10 TIPOV AKO UŠETRIŤ TEPLO V DOMÁCNOSTI

Aj vás každý rok nemilo prekvapia výdavky za zimné vykurovanie vášho bývania? Nápor na peňaženku určite zníži niekoľko dobrých rád, ktoré vám pomôžu rozumne využívať teplo v domácnosti.

  1. Najdôležitejšia rada je úplne jednoduchá – neprekurujte. Každý stupeň tepla navyše znamená aj vyššiu spotrebu energií.
  2. Pozor na to, aby ste nezakrývali radiátory záclonami či závesmi. Aj pre toto môže byť vaša spotreba energií vyššia ako u susedov.
  3. Vymeňte staré, zle tesniace okná a dvere za nové. Takejto investície sa nebojte, časom sa vám určite vráti.
  4. V noci okná nezabudnite zatemniť závesmi, záclonami či roletami. Aj toto opatrenie prispeje k tomu, aby vám z bytu či domu neunikalo zbytočné teplo.
  5. Dbajte na pravidelné servisné prehliadky kotlov a odvzdušňujte radiátory. Ak ste ešte na ne nanamontovali ventily s termoregulačnými hlavicami, určite tak spravte čo najskôr.
  6. Nechajte si zatepliť dom, v ktorom bývate. S výhodným fnancovaním vám radi pomôžu špecialisti z Prvej stavebnej sporiteľne.
  7. Ani počas chladných dní nezabudnite vetrať. Naša rada znie: krátko, ale intenzívne. Vzduch sa potom môže vymeniť bez priveľkých tepelných únikov.
  8. Zbavte sa príliš vlhkého vzduchu a pozorne si všímajte okná. Ak sa rosia, počas zimy ich pravidelne utierajte a dbajte, aby boli suché.
  9. Ak sa chystáte na dovolenku a budete pár dní mimo domova, vykurovanie iba znížte a nikdy ho nevypínajte. Vykúrenie studeného bytu je na spotrebu energie oveľa náročnejšie.
  10. Premiestnite nábytok tak, aby nebránil voľnému šíreniu tepla v priestore bytu či domu.

 

Text: Miroslava Hýbl,

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk