Od vekov sa vravieva, že vo víne je pravda

Či sa s tým dá stotožniť a jednoznačne vyhlásiť, že autor citátu sa nemýlil, je tak trochu sporná otázka. Vo všeobecnosti je ale so stopercentnou istotou možné vyjadriť či už slovne alebo písomne, že v červenom víne sa nachádza viac ako len jeden hlt zdravia.

Pravdaže, aby sa nikto nenechal oklamať a nebodaj nedošlo k obvineniu, že článok sa pokúša obhajovať pijanstvo, nech sa zdôrazní, že účinok pitia je zaručený, avšak treba i to požívať s rozumom a značnou dávkou sebaovládania.

POZITÍVA

Červené víno nie je v Európe nijaký ostýchavý nováčik, ktorý by si len hľadal cestu k srdcu a neohrabane sa snažil získať si náklonnosť.  Spoločnosť sprevádza tak dlho, že sa ťažko vyratúva, koľko rokov tvorí verného a spoľahlivého druha. V červenom víne je hotová zásobáreň dobrých a prospešných látok, ktoré pomôžu tak telu, ako aj duši. Isteže, nedostanú sa do obsahu len tak sčista-jasna, ale za ich prítomnosť je zodpovedné hrozno a ešte viac sa uvoľnia, keď nastáva proces fermentácie. Kto s mierou siahne po kalíšku a srkne si omamný nápoj, z ktorého sa nejednému kráľovi v minulosti zatočila hlava a vďaka ktorému, povedzme si úprimne, ak bol priveľmi zneužitý, došlo aj k viacerým chybným rozhodnutiam, urobí láskavosť svojmu mozgu. Zo štúdií  je preukázateľné, že červené víno naň priaznivo vplýva a dokonca nezabúda pozdraviť
ani tlčúce a romanticky vnímané srdce. Taktiež je jeho prínos badateľný, aj čo sa týka prívlastkov ako antioxidačný a protizápalový. To je čosi, čo sa z času na čas zíde naozaj každému, veď na telo sa zvykne prilepiť kadejaká pliaga, ktorej je nutné a aj nanajvýš vhodné zbaviť sa. Je známe, že takmer väčšina (nedovolím si napísať všetci), trpí poťiažou s črevami. Nedobre sa trávi, dochádza k chorobám a človek si nemôže vychutnať lahodne pripravený pokrm tak, ako by si jeho jazyk i po potrave bažiaci organizmus želali. V červenom víne je však zabezpečené, že sa posilní črevná bariéra a stlmí sa možný zápal. Zaujímavé a pomerne nedôveru vzbudzujúce, ale o to ravdivejšie, je tvrdenie, že striedma konzumácia má v sebe moc predĺžiť život, a teda nesie i prísľub, že zmenší riziko úmrtia, nech už konzumujúci trpí akýmkoľvek ochrením.
Tento zarážajúci dar však možno uplatniť len vtedy, ak človek ostane s chladnou hlavou a vypije iba jeden pohár v rámci dňa. Spomínané množstvo je navyše aj akýmsi ochrancom pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení. Ak si pohárik usrknú muži v strednom veku a budú tak činiť približne tri či štyri razy v týždni, odoženú od seba prípadnú mozgovú mŕtvicu. Aj nežnejšie aj dominantnejšie pohlavie sa môže spoločne tešiť z toho, že rozumná dávka zníži krvný tlak, čo je v súčasnom období viac ako žiaduce. Vďaka odborníkom, ktorý problematiku  podrobne skúmali a vyučovali sa, je možnosť nahliadnuť aj do ďalších chorôb, ktorým by  mohlo občasné pitie červeného vína zabrániť.

Do zoznamu jednoznačne patria:

  • rakovina hrubého čreva, prostaty a vaječníkov,
  • demencia a Alzheimerova choroba, vďaka čomu sa nebude v budúcnosti musieť ukrátiť o hodnotnú spomienku,
  • depresia, pretože je jasné, že sa zlepšuje nálada a uvoľňuje sa dospelosťou nahromadené napätie.

NEGATÍVA

Čo by to bol za radca s červeným vínom, ak by neupozornil aj na možné negatívne účinky?
Prvou a azda najhoršou škodlinou, ktorú môže nadmerné loganie spôsobiť, je závislosť. Je iste príjemné objaviť zdravie v pohári a opájať sa aj jeho chuťou, aj schopnosťou dožičiť relax, avšak kto sa neovládne a vzbĺkne priveľkou vášňou, zničí sa. Závislosť je čosi, s čím by sa nikto nechcel potýkať, a pokiaľ sa dá vyvarovať, je potrebné urobiť možné i nemožné, aby nikdy nevznikla.
Stačia tri poháriky denne a zvyšuje sa šanca, že telo navštívi neželaná cirhóza pečene. Kým striedmosť sa s depresiou nespolčuje, nadmerná chtivosť ju, naopak, pozýva. Častým siahnutím po červenom víne sa priam koleduje o depresívnosť a apatickosť. Červené víno je bohaté na kalórie, z čoho je zrejmé, že neuvážené vyhľadávanie povedie k nepríjemnej nadváhe.

KEDY a KOĽKO?

Aby sa úplne ukázal zdravý účinok a nasýtilo sa aj telo, aj duša, je niekoľko odporúčaní, ktorým by sa mal záujemca v mysli venovať. Po prvé, ženy primerane pijú, ak sa ovlažia jedným pohárom denne. U mužov sa dávka môže zvýšiť na dva poháre, avšak tam by sa mala položiť hranica,
za ktorú nie je správne kráčať ďalej. Uvádza sa tiež, že minimálne dva dni z týždňa, by človek mal mať prázdniny od alkoholu, aby si udržal formu a nepokúšal osud. Pozor, nie každé červené víno si zaslúži, aby sa o ňom hovorilo ako o kvalitnom. Musí spĺňať kritériá a treba dbať na to, aby sa pred kúpou zvážil taký výber, ktorý nebude nutné v budúcnosti horko ľutovať.

 Zdroj: Class SLOVAKIA

Text Michaela Mihoková


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk