ECOCAPSULE

Sebestačná a ekologická obývateľná jednotka rozširuje možnosti mobilného bývania. Projekt vznikol v architektonickom štúdiu Nice Architects zo Slovenska. Autori Ing. arch. Tomáš Žáček, Ing. arch. Soňa Pohlová a Ing.
arch. Igor Žáček svojím inovatívnym nápadom zaujali v roku 2015 celý svet.

Kapsula, pripomínajúca minimalistické bývanie zo sci-fi, je reálna a za určitých podmienok aj energeticky sebestačná. Poskytuje komfortné bývanie pre dvoch obyvateľov počas celého roka – pohodlnú posteľ, tečúcu vodu a teplé jedlo. Mobilné vajíčko umožňuje dočasné, ale i trvalé celoročné bývanie. Je vybavené 600 W strešným solárnym panelom s rozlohou 2,6 m˘2 a 750 W veternou turbínou na teleskopickom stožiari. Tvar mobilnej jednotky bol dômyselne navrhnutý tak, aby umožnil zachytávanie dažďovej vody do dvoch 350-litrových nádrží. Zachytená voda sa následne prefiltruje pomocou zabudovaného filtračného systému. Technológia, ktorou je kapsula vybavená, umožňuje v prípade jej umiestnenia v blízkosti jazera alebo iného vodného zdroja čerpať vodu zo zdroja a upravovať ju na pitnú vodu. Interiér kapsule pozostáva z kuchynského kútika, splachovacej toalety a sprchy s teplou vodou, jedálensko-pracovnej zóny, rozkladacej postele a úložného priestoru pre športovú výbavu alebo výskumné zariadenia. Ku komfortu prispieva podlahové kúrenie a ohrev teplej vody.

Ecocapsule je predurčená pre mobilné eko-bývanie. Disponuje štyrmi kolesami umožňujúcimi pohyb po menej náročnom teréne. Je vybavená dvoma úchytkami na streche, ktoré umožňujú jej prevoz helikoptérou alebo žeriavom. Po upevnení na vozík alebo naložení na lodný kontajner môže byť prevezená do ktorejkoľvek časti sveta. Architekti z Nice Architects pracujú na vývoji kapsule od roku 2008. Vypracovali vizualizácie, aby názorne predviedli možnosti využitia kapsule v prírode na svahu i v husto osídlených mestských aglomeráciách. Napriek svojim malým rozmerom je Ecocapsule vybavená všetkým potrebným zariadením pre dlhodobé užívanie bez potreby dobíjania alebo dopĺňania. Kapsule sú 2,55 m vysoké, 4,45 m dlhé a 2,25 m široké. Hmotnosť mobilnej jednotky je 1 500 kg. Limitovaná edícia 50 ks Ecocapsule je už v predaji za štartovaciu cenu 79 900 Eur, vyžaduje sa záloha vo výške 2 000 Eur. Podľa údajov z oficiálnej stránky ďalšie kapsule budú v predaji za nižšiu cenu. Na masovú výrobu však budeme chvíľu čakať. Odporúčame preto záujemcom registrovať svoj záujem a zapísať sa do poradovníka na www.ecocapsule.sk.

Zdroj: http://www.class.eu.sk/


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk