1. Chcem si začať sporiť. Ako na to? Kde začať ?

V prvom rade si povedzme prečo vlastne ľudia sporia ?
Rozhodnutie sporiť je totiž rozhodnutie odložiť spotrebu na budúce časové obdobie. Sporením ľudia eliminujú svoj strach z neistoty, napríklad že im vypadnú príjmy či nebudú dosahovať potrebné výkony pre zabezpečenie príjmov. Ďalej takto získavajú istotu pre budúce zabezpečenie rodiny, bývania či budovanie majetku všeobecne. Niekedy rozhodujú pre sporenie rôzne morálne očakávania či spoločenská prestíž. A v neposlednom rade je to aj z dôvodu získania finančnej nezávislosti a samostatnosti. So sporením je samozrejme spojená aj vysoká miera sebaovládania a zodpovedného konania so svojimi nadobudnutými finančnými prostriedkami.

Ako teda na to? Odporúča sa vytvoriť si finančný plán. Ten predpokladá rozdelenie si mesačných príjmov aspoň na 4 skupiny výdavkov.

Zjednodušene by sme ho mohli nazvať 10, 20, 30, 40.
Najväčšia položka 40 % príjmu je určená na bežnú spotrebu. 30 % na úvery a hypotéky.
20 % z príjmu na tzv. zabezpečenie.
Pod ním rozumieme úrazové poistenie, životné poistenie, dôchodkové poistenie a investovanie v horizonte 5 až 20 rokov.
No a zvyšných 10 % je odkladanie prostriedkov na likvidnú rezervu.
Pod likvidnou rezervou rozumieme prostriedky na termínovo neviazaných účtoch síce s nižším úročením ale zasa rýchlo a bez sankcií dostupných v prípade núdze či výnimočnej situácie. V podstate by výška likvidnej rezervy mala predstavovať z dlhodobého hľadiska výšku v úhrne až dvojročných mesačných nákladov.


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk