FAREBNÝ DOMOV (časť II.)

ČERVENÁ FARBA
Červená je farba vášní a násilia, krvi a železa. Vydáva intenzívne tepelné lúče a jej účinky sú hlbšie, ale i rýchlejšie ako u iných farieb. Zohrieva krv a podporuje krvný obeh. Je farbou cholerickou a prudkou, ktorá povzbudzuje k vášňam a prudkým vzplanutiam, ale i k výbuchom zúrivosti. Červenej dávajú prednosť tvoriví a sebavedomí ľudia, majú ju však radi aj násilníci a ľudia prudkej povahy – títo by sa mali červenej radšej vyhýbať, pretože stimuluje ich vášne a prudkosť. Všeobecne sa treba vyhýbať červenej farbe na maľovku stien a treba s ňou zaobchádzať premyslene. Príliš silný vplyv červenej totiž môže viesť k agresivite a zároveň môže uvoľniť dlhodobo potláčané pocity. Vyhýbajte sa červenej spálni, ak máte problémy s nespavosťou, ale aj pri náchylnosti na podráždenosť a prchkosť. Niekoľko červených bodov v pracovných priestoroch však môže pôsobiť povzbudivo na výkon. Dobre ladí so zelenou a modrou, so sivou alebo fialovou farbou pôsobí slávnostne.

ORANŽOVÁ FARBA
Je farbou, ktorá sa hreje na výslní obľuby pomerne dlho. Je mimoriadne povzbudzujúca, podporuje zdravé presadzovanie a aktívne úsilie. Posilňuje telo, podporuje trávenie, pomáha prekonávať citové ochromenie a depresiu. Je farbou radosti i múdrosti. Je spojením žltej a červenej, čím sa stáva veľmi blahodarnou. Je farbou kontrolovanej vášne, pozitívnej energie a vytrvalosti. Posilňuje, ale neznepokojuje tak ako červená. Vyvoláva pocit radosti, predstavu slnka a tepla. Má silný povzbudzujúci účinok, avšak ako náter na steny ju treba používať opatrne. Jej pozitívne pôsobenie možno využiť v izbe človeka náchylného na depresie. Ak trpíte nechutenstvom, dobrou voľbou sú oranžové steny, resp. obkladačky v kuchyni, ale aj taniere či šálky. Vhodné je vyvážiť účinky oranžovej tmavomodrou farbou. V kombinácii so zelenou, žltou alebo modrou farbou pôsobí oranžová veľmi dekoratívne.

MODRÁ FARBA
Podľa výskumov je dlhodobo najobľúbenejšou farbou. Je farbou pokoja a vyrovnanosti, upokojuje, uvoľňuje, tlmí pocity samoty a opustenosti. Predstavuje vernosť, dôveru a tradíciu. Je farbou vody, v ktorej sa odráža nebo. Prináša pokoj, rozjímanie a je spájaná s uvážlivým a umierneným spôsobom života. Majú ju radi ľudia vnútorne bohatí, introverti hľadajúci lásku a oddanosť a romantici. Modrá farba evokuje pokoj, ticho, uspáva, spomaľuje a pôsobí pozitívne na preťaženú psychiku. Svetlomodrá je príjemná očiam, je to farba uvoľnenia a relaxu – kvôli týmto účinkom je mimoriadne vhodná do kúpeľne. Tiež deti sa v svetlomodrej miestnosti zvyčajne cítia veľmi dobre. Svetlomodrá je vhodná aj ako základný odtieň do spálne. Pri ťažkostiach so zaspávaním alebo nespavosťou zapríčinenou nervozitou je vhodná tmavomodrá posteľná bielizeň, pretože tmavomodrá farba znižuje krvný tlak a spomaľuje myšlienky, čím navodzuje spánok. Prevaha tmavomodrej však utlmuje psychické procesy a môže vyvolávať letargiu, zníženú výkonnosť a depresiu. Harmonizuje s oranžovou, žltou alebo červenou farbou.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk