4 najväčšie chyby pri zariaďovaní bývania

Zariadiť si svoje vysnívané bývanie? Mnohí z nás si povedia, že je to jednoduché. Niekedy si byt zariaďujeme dokonca priamo v obchodnom dome, kde si vyberáme nábytok. A potom sa často stáva, že posteľ je síce krásna, ale vždy, keď chceme prejsť k skrinke, zakopneme. Poučiť sa na cudzích chybách je múdrejšie, preto sme si pre vás pripravili zoznam najčastejších chýb pri zariaďovaní bývania. Na vlastnej koži ich už nemusíte zažiť!

1. Kríženie prúdnic
Jednou z najčastejších chýb je kríženie tzv. prúdnic, teda pomyselných ciest v priestore. V takom prípade sa stáva, že pri prístupe k jednému kusu nábytku nechtiac vrážame do iného.
Ako sa tomu vyhnúť?
Už pri návrhu interiéru premýšľajme kadiaľ, kedy a ako často budeme chodiť. Pri výbere zariaďovacích predmetov vyberáme ako prvé prvky späté so stavbou, teda kuchyňu či šatníky. Následne riešime voľné interiérové prvky, ako sú posteľ, sedačka či komoda. Postupujeme od najväčších kusov k tým menším.

2. Podľahnutie módnym trendom
Štýly v dizajne sa objavujú a opäť zmiznú. No detskú alebo obývaciu izbu nebudeme prerábať každé tri roky. To, čo je moderné dnes, sa nám totiž o pár rokov nemusí páčiť.
Ako sa tomu vyhnúť?
Pri návrhu interiéru sa riadime jednoduchým pravidlom – staviť na prirodzenosť a použiť prírodné materiály, ktoré sú nadčasové a len tak ľahko nás neomrzia.

3. Príliš prekombinované
Častou chybou je, že interiér je veľmi prekombinovaný. V snahe použiť tie najzaujímavejšie materiály a farby napokon dosiahneme, že priestor vyzerá gýčovo.
Ako sa tomu vyhnúť?
Platí pravidlo menej je viac, obytný priestor musí dýchať. Už na začiatku si jasne zvoľme štýlotvorný koncept s výberom materiálov a farieb a držme sa ho počas celej realizácie.

4. Interiér bez bielej farby
Príjemnú atmosféru môžeme dosiahnuť použitím rôznych farieb. Pri tmavších farbách a odtieňoch sa však priestor opticky zmenšuje a pocitovo nás tlačí.
Ako sa tomu vyhnúť?
Je dôležité ponechať v obytnom priestore aj biele steny. Táto farba je totiž pre človeka najprirodzenejšia, odráža svetlo. A ak bielu doplníme farebným akcentom v podobe jednej steny, určite neurobíme chybu!


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk