Záhrada a balkón – Tipy na pestovanie rastlín, dizajnovanie priestoru a iné zaujímavosti

V dnešnej dobe mnoho ľudí vlastní aspoň malý balkón alebo záhradku a chce ju využívať naplno. Ak aj vy patríte medzi týchto ľudí, prípadne si chcete vyskúšať pestovanie svojho ovocia a zeleniny alebo si chcete zariadiť svoje vonkajšie miesto na oddych, tento článok je pre vás.

Prvým krokom pri zariaďovaní záhrady alebo balkóna je určiť si, aký druh priestoru chcete mať. Záleží na tom, aký máte vkus a aký je účel vašej záhrady. Môžete si zvoliť moderný, minimalistický dizajn, alebo si zariaďovať záhradu v rustikálnom, prírodnom štýle. Dôležité je, aby priestor vyhovoval vašim predstavám a potešil vaše oko.

Ak máte radi zeleninu a ovocie, môžete si vyskúšať pestovanie svojich plodov. Predtým, ako začnete s pestovaním, je dôležité si ujasniť, aké plodiny sa v danom regióne dajú pestovať. Rovnako je potrebné si ujasniť, aké množstvo svetla a vody potrebujú jednotlivé rastliny, aby sa správne rozvíjali.

Ak ste našli vhodné rastliny pre váš balkón alebo záhradu, treba zvoliť správne nádoby, hnojivá a substráty, aby vaše rastliny rýchlo a zdravo rástli. Záhradnícke obchody ponúkajú širokú škálu nádob, hnojív a substrátov pre rôzne druhy rastlín, čím vám uľahčia výber správneho produktu.

Okrem pestovania rastlín sa môžete zamerať aj na zariaďovanie vonkajšieho priestoru. Pre romantický nápad na záhradné osvetlenie môžete použiť sviečky a lampiony alebo si zohnať moderné LED svietidlá, ktoré vám dokážu vytvoriť útulnú atmosféru. Pre oddychové zóny môžete zvoliť pohodlné záhradné kreslá alebo lehátka. 

Balkónové rastliny sú skvelou možnosťou, ako si ozvláštniť váš byt alebo dom. Vybrať si vhodné druhy rastlín je však dôležité, aby ste sa mohli tešiť z ich krásy a zároveň ich správne pestovať. Nižšie uvádzame niektoré z balkónových rastlín, ktoré sú vhodné na pestovanie na Slovensku:

  1. Petúnie – ide o veľmi obľúbenú a odolnú rastlinu s veľkými kvetmi v rôznych farbách.
  2. Pelargónie – majú veľké kvety s jasnými farbami a vynikajúcou vôňou.
  3. Fuchsie – sú to elegantné rastliny s kvetmi v tvare zvonu, ktoré vynikajú na zemiakovej kôre alebo vo vankúšoch.
  4. Begónie – majú krásne farebné kvety a sú vhodné na pestovanie v tieni alebo v polotieni.
  5. Muškát – sú to rastliny s malými kvetmi, ktoré sú veľmi odolné voči suchu a teplu.
  6. Verbena – sú to rastliny s kvetmi v jasných farbách, ktoré kvitnú od jari do jesene.
  7. Surfinie – sú to rastliny s kvetmi v tvare trúbok, ktoré kvitnú veľmi hojne a sú vhodné na výsadbu do závesných kvetináčov.
  8. Lobélia – sú to rastliny s malými modrými alebo fialovými kvetmi, ktoré sú vhodné na pestovanie v závesných kvetináčoch.
  9. Čierny kosatec – je to rastlina s čiernymi kvetmi, ktoré kvitnú na jeseň.
  10. Šalvia – je to rastlina s nádhernými kvetmi v rôznych odtieňoch modrej a fialovej farby.

Sú to iba niektoré z mnohých druhov balkónových rastlín, ktoré sa dajú pestovať na Slovensku. Vybrať si môžete podľa svojich preferencií a podmienok, ktoré máte k dispozícii na vašom balkóne alebo terase.

 


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk