Ako zvýšiť bezpečnosť v starších bytových domoch. I.časť

Bývajme bezpečne

Bývanie je základná ľudská potreba. Vývoj v oblasti stavieb pre bývanie prešiel za tisícročia veľkým progresom. V súčasnosti sa na bývanie kladie celý rad požiadaviek. Okrem dobrého dispozičného riešenia bytov a domov, cez kvalitné technické a technologické zariadenia, ktoré umožňujú vysokú tepelnú, svetelnú a zvukovú pohodu až po bezpečnosť bývania. Každý človek, každá rodina má svoje vlastné špecifické požiadavky na bývanie. Preto je veľmi dôležité, aby projektanti a architekti najmä pri projektovaní individuálneho bývania (rodinný dom) poznali tieto požiadavky a špecifické potreby konkrétnych užívateľov, aby mohli práve na základe nich projekt bývania pripraviť.

V súčasnosti sa dostáva veľmi do popredia práve požiadavka na bezpečnosť. Táto požiadavka je odozvou na vandalizmus, kriminalitu a zlé zaobchádzanie najmä v starších bytových domoch. V minulosti sa saturovala len kvantitatívna potreba výstavby bytov a požiadavka na bezpečnosť sa veľmi neriešila. Na základe negatívnych skúseností sa už aj do existujúcich starších bytových domov inštalujú rôzne bezpečnostné systémy buď mechanické alebo elektronické, ktoré majú ochrániť majetok a obyvateľov domu.

Na slovenskom trhu sú v súčasnosti už rôzne bezpečnostné systémy, ktoré na vysokej úrovni buď mechanicky alebo aj elektronicky riešia bezpečnosť osôb a ochranu ich bytov a majetku v starších bytových domoch. Ak sa vlastníci bytov dohodnú na tom, že chcú túto situáciu riešiť, je vhodné poradiť sa nielen s odborníkmi na tieto bezpečnostné systémy, ale aj s projektantmi alebo architektmi. Možno práve architekt alebo projektant, ktorý robil projekt domu,  v ktorom bývajú alebo ktorý pripravuje projekt obnovy a zateplenia tohto domu, bude vedieť obyvateľom najlepšie poradiť, aký systém bezpečnosti zvoliť, aby najlepšie vyhovoval potrebám vlastníkov bytov a bol by aj z finančného hľadiska prístupný možnostiam obyvateľov.

ZDROJ: www.byvajmebezpecne.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk