INVESTOVANIE DO REKREAČNEJ NEHNUTEĽNOSTI

CHALUPA ALEBO CHATA
Málokde na svete je trávenie voľného času na chate či chalupe také populárne ako na Slovensku. Štýlová stavba, pekne upravené okolie v atraktívnej lokalite blízko hôr alebo vody – taká je tradičná predstava o ideálnej chalupe. So zvyšujúcou sa životnou úrovňou spravidla kupujúci dohliadne na základné veci, ako je pripojenie rekreačného objektu k elektrine, vode a kanalizácii. Skontroluje stav strechy, prípadnú vlhkosť stien. Rozhodujúcim faktorom pri kúpe rekreačnej nehnuteľnosti pre vlastnú potrebu je vzdialenosť od súčastného bývania. Čím je cesta dlhšia, tým väčšie sú prestávky medzi jednotlivými výletmi. Nezodpovedanou otázkou ale ostáva, akú časť roka plánuje tráviť vo svojom rekreačnom objekte. O nehnuteľnosť sa treba starať celoročne, pretože neobývaná budova rýchlo chátra a z príjemných chvíľ na vidieku by sa časom mohla stať aj nepríjemná povinnosť. Preto investovať do chaty v chatárskej oblasti alebo do chalupy s väčším súkromím sa vám oplatí len vtedy, ak ju budete s obľubou využívať na dovolenky, ale aj občasné víkendy, a zveľaďovanie vašej rekreačnej nehnuteľnosti vám bude prinášať radosť. Pred samotnou kúpou nehnuteľnosti majte na zreteli, že jej udržiavanie si bude vyžadovať ďalšie náklady. Atmosféra pobytu na chalupe je ale nenahraditeľná a preto ak sami neviete chatu naplno využiť, zamyslite sa nad možnosťou jej prenajímania v čase, keď ju neplánujete využívať.

APARTMÁN
V súčasnosti je najpopulárnejšou formou investície kúpa apartmánu v regióne s veľkým potenciálom rastu cien. Moderné apartmánové domy sa svojimi službami a wellness zariadením situovaným priamo v objekte približujú k zariadeniam hotelového typu. Upratovací servis, recepčná služba, možnosť stravovania v reštaurácii sú štandardom. V prípade, ak apartmán budete využívať iba určitú časť v roku, je vhodné dať ho do prenájmu prostredníctvom správcovskej spoločnosti. Odpadnú vám tak povinnosti vyplývajúce zo starostlivosti o nehnuteľnosť. Majte ale na zreteli, že nevýhodou môže byť menšia flexibilita pri výbere termínu pre vlastnú dovolenku. Za zváženie stojí fakt, že ročný výnos z prenájmu apartmánov v turisticky atraktívnej lokalite môže prevýšiť výnos z dlhodobého prenájmu bytu v meste a hodnota nehnuteľnosti bude medziročne rásť. Zaujímavou investíciou je najmä severné Slovensko, kde boli vybudované viaceré aquaparky. Blízkosť Tatier, Tatralandie alebo Bešeňovej sú zárukou lepšej návratnosti vložených financií. Ak stále uvažujete o výnosnosti investície do nehnuteľnosti voči riziku, tak pomer je v porovnaní s inými typmi investícií najvýhodnejší. Odporúčame, aby ste počas svojho zvažovania prežili aspoň jeden víkendový pobyt vo vyhliadnutom apartmánovom dome. Sami sa tak presvedčíte, nakoľko je táto forma investície pre vás atraktívna. 

APARTMÁN ALEBO VILA V ZAHRANIČÍ
Investovaním do rekreačnej nehnuteľnosti v zahraničí si zabezpečíte miesto pre svoj druhý domov v lokalite, ktorú máte radi a kam môžete kedykoľvek vyraziť na dovolenku. Zároveň táto nehnuteľnosť môže byť určená na prenájom s veľmi atraktívnymi ročnými výnosmi. Pre tých podnikavejších je tu možnosť kúpiť si nehnuteľnosť ako investíciu, spočiatku ju využívať pre vlastnú rekreáciu a neskôr ju zhodnotiť. V takomto prípade základnou podmienkou je nízka nadobúdacia cena nehnuteľnosti a zaujímavá lokalita. Vzhľadom na to, že záujmová nehnuteľnosť je v zahraničí, odporúčame, aby ste sa nespoliehali iba na informácie z internetu alebo miestnu realitnú kanceláriu. Ak je potrebné, vycestujte a obhliadnite si vybranú nehnuteľnosť aj viackrát. Pri rozhodovaní sú nápomocné aj neformálne rozhovory s miestnymi obyvateľmi, ktorí nie sú do procesu predaja zainteresovaní. Dobrodružné typy milujúce výzvy, ktoré so sebou prináša objavovanie skrytého potenciálu, možno zaujme Albánsko. „S predajom dovoleniek v Albánsku sa začalo už pred niekoľkými rokmi. Pribudla letecká aj autobusová doprava. Bariéry nedôvery sa prelomili a Albánsko sa definitívne dostáva na dovolenkovú mapu Slovenska.“ Ľubomír Motyčka, šéfredaktor, časopis Cestovateľ. Krajina, ktorá sľubuje veľa dovolenkárom, ale aj investorom zároveň, sa zaradila medzi top desiatku najrýchlejšie sa rozvíjajúcich dovolenkových destinácií na svete. „Piesočnaté pláže, nedotknutá príroda, rušné mestá, viac než 200 slnečných dní v roku a nízke náklady na život sú predpokladom na to, aby Albánsko v rozvoji cestovného ruchu nasledovalo príklad svojich susedov – Chorvátska a Čiernej Hory. Záujem zahraničných investorov o kúpu nehnuteľností rapídne narastá, pretože objavili vynikajúcu obchodnú príležitosť.“ Peter Walshe, marketingový riaditeľ, Lalzit Bay Resort and Spa.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk