FAREBNÉ ČAROVANIE 2

ZELENÁ FARBA
Najrozšírenejšia farba na našej planéte je symbolom vegetatívneho života. Podporuje rozvoj a rast, má tíšiace účinky a upokojuje nervovú sústavu. Súvisí so zmyslovým vnímaním. Povzbudzuje priateľstvo, pocity spolupatričnosti s ostatnými a potrebu byť užitočným. Majú ju radi ľudia odvážni, tvoriví, tvrdohlaví a samostatní, ktorí vedia viesť iných. Zelená posilňuje zrak, harmonizuje myšlienky a prináša pokoj všetkým zmyslom. Pri dlhodobom zaťažení očí (napríklad pri práci na počítači) je preto vhodné robiť si krátke prestávky a uvoľňovať oči pohľadom na zelenú, najlepšie v prírode – ako náhrada však poslúžia aj zelené závesy či obraz ladený do zelena. Dobrou voľbou je zariadenie obývacích priestorov dostatkom zelenej farby. Nemusí to byť len náter na stenách, ale napríklad aj zelené rastliny ako oáza upokojenia či tmavozelená sedacia súprava. Zelená je neutrálna liečivá farba a môžete ju preto použiť bez rozmýšľania. Harmonizuje s teplými farbami, spoločne so žltou miestnosť výrazne preteplí.

TYRKYSOVÁ FARBA
Pomáha proti elektromagnetickému smogu, preto sa odporúča ako farba na stenu za televízor. Je vhodnou farbou aj na stenu za počítačom na zmiernenie škodlivého žiarenia. Pre podporné účinky pri rečovom vyjadrovaní, najmä u hanblivých ľudí, patrí tyrkysová na všetky miesta, kde treba veľa písomne a ústne formulovať – napríklad na písací stôl alebo do blízkosti telefónu. Je vhodná ako náter stien v kanceláriách, kde treba veľa koncipovať.

HNEDÁ FARBA
Hnedá je farbou zeme a vyvoláva pocit istoty a bezpečia. Uprednostňujú ju ľudia, ktorí majú radi pohodlie, ľudia pokojní a spravodliví, ale i ľudia vyčerpaní a unavení životom, ktorí potrebujú oddych a pokoj. Hnedé podlahové krytiny, koberce a hnedá sedacia súprava zväčša vyvolávajú pocit pohodlia. Ak máte byt zariadený hnedým nábytkom s prírodnými materiálmi, máte pred očami dostatok tónov. Dnes ľudia uprednostňujú drevo aj na podlahy, obklady či schodiská. Určite to zútulňuje domov, avšak priveľa hnedej farby môže brzdiť tvorivosť, preto je vhodné hnedý interiér dopĺňať aj živšími farbami.

SIVÁ FARBA
Je farbou neutrálnou, ale zároveň neživou. Prezrádza strach, únavu alebo nedôverčivosť. Majú ju radi ľudia, ktorí nemajú vlastný názor, ako aj ľudia opatrní, nezúčastnení, ktorým vyhovuje stereotyp, ale i ľudia unavení životom. Pre tendenciu utlmiť telesnú energiu a výkonnosť by sa sivá farba mala v bytoch používať len úsporne. Pre svoju schopnosť povzbudzovať kritické hodnotenie je však vhodná ako farba nábytku v kanceláriách a miestnostiach určených na obchodné rokovania.

 

ZDROJ: www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk