AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU CATERINGOVÚ SPOLOČNOSŤ PRE VAŠE PODUJATIE

Najdôležitejšími ukazovateľmi každého podujatia je kvalita, chuť, prevedenie servírovaného jedla a ponúkaných nápojov.

Veľký vplyv na úspech má správny výber cateringovej spoločnosti, ktorú ste si na zabezpečenie občerstvenia pre Vaše podujatie vybrali. Dobrá cateringová spoločnosť dokáže zachrániť aj nie veľmi vydarené podujatie. Ale ak Váš výber nie je správny, Vaši hostia z podujatia môžu odchádzať sklamaní. Náklady na catering tvoria signifikantnú časť rozpočtu každého podujatia. Je to rozhodnutie, ktoré ovplyvní, koľko financií Vám ostane na prerozdelenie pre konkrétne podujatie.

Cateringové spoločnosti sa môžu veľmi výrazne odlišovať svojimi cenami a typom ponúkaných jedál a služieb. Proces samotného výberu cateringovej spoločnosti preto môžeme pociťovať aj ako porovnávanie jabĺk s hruškami. Na uľahčenie Vášho rozhodovania prinášame 5 základných bodov, ktoré odporúčame zvážiť predtým, než zveríte svoje podujatie do rúk cateringovej spoločnosti.

1. Spätná väzba a prejavený osobný záujem o Vaše potreby
Prvotný rozhovor s predstaviteľom cateringovej spoločnosti a jeho osobný záujem o Vaše potreby Vám veľa napovie o tom, aké výkony od neho môžete očakávať počas zabezpečenia Vášho podujatia. Väčšina oslovených Vám ponúkne zabezpečenie chutných jedál za konkurencieschopné ceny, ale nie všetci sú pripravení venovať dostatok času tomu, aby spoznali Vás, Vaše podujatie, tému podujatia, zámer a vyčlenené financie. Ak počas rozhovoru s Vami 20 percent času budú zaberať otázky a 80 percent času bude venovaných prezentovaniu Vašich predstáv, je to známkou prejavu záujmu s perspektívou naplnenia Vašich predstáv k spokojnosti.

2. Schopnosť zabezpečiť špecifické podujatie
Nie všetky cateringové spoločnosti sú rovnako zručné a vhodné pre zabezpečenie všetkých druhov podujatí. Niektoré spoločnosti to otvorene aj priznávajú. Je preto na mieste dávať otázky, prostredníctvom ktorých zistíte, či oslovená cateringová spoločnosť disponuje dostatočnými skúsenosťami s typom podujatia, ako je to Vaše. Každá cateringová spoločnosť sa špecializuje na určitý typ podujatia, kde vyniká. Aj keď ste sa rozhodli začať komunikovať so spoločnosťou, ktorá je v povedomí kvôli dobrému menu a reputácii, nemusí to byť pre Vás tá správna voľba. Príkladom sú napríklad menšie spoločnosti, ktoré sa špecializujú na menšie spoločenské podujatia. Iné sa zas špecializujú na služby pre veľké obchodné spoločnosti. Pohovor by ste si mali dohodnúť aspoň s troma cateringovými spoločnosťami a na stretnutí buďte čo najkonkrétnejší ohľadne Vášho výberu jedál, typu podujatia a služieb, ktoré očakávate. V opačnom prípade sa môže stať, že si vyberiete catering, ktorý sa k štýlu Vášho podujatia nehodí. Niektoré cateringové spoločnosti sú ideálne na zabezpečenie podujatia v otvorenom priestranstve, iné sa špecializujú na firemné večierky, či elegantné galapodujatia. Určite si nevyberajte spoločnosť na základe toho, že ste jej služby využili pri nejakej minulej príležitosti na zabezpečenie firemnej slávnosti. A nezabudnite na zlaté dobré pravidlo: Žiadna masívna reklamná kampaň nemôže nahradiť dobré odporúčanie od niekoho, komu dôverujete. Keď Váš známy alebo príbuzný má dobrú skúsenosť s cateringovou spoločnosťou napríklad z príležitosti svadby, tak je to spoločnosť, ktorá by vo Vašom najužšom výbere nemala chýbať.

3. Ochota zabezpečiť ochutnávku
Je to najlepšia cesta k tomu, aby ste sa presvedčili o kvalite ponúkaných pokrmov. Možno sa na prvý pohľad zdá, že je to záťaž navyše, ale keď zvažujete väčšie a dôležité podujatie, určite by ste sa nemali zdráhať tohto kroku. Požiadajte o ochutnávku jedál, o ktoré máte záujem, a na základe konkrétnej osobnej skúsenosti sa môžete presvedčiť o kvalite. Odporúčame možnosť ochutnávky aj v prípade, ak by ste si za ne mali priplatiť. Počas ochutnávky máte možnosť sledovať aj samotnú prezentáciu cateringovej spoločnosti. Zrejme to bude zjednodušená verzia toho, čo môžete očakávať na podujatí, ale vynaložená ochota a snaha Vám napovedia o spoľahlivosti a príprave partnera na Váš dôležitý deň.

4. Overiteľné referencie
Je vhodné navštíviť internetové fóra a zistiť, ako hodnotia klienti cateringovú spoločnosť, ktorú si plánujete vybrať. Aj keď táto informácia je dôležitá, nie je smerodajná. Online hodnotenia nie sú vždy spoľahlivé. Aj tá najdôveryhodnejšia cateringová spoločnosť môže mať neprajníka, ktorý svojim neprajným hodnotením môže narušiť celkový dojem o spoločnosti. Rovnako menej kvalitná spoločnosť si môže zabezpečiť niekoľko dobrých hodnotení, aby svoj profil vylepšila. Ideálne je, ak dokážete nadviazať kontakt s niektorými bývalými klientmi kateringovej spoločnosti a priamo ich oslovíte, aby sa s Vami podelili o svoju skúsenosť. Ľudia sú poväčšinou ochotnejší a otvorenejší zdieľať svoje skúsenosti v súkromnej konverzácii ako online na mieste prístupnom širokej verejnosti. Investujte čas a overte si dodané referencie osobne.

5. Skúsený šéfkuchár a personál
História cateringovej spoločnosti, ani získané ocenenia nie sú zárukou toho, že dostanete to, čo očakávate. Kvalitu. Je to možno prekvapivé, ale šéfkuchár a personál sú kľúčom k dobrému jedlu a spokojnosti Vašich hostí. Preto si nezabudnite vyžiadať informácie o šéfkuchárovi. Želáme veľa úspechov pri výbere cateringovej spoločnosti pre Váš dôležitý deň.

 

 

Pripravila: Ester Ňochová – Catering Estee


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk