstvami, tak ho chytila za srdce. Prečítajte si rozhovor o zberateľovej vášni, ktorý okrem vecí zbiera aj príbehy.

Netajíte sa tým, že obdivujete všetko, čo súvisí s históriou. Čím vás minulosť pobáda k tomu, aby ste ju spoznávali?

Minulosť je ako sen. Každý sa na ňu pozerá vlastnými očami a v každom vzbudzuje niečo iné. Či už pocity, alebo predstavy. Preto je pre mňa tak fascinujúca, no zároveň ma učí pokore a vážiť si to, čo mám. Lebo nikdy neviete, ako dlho to ešte budete mať. 

Súvisí vaša láska ku keramike s už spomínaným obdivom k časom minulým?

Samozrejme. Obdivujem starých majstrov, ktorí dokázali z hrudy hliny vytvoriť vlastnými rukami nádherné umelecké diela. Keďže sám nie som príliš umelecky nadaný, tak sa rád poteším z umenia vytvoreného inými ľuďmi

Prečo ste si ako objekt záujmu vybrali práve pozdišovskú keramiku?

Pozdišovská keramika je pre mňa synonymom rodiny. Rodiny, ktorá drží spolu počas dlhých desaťročí. Kde muži sa venovali príprave a výrobe keramiky. Ženy ju následne prekrásne ozdobovali. V každom kúsku nechali aj kúsok seba. Ak sa lepšie zadívate do taniera či vázy, tak v ňom spoznáte určitý jedinečný rukopis človeka, ktorý ho vytvoril. A tak sa viete dozvedieť o tom človeku oveľa viac ako „len“ to, že bol hrnčiarom. 

Ako dlho sa venujete zberateľstvu?

Zberateľstvu sa venujem takmer 15 rokov. Moje začiatky siahajú k zbieraniu starých mincí a bankoviek. Neskôr som k nim pridal poštové známky, pohľadnice, vyznamenania či odznaky. Pred niekoľkými rokmi mi učarovala aj keramika, a tak sa stala neoddeliteľnou súčasťou mojich zbierok. 

Máte v zbierke niečo, na čo ste obzvlášť hrdý?

Ani nie. Každý kúsok je jedinečný a rovnako ma poteší. Má tak svoje čestné miesto bez ohľadu na jeho vzácnosť. Ku každému sa mi viažu určité spomienky a príbeh. A to ma na zbieraní najviac fascinuje. Nezbieram len samotné predmety. Zbieram ich spolu so spomienkami. 

Chceli by ste objaviť medzi už nazbierané kúsky niečo, čo sa vám zatiaľ nedarí nájsť?

Pozdišovská keramika mi učarovala aj kvôli tomu, že aj po rokoch zbierania ma vie prekvapiť nejakým kúskom, o ktorého existencii som ani netušil. Neexistujú na ňu nejaké katalógy či prehľady druhov, alebo vzorov vyrábaných počas dlhých desaťročí. Preto ja neviem, čo hľadám. A to je pre mňa to najkrajšie. 

Ing. Štefan Demčák

www.pozdisovskakeramika.sk

www.svetvykupu.sk

Zdroj: Class SLOVAKIA


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk