Blíži sa sezóna čerstvých bylín

Obnovujúca sila prírody a po milióny rokov existujúci kolobeh, keď si niečo odchádzajúce ruky podáva s novým, je priam dychvyrážajúci. 

Text: Lenka Šingovská

Opäť sa blíži obdobie, v ktorom budeme môcť v priamom prenose pozorovať, ako sa do všetkého živého navôkol vlieva životodarna energia a jarný dážď zmyje prach, ktorý tu po sebe zanechala odchádzajúca zima. Aj naša duša pookreje uvedomujúc si, akého zázraku sme súčasťou. A naše telo môže čerpať silu prírody priamo z jej darov. Už len trpezlivo čakať, kým vykuknú prvé jarné bylinky, ktoré ani napriek chladnejšiemu počasiu neodolajú štekleniu slnečných lúčov. A ktoré to budú, pýtate sa? V marci sa môžeme tešiť na podbeľ, kapsičku či prvosienku. Na obľúbený medvedí cesnak si môžeme nachystať košíček, aby sa z jeho blahodarného účinku ušlo celej rodine. Zbierajte iba listy, aby z koreňov mohli vyrásť ďalšie aj pre iných. Medvedí cesnak obsahuje železo a množstvo iných vitamínov. Jeho konzumácia vo forme pesta alebo ako súčasť šalátu je ideálna forma na jarné prečistenie krvi. Upokojuje nervový systém, zlepšuje pamäť a kvalitu spánku. Navyše medvedí cesnak sa radí medzi silné prírodné antibiotiká. Neodporúča sa ho sušiť, pretože liečivé zložky strácajú na svojej účinnosti.

Od začiatku jari až do konca mája tu pre nás bude žihľava dvojdomá, ktorej mladé výhonky sú hotové životabudiče. Môžu sa pridávať do šalátov, prípadne sa z nich dá pripraviť čerstvý žihľavový čaj, ktorý je ideálne popíjať denne 1 až 2 šálky. Ale ako to všetci vieme, aj dobrého priveľa škodí. A preto sa neodporúča piť žihľavový čaj dlhšie ako po dobu 21 dní. Môžete si však urobiť zásoby sušenej žihľavy a po dlhšej pauze pokračovať v kúre. Púpava lekárska okrem toho, že prečisťuje krv a zlepší krvný obeh, pôsobí aj ako prevencia vzniku rakoviny. Z púpavy zužitkujeme listy do šalátov, z kvetov pripravíme sirup a z koreňa čaj. Myší chvost, pľúcnik lekársky, sedmokráska tiež účinne dopomôžu k zdraviu. Neskôr v apríli môžete zbierať fialku voňavú, hluchavku bielu, imelo biele, kapsičku pastiersku, palinu obyčajnú, pýr plazivý či valeriánu lekársku. Tento článok mal za cieľ prebudiť vo vás, milí čitatelia, záujem a povzbudiť vás vyskúšať zber ľahko rozpoznateľných bylín. Ak si v nich nájdete záľubu a nájdete pre vás vhodný spôsob na ich konzumáciu, možno sa u vás vypestuje každoročná tradícia a naše úsilie splnilo cieľ.

Balkón je priestor hneď za oknom, ktorý pridáva k bytu niekoľko metrov štvorcových vonkajšieho priestoru. Niekto balkón vôbec nevyužíva alebo ho využíva výlučne účelovo. Pritom stačí správne využiť potenciál, ktorý sa skrýva v tomto bežnom priestore a premeniť ho na útulný kútik určený na príjemné posedenie. Stačí si vybrať vhodný nábytok a farebnú škálu. Kov, drevo alebo ratan sú materiály, ktoré pri správnej starostlivosti vydržia roky. Preto výberu väčších kusov nábytku venujte dostatok pozornosti. Balkónové kvety sú ideálnym prvkom na dotvorenie príjemnej atmosféry. Ak ste si z farebnej škály zvolili južanský štýl vo farbe terakoty, doplňte ho kvetináčmi z pálenej hliny. Na balkóne v modernom štýle sa budú dobre vynímať čierne, biele alebo červené kvetináče. 

Aké kvety sú vhodné pre váš balkón?

To závisí od toho, na ktorú svetovú stranu je balkón orientovaný. Veľmi dobrým riešením je kombinácia kvitnúcich a vždyzelených rastlín. Zaujímavý výsledok dosiahnete aj kombináciou krovitých a plazivých rastových foriem. Pri výbere rastlín nesmieme zabúdať, že v jednej nádobe môžu rásť len rastliny s podobnými nárokmi na svetlo, vlahu a živiny. Rovnako pri výbere rastlín nezabúdajte zvážiť veľkosť a tvar kvetináča, pretože mohutne rastúce rastliny potrebujú viac miesta pre korene. Ak je váš balkón menší, kvety umiestnite do závesných kvetináčov alebo košíkov, ktoré nebudú uberať z podlahovej plochy balkónu a zároveň mu dodajú domácky charakter. Kombinujte klasické zostavy v romantických farbách surfínií, petuniek a pelargonii, alebo modernú výsadbu s letničkami s o krasnými listom v šedých odtieňoch. Základom je tvorivosť a nebáť sa rastliny skombinovať.

Zdroj: Class SLOVAKIA


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk