Netradičný sprievodca

Milan Kolcun je netradičným sprievodcom mesta Košice. Sprevádza nielen návštevníkov mesta, ale vymyslel si aj tzv. Potulky mestom Košice, na ktorých je sprievodcom pre obyvateľov vlastného mesta. A tak už 13 rokov každý prvý víkend v mesiaci vymyslí inú tému a k nej aj novú trasu. Mesto popularizuje reláciami v Rádiu Košice a tiež v denníku Košice dnes. O Košiciach už napísal viacero kníh. Ta základná Potulky mestom Košice obsahuje 133 najpozoruhodnejších miest v Košiciach a vyšla už aj v angličtine. Sám Kolcun dokáže sprevádzať aj po španielsky, rusky a anglicky.

O prehliadnuteľných zaujímavostiach Košíc napísal reprezentatívnu dvojdielnu knihu Košické detaily, ktorá je slovensko-anglická. Neoficiálnu históriu zozbieral do knihy Košické povesti a legendy. Beletristické diela o meste zasa zhromaždil v dvojdielnej Košickej čítanke. Teraz pracuje na knižnom sprievodcovi po Dóme sv. Alžbety. Milan Kolcun si tak trochu ohrieva vlastnú polievočku, keď tvrdí, že v každom meste či mieste je najlepšie objednať si lokálneho sprievodcu. Toho nenahradí žiadna aplikácia alebo knižka. Sprievodca totiž žije mestom najviac. Je to chodiaci update. Vie, ktorú ulice, čo len pred hodinou uzavreli, dokedy a aj kvôli čomu. Poradí, na čo ísť do divadla, lebo všetky predstavenia videl, bol na vernisážach, chodí na koncerty… Vie o všetkom, čo sa deje práve v tento deň, lebo sleduje lokálne média. Novšie veci z lokálnej histórie zažil aj sám, je teda najautentickejší. Vie aj o plánoch mesta, preto vás tam pozve znova. Ovláda otváracie hodiny všetkého, vie, čo kde majú kvalitné. A ak niečo nevie, vie komu zavolať, aby vedel. Dobrý sprievodca ukáže Maďarom to svoje, Poliakom to ich… Ináč spraví prehliadku len pre ženy, ináč pre detskú skupinu. Lokálny sprievodca sa kamaráti s kostolníkmi, sprievodcami, správcami objektov, recepčnými. To mu umožňuje zaviesť vás aj na miesta, o ktorých nevie Lonely Planet ani Google.

Milan Kolcun sa však nesnaží poznať len pamätihodnosti. Keď ste s ním čo len chvíľu, nevyhnete sa tomu, že každú chvíľu niekoho na ulici zdraví. Je presvedčený, že Košice sú plné pozoruhodných ľudí. Tých najzaujímavejších Košičanov, ktorí nie sú celebritne známi, no o to zaujímavejší, pozýva do svojej talkshow Bez šepkára, ktorú má raz mesačne na Malej scéne Štátneho divadla. A to nie je koniec nápadom. Práve vydal košické pexeso, tzv. KEXESO. Je úplne iné než väčšina pexies. V ňom dávajú hráči dokopy nie zhodné obrázky, ale interiér objektu s jeho exteriérom. Tento nápad, prebratý do Košíc z Ostravy s ich súhlasom by azda inak v Košiciach nikto nezrealizoval. Milana Kolcuna si môžete objednať ako sprievodcu aj priamo na FB Milan Kolcun alebo telefonicky 0905 550 656. Alebo príďte prvý víkend v mesiaci na jeho Potulky mestom Košice.

Zdroj: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk