Keď stena ožije

Interiéroví dizajnéri majú dnes veľa spôsobov, ako môžu skrášliť bývanie. Jeden z nich si však získava čoraz väčšiu popularitu – živá stena. Ak vám počas zimy chýba zeleň a vychádzky do prírody, toto je najlepší spôsob, ako si ju môžete užiť aj počas chladných mesiacov.

Tento dizajnový doplnok, ktorého krása vynikne naplno najmä v priestrannejších bytoch či kanceláriách, doslova vdýchne stene život. Ocenia ho najmä obyvatelia miest, kde zelene čoraz viac ubúda. Živá stena sa hodí kdekoľvek, oživí spálňu, aj kútik pre deti. Popularitu si získavajú aj tzv. živé obrazy, ktoré nie sú rozlohou také veľké ako steny, ale účel splnia. Váš byt či dom tiež dokážu rozjasniť a oživiť.

Ako to funguje?

Základom je hydroponické pestovanie v živnom roztoku, pričom rastliny sa uchytia na základnej konštrukcii. Zavlažovanie je automatické a pod stenou je nádrž, ktorá zachytáva prebytočnú vodu a pumpuje ju naspäť do živej steny. Údržbu nechajte radšej na odborníkov, ale faktom je, že stačí len raz za niekoľko mesiacov rastliny prestrihať a skontrolovať zavlažovací systém. S výberom rastlín je to tiež jednoduché, preferujú sa druhy, ktoré nepotrebujú veľa slnka, a ktoré majú pekné, okrasné lístky.

Machové steny

Živá stena môže byť utvorená aj zo súvislej plochy machu, pretože keď absorbuje konzervanty, zachová si svoj vzhľad a farbu veľmi dlho. Machové steny sú vhodné aj pre alergikov a sú nehorľavé. Stabilizovaný mach nikdy nekropte, ani nepolievajte a môžete sa z neho tešiť aj desať rokov.

Výhody

✓ znižujú hluk

✓ čistia vzduch

✓ zlepšujú kvalitu vzduchu

✓ stabilizujú vlhkosť

✓ znižujú stres

Nevýhody

✓ relatívne vysoké náklady na zakúpenie a inštaláciu

✓ permanentná údržba odborníkom

Text: Miroslava Hýbl

Foto: Fotky&Foto

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk