Detská izba školáka

Malí prváčikovia si zvyčajne robia úlohy v kuchyni na jedálenskom stole pod dohľadom mamičky. Približne od tretieho ročníka je však z malého školáka už celkom samostatné dieťa, ktoré sa síce ešte hrá, ale už má aj svoje ambície – ako v športe, tak aj v rôznych záujmových krúžkoch. Preto potrebuje poriadny písací stôl, viac úložného priestoru na knihy do školy a na knihy vlastné, na športové potreby a tiež na obľúbené hračky.

ZARIADENIE DETSKEJ IZBY
Deti rýchlo rastú a zariadenie detskej izby by im malo minimálne niekoľko rokov dobre slúžiť. Preto sú do detskej izby ideálne zostavy, ktoré rastú spolu s deťmi. Dá sa pri nich nastavovať výška a sklon stola, pracovnej dosky aj stoličky. Počiatočná vyššia investícia sa vyplatí, pretože vďaka nej budete mať postarané o zariadenie izby aj v študentskom veku vášho dieťaťa. Ak na to pri zariaďovaní detskej izby nemyslíte, po čase budete musieť dospievajúcemu potomkovi zaobstarať nový, výškovo vyhovujúci pracovný stôl i stoličku. Na trhu nájdete pestrú ponuku kvalitného, nápaditého, kompaktného sektorového nábytku pre deti a mládež. Nápaditými zostavami nábytku a dobrým využitím miesta môžete dosiahnuť, že na pomerne malom pôdoryse izby bude mať dieťa uložené všetko, čo potrebuje do školy a ostane mu aj voľný priestor na pohyb a hry.

PRACOVNÝ PRIESTOR
S vekom rastú aj nároky dieťaťa na priestor. Základom by mala byť dostatočne veľká pracovná plocha, ktorú možno rozširovať pomocou prídavných rohov a stolíkov, vrátane stolíka pod počítač. Školopovinné dieťa bude tráviť veľa času pri svojom pracovnom stole, preto by ste jeho správnemu umiestneniu v izbe mali venovať dostatočnú pozornosť. Pracovný stôl umiestnite blízko denného svetla – pod okno alebo vedľa okna, aby svetlo dopadalo priamo alebo zľava a aby si dieťa netienilo pri práci. Dobré je, ak dieťa sediac za písacím stolom vidí na dvere a má prehľad o celej miestnosti.

PRACOVNÝ STÔL
Pracovný stôl dieťaťa by mal mať nastaviteľnú výšku. Stôl prispôsobený výške dieťaťa a vhodná výška stoličky sú základným predpokladom správneho držania tela pri sedení.Pracovná plocha stola musí mať dostatočnú veľkosť. Pracovná doska nesmie mať lesklý povrch, aby neodrážala svetlo. Pod pracovnou doskou stola by mal byť dostatok miesta na uloženie rôznych pomôcok a drobností. Dieťaťu spočiatku postačuje pracovná doska veľkosti 100×75 cm, veľmi dôležité je jej správne výškové nastavenie. Pri umiestnení počítača do detskej izby je potrebné dodržať niekoľko nevyhnutných zásad: na monitor by nemalo dopadať priame slnečné svetlo a nemalo by sa v ňom odrážať
ani svetlo z miestnosti. Najideálnejším miestom pre počítač je rohový pracovný stôl.

STOLIČKA JE KĽÚČOVÁ
Kvalitná stolička je pre zdravý vývoj dieťaťa minimálne rovnako dôležitá ako pracovný stôl. Šetriť by ste na nej rozhodne nemali. Platí zásada, že dieťa by malo dosiahnuť chodidlami na zem alebo na pevnú opierku pod nohy. Ideálna detská stolička má nastaviteľné sedadlo aj podperu pod nohy. Takáto stolička dieťaťu dobre poslúži od batoliaceho veku až po ukončenie základnej školskej dochádzky, teda do pätnástich rokov. Pre deti staršieho školského veku je dobrým riešením zaobstarať stoličku s nastaviteľnou opierkou a podrúčkami.

PREMENY DETSKEJ IZBY
Staršie deti sú natoľko samostatné, že si so zariadením izby vedia poradiť samé. Myslite však na to, že detská izba by mala poskytovať dostatok miesta na prácu aj odpočinok a zároveň by mala poskytovať úložný priestor na osobné veci. Preto by v detskej izbe nemali chýbať dostatočné úložné priestory – police, zásuvky, boxy a pod. V malých detských izbách sa veľmi dobre uplatní nábytok na kolieskach. Kolieska umožňujú ľahkú mobilitu jednotlivých častí zariadenia izby, preto vďaka nim môže mať detská izba inú podobu cez deň a inú v noci. Väčšie deti vo svojej izbe ocenia pohodlné kreslo, ktoré im umožní príjemne stráviť čas pri knihách alebo pri počúvaní hudby.

FAREBNÉ ZLADENIE IZBY
Farby do detskej izby vyberajte veľmi starostlivo. Dôležité je také farebné zladenie celej izby, aby sa v nej dieťa dobre cítilo. V závislosti od veku prejavujú deti veľmi vyhranené záľuby a tie by ste mali pri výbere farieb zohľadniť: približne do deviateho roku veku je prevládajúcou obľúbenou farbou medzi deťmi červená, medzi deviatym a jedenástym rokom sa často objavuje záľuba v oranžovej, žltej a zelenej farbe. Nech už sú obľúbené farby vášho dieťaťa akékoľvek, v detskej izbe by mala vládnuť jasná farebná nálada sprostredkovaná vľúdnymi farbami, ktoré dieťa nedráždia ani nerozptyľujú. Vhodnou voľbou farieb možno dokonca pozitívne vplývať na určité osobnostné črty
dieťaťa. Melancholikovi vyhovuje farba modrá, flegmatikovi zelená, sangvinikovi žltá a cholerikovi červená.

KVALITNÉ OSVETLENIE
Správne osvetlenie je v detskej izbe rovnako dôležité ako správne zvolený nábytok. Pri starších školopovinných deťoch môžete klasické osvetlenie izby prispôsobiť ich individuálnym predstavám. V každom prípade by ste však mali brať do úvahy to, že školopovinné dieťa potrebuje predovšetkým dobre osvetlený pracovný stôl. Dôležité je tiež kvalitné svetlo pri posteli, kde veľa detí číta pred spaním. Malá lampa sa dá umiestniť na stenu za posteľ alebo na nočný stolík. Vhodné je tiež osvetlenie s výkyvným rámom, ktorý je upevnený ku stene. Nezabudnite ani na priestor, ktorý bude dieťa využívať na hranie a venovanie sa svojim záľubám.

SÚRODENECKÁ IZBA
Ak detskú izbu obývajú súrodenci s veľkým vekovým rozdielom, môže byť jej usporiadanie kvôli rôznym požiadavkám detí na jej využitie problematické. Najťažšie je skĺbiť súžitie batoľaťa a dieťaťa školského veku, pretože obaja majú svoje odlišné potreby, ktoré je pre ich zdravý vývoj potrebné rešpektovať. Potreby dvoch školákov, aj keď je jeden na základnej a druhý na strednej škole, sú si už bližšie. Pri zariaďovaní detskej izby je dôležitá diskusia s deťmi, ktoré v nej budú bývať. Nábytok musí byť nielen pekný, ale aj funkčný a praktický pre obe deti. V spoločnej detskej izbe pre batoľa a školáka je najdôležitejší dostatok voľnej plochy na podlahe na hranie. Na dlážku je vhodné vybrať teplý a ľahko udržiavateľný povrch, najlepšie nenáročný koberec. Dlažba, liate stierky ani prírodné drevo nie  sú v tomto prípade dobrým riešením. Každé z detí by malo mať v izbe vlastný kútik. Nemal by mať však podobu ohraničeného minipriestoru, kde sa môže dieťa cítiť stiesnene. Vyvarujte sa nestabilných, príliš vysokých kusov nábytku a nábytku s ostrými hranami. Dbajte na to, aby veci školáka boli umiestnené mimo dosah menšieho dieťaťa, najlepšie v uzatvárateľných a uzamykateľných skrinkách.

Zdroj: http://www.class.eu.sk/


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk