Z domu na spadnutie – oceňovaná rekonštrukcia

Každý, kto si obytný dom na Novomeského ulici v Ž iari nad Hronom pamätá v pôvodnom stave, nám dá za pravdu, že ak nejaká budova akútne potrebovala rekonštrukciu, tak práve táto! To, čo sa tu podarilo vlastníkom bytov, dokonca spustilo lavínu obnov bytových domov v celom meste. Každý totiž chce bývať lepšie, ak môže. A vďaka PSS môže.

Za všetkým hľadaj ženu. V tomto prípade až dve. O priam neuveriteľnú obnovu bytového domu, ktorý postavili v roku 1969, sa postarali dve energické dámy. Nenechali sa odradiť byrokraciou ani počiatočnými obavami nájomcov a dnes práve im dvom môžu obyvatelia ďakovať za krásny dom, v ktorom žijú. Ten mal už v roku 2014 veľmi vážne problémy so statikou pre obvodový múr. Budova bola v havarijnom stave, obyvateľom hrozilo vysťahovanie, a tak predsedníčke spoločenstva Miroslave Matoušekovej neostalo iné, iba kontaktovať obchodnú zástupkyňu PSS Miriam Melišovú so žiadosťou o preverenie možností financovania obnovy ich bytového domu.

Súril ich čas
Veľkým nepriateľom pri akýchkoľvek plánoch bol čas. Na odporúčanie statika sa totiž problémy museli riešiť čo najskôr. „V súvislosti s odstránením havarijného stavu bytového domu nám skrsla myšlienka aj na jeho celkovú rekonštrukciu. Obyvatelia potrebovali hlavne zateplenie, výmenu rozvodov a stúpačiek. Trápila ich aj strecha, ktorá zatekala,“ vysvetlila nám obchodná zástupkyňa PSS s tým, že to rozhodne nebolo všetko. Ako prvý bytový dom v Žiari nad Hronom totiž práve tento na Novomeského ulici prejavil záujem o vybudovanie lodžií.

Pomoc prišla od PSS
Ako mnohé iné bytové domy, ani tento nebol výnimkou. Spoločenstvo vlastníkov bytov si dalo vypracovať viacero ponúk financovania rekonštrukcie od rôznych komerčných bánk. Napokon sa však rozhodli pre úver od Prvej stavebnej sporiteľne. „Obhájiť na domovej schôdzi takúto veľkú obnovu s rozpočtom 240 000 eur nebolo jednoduché,“ priznáva predsedníčka spoločenstva Miroslava Matoušeková. „Bývajú tu totiž väčšinou starší ľudia a mladé rodiny s deťmi,“ povedala. S centrálou PSS však M. Melišová dohodla splatnosť tohto úveru na 30 rokov, tým sa dosiahli nižšie splátky. „Pre toto spoločenstvo bola dôležitá aj garancia úrokovej sadzby. PSS garantovala vopred dohodnutú individuálnu úrokovú sadzbu pri medziúvere a potom aj v prípade stavebného úveru,“ prezradila obchodná zástupkyňa.

Nečakaný problém
Tu by sa mohol príbeh pekne obnoveného bytového domu skončiť. Ale neskončil sa. Budovy, ktoré si už čo-to odžili, totiž občas vedia nemilo prekvapiť. „Na jar v roku 2018 sa na mňa predsedníčka tohto spoločenstva opäť s dôverou obrátila. Po každoročnej revízii výťahov totiž dostali obyvatelia ‚stopku‘ na ich používanie a museli riešiť ďalší problém,“ povedala nám Miriam Melišová. Obyvateľom teda neostalo iné, iba zvážiť ďalší postup. Spoločne prediskutovali možnosti financovania a opravy nového problému. Riešenie sa napokon našlo – opäť vďaka PSS. „Kombináciou  platenia pôvodného medziúveru a zároveň navýšením úveru o ďalších 155 000 eur na výmenu výťahov mohlo spoločenstvo zrealizovať aj tento zámer,“ vysvetlila nám obchodná zástupkyňa s tým, že dnes už nové výťahy, samozrejme, zodpovedajú norme a spoločenstvo úver od PSS zodpovedne spláca. „Všetko išlo ako po masle. Technické veci firmy zrealizovali poctivo a mne, ako žene, všetko podrobne vysvetlili. Vďaka odborníkom a správnemu rozhodnutiu vlastníkov bytov sa dnes tešíme z krásnej ‚bytovky‘, usmieva sa M. Matoušeková, ktorá sa len tak ľahko nevzdáva. Je totiž telom i dušou športovkyňa. Pracuje ako trénerka kulturistiky, fitnes a nedávno odbehla v Košiciach celý maratón.

Zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk