Najnovší trend v bývaní – minimalizmus

Stretneme sa s ním už nielen v móde. Načo potrebujeme doma niekoľko kabátov, keď nosíme najčastejšie vždy ten istý? To isté platí aj v našich bytoch či domoch. Prečo zapĺňať priestor zbytočnosťami, keď sa o nich potom budeme potkýnať? Minimalizmus je najnovší životný štýl, ktorý je radikálnou odpoveďou na čoraz konzumnejšiu spoločnosť a náš uponáhľaný život.

Ako na to
Ak sa aj vy rozhodnete výrazne obmedziť zbytočné vyhadzovanie peňazí na zariadenie interiéru, je dôležité len jedno. Triedenie. Veci, ktoré nevyužívate a na ktoré u vás sadá prach, posuňte tým, čo ich naozaj potrebujú. Môžete ich darovať alebo predať. Potom sa vaše bývanie „zminimalizuje“ oveľa ľahšie. Po pretriedení príde na rad hra s priestorom. Rozhodnite sa pre jeden hlavný a pár vedľajších kúskov nábytku, ktoré rozostavíte tak, aby bol medzi nimi dostatok priestoru. Miestnosť tak bude opticky vyzerať oveľa väčšia. V prípade potreby doprajte izbe aj novú maľovku, siahnite však po neutrálnych farbách, ktoré sú pre minimalistický štýl ako stvorené. Do vášho bývania toto všetko prinesie čistotu a poriadok. A zároveň budete mať veľmi dobrý prehľad o tom, kde sa vaše veci práve nachádzajú. Ak sa vám zdá, že byt či dom v neutrálnych farbách bude pôsobiť veľmi stroho, nemusíte sa báť rozbiť tento koncept jedným výraznejším prvkom. Farebný vankúš alebo obraz dokážu v tomto prípade hotové divy. Nadšenci minimalizmu nedajú dopustiť aj na rôzne technické detaily, ktoré spravili ich domov oveľa útulnejším. Vstavaná chladnička či šatník v stene sa opäť postarajú o to, aby všetko pôsobilo prehľadným a čistým dojmom.

Na čo si dať pozor
Vyhnite sa tapetám so vzormi či kobercom s výrazným farebným motívom. Tieto kúsky totiž miestnosť opticky zmenšia a bude pôsobiť stiesnene. Minimalizmus však nie je pre každého. Ako sa hovorí, každý životný štýl sa začína v hlave, takže ak nie sú aj členovia vašej rodiny presvedčení o tom, že práve toto je správna cesta, ďaleko sa nedostanete. Stále vám totiž v byte budú pribúdať nejaké „lapače prachu.“ Pri minimalizme víťazí kvalita nad kvantitou, dajte si preto pozor aj na to, aby cena jednotlivých výrobkov či kusov nábytku výrazne neprekročila váš rozpočet.

Prečo áno?

  ✓  menej prachu
  ✓  pocit slobody
  ✓  veľa vzdušného priestoru
  ✓  pohodlnejšie upratovanie
  ✓  šikovné úložné priestory

Znaky minimalizmu v interiéri
  • málo nábytku
  • prirodzené svetlo
  • jednoduché zariadenie
  • otvorený priestor
  • vstavané zariadenie
  • nadčasové vybavenie
  • neutrálne farby

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk