Výstavba domu sa dá financovať postupne

Možno aj vy máte sen o stavbe vlastného rodinného domu. V mysli si ho predstavujete, presne viete, ako by mal vyzerať. Tento sen však často narazí na starý známy problém peňazí. Ale nezúfajte. Existuje riešenie, o ktorom sa rozprávame s regionálnym riaditeľom Prvej stavebnej sporiteľne pre región východ, Ing. Marekom Daridom.

Leto je vhodným obdobím na výstavbu rodinného domu. Aký postup odporúčate? 
Určite si treba zadefinovať, o akú stavbu pôjde, na akom pozemku bude stáť a pre koho bude určená. Dôležitou je tiež otázka financovania výstavby rodinného domu. Zrejme väčšina ľudí siahne po úvere.

V čom spočíva postupné financovanie rodinného domu?
Prvá stavebná sporiteľňa poskytuje tento typ financovania práve preto, aby mali záujemcovia o stavbu domu financie k dispozícii vtedy, keď ich potrebujú. Jednotlivé časti úveru uvoľňujeme podľa toho, ako pokračuje samotná stavba domu.

Na začiatku všetkého je pozemok. Aj ten sa dá kúpiť z tohto úveru?
Iba vtedy, ak bude z tohto úveru financovaná aj samotná výstavba. Na kúpu stavebného pozemku bez následnej výstavby je možné použiť iný z ponuky našich úverov. Pri postupnom financovaní však väčšina žiadateľov už pozemok má a potrebujú financie práve na výstavbu.

Musí byť úver v rámci postupného financovania zabezpečený?
Určite áno. Záložným objektom je v tomto prípade stavba, ktorú plánujete stavať. Pri posudzovaní výšky zábezpeky akceptujeme budúcu hodnotu nehnuteľnosti.

Ešte sa zastavme pri výške úveru. Výstavba rodinného domu totiž nie je lacná záležitosť.
Na to samozrejme myslíme. V rámci postupného financovania výstavby rodinného domu vieme poskytnúť až 340 tisíc eur na jeden financovaný objekt. Takýto úver môže získať ten, kto už stavebné sporenie má, ale aj nový klient. Dokonca teraz máme výnimočnú ponuku zafixovania splátok až na 20 rokov. V nasledovných dvoch desaťročiach zostane úroková sadzba úveru, a teda aj výška splátok, rovnaká.

Na čo všetko môže klient v rámci postupného financovania použiť peniaze z úveru?
V prvom rade hovoríme o samotnej výstavbe, teda tehly, strešnú krytinu, okná, dvere a pod. Dnes sa čoraz častejšie stretávame s trendom, že klienti pri výstavbe rodinných domov vsádzajú aj na alternatívne zdroje
energií, ako sú tepelné čerpadlá, solárne panely, fotovoltaické panely a podobne. Aj tieto súčasti stavby je možné zafinancovať zo spomínaného úveru.

zdroj: class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk