Záclony, závesy, žalúzie, rolety – viete si vybrať?

Ak sa sťahujete do nového domu či bytu, prípadne plánujete pekne zrekonštruovať ten starý, jednou z vašich úloh určite bude – vybrať najvhodnejšie tienenie. Dnes sú už v ponuke mnohé možnosti ako sa chrániť pred slnkom či zvedavými pohľadmi. Viete však, ktorá je pre vás najvhodnejšia?

Záclony
Rozhodne najjednoduchší a najlacnejší spôsob ako vyzdobiť interiér a zároveň sa postarať o jeho tienenie sú záclony. Môžete sa rozhodnúť pre hotové alebo metráž. Ak vám „sadne“ na vaše okno či priestor už
hotová záclona, odporúčame vybrať si túto možnosť. Ušetríte si tak starosti so šitím, strihaním či meraním. Výhodou metráže je zas jej variabilita. A ak náhodou kúpite viac ako reálne využijete, môžete si z nej ušiť
nejaký iný bytový doplnok.

dodajú interiéru útulnosť a pocit domova
farebne osviežia priestor
jednoduché pranie
nemusia sa žehliť
sú to lapače prachu a roztočov, nevhodné pre alergikov
obľúbená hračka domácich miláčikov, psy a mačky sa na nich často poriadne „vyzúria“

 


Závesy

Plnia okrem estetickej a dekoračnej, aj tieniacu funkciu. Mnohí ľudia im dávajú prednosť pred žalúziami, pretože domovu dodajú väčší pocit pohodlia. Podľa názoru bytových dizajnérov by vo vašej spálni určite nemali chýbať. Niektoré druhy závesov dokážu miestnosť zatemniť dokonca až na 100 percent a neprepustia tak do miestnosti v prípade potreby vôbec žiadne svetlo. Môžete si vybrať z mnohých farieb či vzorov.

ochrana pred svetlom
aj pred zvedavými susedmi
zútulnia miestnosť
rýchla výmena
kombinovanie s ďalšími textíliami
zakryjú nedostatky miestnosti
náročnejšie pranie
dlhšie sušenie

Rolety
Rozdiel medzi žalúziami a roletami je v tom, že rolety sú zvyčajne vyrobené z textílie. Výhodou však je, že si preto opäť môžete vyberať z množstva druhov, materiálov a farieb. 
Všeobecne však platí, že čím kvalitnejší textilný materiál, tým drahšia investícia. Na trhu sú však už aj také, ktoré odpudzujú prach alebo odrážajú svetlo. Manipulácia s nimi je pomerne jednoduchá, keďže majú len dve polohy – vytiahnutú a zatiahnutú.

ochrana pred slnkom
rôzne stupne tienenia
dekorácia okien
veľký výber
len dve polohy
náročnejšie čistenie

Žalúzie
Čoraz viac ľudí si dnes vyberá ako spôsob tienenia v byte či dome žalúzie. Poznáme interiérové a exteriérové. Ak vám do miestnosti páli slnko, oceníte ich najmä počas horúcich letných dní, pričom sa práve tie vonkajšie dokážu postarať o ešte väčší chládok a prítmie. Vyžadujú si však náročnejšie montovanie a rovnako sa pripravte aj na to, že miniete viac peňazí. Nezabudnite však na kvalitný materiál, aby vaša investícia nevyšla nazmar.

výrazné zníženie teploty a svetla
možnosť sklápania do rôznych polôh
odolnosť voči zlému počasiu
univerzálnosť
finančne náročnejšie
komplikovanejšie čistenie


zdroj:
časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk