Záhrada – Romantická Levanduľa

Táto rastlina je charakteristická pre rázovitú oblasť Provensálska na juhu Francúzska ale veľmi dobre sa uplatní aj v našich klimatických podmienkach a skrášľuje nejednu záhradu. Levanduľa, rastlina, po ktorej skôr, či neskôr siahnu všetci milovníci krásnych záhrad. Domovom tejto rastliny je mediterránska oblasť, kde sa jej v suchom, skalnatom a slnečnom prostredí veľmi dobre darí. Levanduľa už od nepamäti patrí medzi najobľúbenejšie aromatické rastliny. Používa sa nielen v kozmetickom priemysle ale využíva sa aj kvôli liečivým účinkom. Kvety obsahujú silice, ktoré svojimi účinkami upokojujú nervový systém, majú protizápalové účinky a zlepšujú psychickú odolnosť. Krása levandule nie je v jednotlivej rastline, ale v bohatom záraste, kedy sýtofialové kvety skrášlia každú skalku alebo okrasnú záhradu. Kvety levandule sa zbierajú tesne pred rozkvitnutím. Viažu sa do zv

äzkov, ktoré sa sušia v suchom prostredí a používajú sa ako dekorácia. Levanduľa sa okrem prevoňania príbytkov a skríň používa aj pri varení a relaxe. Levanduľové listy si nájdu svoje uplatnenie v kombinácii s pečeným mäsom alebo rybami. Používajú sa aj ako prísada do šalátov. V kombinácii s bazalkou a rozmarínom je súčasťou provensálskeho korenia. Levanduľová tinktúra pomôže liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Levanduľový čaj pomáha pri nespavosti, bolestiach hlavy a urýchľuje liečenie bronchitídy. Dôležité uplatnenie nachádza levanduľa pri použití zvonka, vo forme oleja. Prekvapivo pomáha pri reume, upokojí svalové a nervové napätie. Priaznivo pôsobí pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej ma protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní.

Pestovanie a starostlivosť
Vhodným mesiacom na výsadbu rastlín je máj. Rastlina dorastá až do výšky 60 cm. Kvety sú veľmi aromatické a kvitnú v modrofialovej farbe, najmä od júna do augusta. Levanduľové kriaky je nevyhnutné pravidelne zastrihávať za účelom mohutnejšieho kvetu. Počas kvitnutia sú rastliny pravidelne zastrihávané orezávaním kvetov. Po ukončení kvitnutia koncom augusta sa odporúča rastlinu zastrihnúť na polovicu, niekedy až na jednu tretinu. Občerstvujúci jarný strih zabezpečí bohatosť nových výhonkov. Vlhké prostredie pre levanduľu nie je vhodné. Preto je vhodné výsadbu realizovať na slnečných miestach, s dostatočným odstupom od ostatných rastlín. V zimnom období je potrebné rastliny chrániť pred priamym mrazom a pri teplotách pod -10 stupňov Celzia zakryť ju slamou. Ako vhodné riešenie, odporúčame výsadbu v blízkosti kamenného alebo tehlového múra, ktorý im dodá dodatočnú ochranu. Levandule je možné pestovať aj v kvetináčoch, čo umožňuje podľa potreby premiestniť ich na slnečné miesto alebo prezimovať v interiéri. Napriek tomu, že levanduľa má rozsiahly koreňový systém, vhodné je pestovať túto rastlinu v menších nádobách.

ZDROJ: www.class.eu


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk