Investície, ktoré vedú k úspore


RENOVUJTE S RO ZUMOM. AKO NA TO?

Vďaka stavebnému sporeniu a výhodným úverom od Prvej stavebnej sporiteľne jednoducho zvládnete čiastočnú, ale aj celkovú obnovu svojho bytového domu.

Výhody:
+ sporenie s úrokom až 1 % ročne
+ štátna prémia pre spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov
+ stavebný úver až do výšky 50 000 € bez skúmania bonity bytového domu
+ bezplatné posúdenie energetického stavu bytového domu
+ možnosť voľby fixácie úrokovej sadzby od 1 roka až po celú splatnosť úveru
 Financovať môžete:
+ zateplenie bytového domu a novú fasádu vrátane nových okien
+ výmenu alebo opravu strechy
+ nový výťah alebo opravu a modernizáciu súčasného,
+ výmenu rozvodov ústredného kúrenia a teplej úžitkovej vody
+ úpravu aj celkovú obnovu spoločných priestorov

Lenka Malicherová – zástupkyňa bytového spoločenstva
„Pred asi 20 rokmi náš panelový dom prešiel prvou vlnou rekonštrukcie, teda zateplením fasády. Samozrejme, nešlo o dostatočný krok na ceste k ušetreniu nákladov za teplo. Rozhodli sme sa preto riešiť projekt rekonštrukcie nášho panelového domu komplexne. Tepelnotechnický posudok jasne hovorí, že na dosiahnutie maximálnej možnej úspory je nevyhnutné vymeniť vchodové dvere, zaskliť všetky lodžie, vymeniť plastové okná na bytoch, ktoré majú ešte pôvodné drevené okná, a taktiež vymeniť všetky okná na spoločných priestoroch. Celý proces od jeho schválenia na bytovej schôdzi v októbri 2018 bol ukončený k prvému júnu 2019. Očakávame úsporu na energiách približne 50 %.“

Štátna prémia 2019
Stavebné sporenie na obnovu bytových domov podporuje štát štátnou prémiou, ktorá je určená pre spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Jej výška je v roku 2019 až 2,5 % z ročných vkladov, max. 70 €, pričom na každé 4 byty v bytovom dome pripadá 1 štátna prémia.


Proces zateplenia stien, výmeny okien či vchodových dverí nie je len viditeľným „faceliftom“, ktorého cieľom je zatraktívniť vzhľad bytového domu. To je len akousi pridanou hodnotou. Tou hlavnou výhodou sú energetická úspora, moderné a zdravšie bývanie.

Zatepľovanie fasád a výmena okien sa uplynulé roky stali akýmsi trendom u vlastníkov bytov v panelových a tehlových domoch starších ako 30 rokov. Často však tieto vizuálne modernizácie „na vlastnú päsť“ nesplnili po realizácii očakávania, ktoré majitelia mali. Prečo? Odpoveď je jednoduchá! Pretože stavba nebola riešená komplexne. Zatepliť napríklad len severnú stenu objektu, vymeniť síce okná na bytoch, no strechu a pivničné okná nechať pôvodné by sme pokojne mohli prirovnať k tomu, keď si okolo krku uviažeme šál, na hlavu natiahneme čiapku, na nohy obujeme topánky, no poriadne nohavice a hrubú bundu necháme zavesené kdesi na vešiaku. Preto, ak už do takejto investície ako bytové spoločenstvo alebo správca domu v zastúpení vlastníkov bytov pôjdete, spravte to tak, aby revitalizácia objektu viedla k maximálnej možnej úspore na energiách.
Hlavne nepodceniť výber
Proces obnovy budovy si žiada veľké a precízne odborné znalosti problematiky, ako aj skúsenosti. Na výber zodpovedného projektanta a realizačnej firmy je nutné klásť veľký dôraz, lebo to, čo sa zanedbá na začiatku, teda v procese tvorby projektu, následne povedie k chybám vo fáze realizácie a navýšeniu nákladov. Alfou a omegou je tepelnotechnický posudok stavby, ktorý ukáže, čo je potrebné urobiť a v akej miere, aby sa po rekonštrukcii dosiahla maximálna možná energetická úspora. Na základe kvalitného projektu sa následne dozviete, ako a čím zatepľovať fasádu, nároky na nové okná a vchodové dvere, ale aj zaizolovanie strechy. Treba určite pripomenúť aj to, že najnižšia cenová ponuka zrejme nebude viesť k dostatočnému riešeniu.
Chcete mať moderný a zdravý bytový dom?
Nielen energetická úspora, ale aj komfortné bývanie, ktoré reaguje na potreby dnešnej doby, či skutočne zdravé prostredie patria medzi požiadavky a benefity, ktoré v prípade dlhodobého bývania uprednostňujeme. 
Výmena či modernizácia výťahov v bytových domoch je výhodná nielen s ohľadom na bezpečnosť, ale aj vzhľadom na úsporu elektrickej energie. Aj výmena spoločných rozvodov plynu, elektriny, kanalizácie, vody a tepla v bytovom dome patrí medzi úkony, ktoré rozhodne stoja za zváženie v zmysle posunutia sa na vyššiu úroveň. Vybudovanie bezbariérového prístupu do bytov váš bytový dom taktiež posunie vpred ako z pohľadu komfortného bývania pre mladé rodiny, tak aj v súvislosti s možnosťou predaja bytov osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu či mladým rodinám s malými deťmi. Samozrejme, mimoriadne významné v súvislosti s ozdravením domu je odstraňovanie azbestových rúr v „stúpačkách“. Mnohé bytové domy na území našej krajiny už majú tento úkon úspešne za sebou.
Vlastná kotolňa aj nové balkóny – prečo nie?
V prípade, že sa chcete osamostatniť od doterajšieho centrálneho dodávateľa tepla a uvažujete o vybudovaní vlastnej domovej kotolne, v starom tehlovom dome, kde v minulosti vlastné kotolne boli, to pôjde o čosi jednoduchšie, pretože máte na to v suteréne vyčlenený priestor. Ale aj v panelových domoch je možné zriadiť novú kotolňu. Investícia, s ktorou však treba počítať sa pohybuje od zhruba 30 000 až do 100 000 € s tým, že ceny plynu sú pre bytové domy s vlastnou kotolňou o 40 % vyššie ako pre veľkoodberateľov. Ide však o krok, ktorý treba veľmi dôkladne zvážiť, samozrejme, na základe odborného posudku. Veľmi atraktívnym sa v rámci zateplenia a obnovy fasády bytových domov stalo aj dobudovanie balkónov k starým tehlovým alebo panelovým domom, ktoré ich doposiaľ nemali. Tento krok rozhodne pridá na atraktivite bytom aj s ohľadom na ich prípadný predaj. Pravdaže, sezónne sušenie bielizne či ranná káva na balkóne sú vítaným bonusom k vášmu doterajšiemu bývaniu.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk