Vy sa pýtate, my odpovedáme

Nový dom v radovej zástavbe
S manželom a deťmi zvažujeme možnosť kúpiť rodinný dom v blízkosti mesta. Má byť v radovej zástavbe, kde „vyrastie“ spolu asi 30 domov na troch uliciach. Viete nám poradiť, na čo si dať pri kúpe pozor a tiež ako kúpu výhodne financovať?
Odporúčame vám zvážiť niekoľko faktorov. Napríklad, aký bude nový dom – či vám bude vyhovovať jeho veľkosť, orientácia alebo vnútorné dispozície. Pýtajte sa aj na referencie staviteľa a preverte si, ako dlho vám bude trvať cesta do práce a späť. Zistite si, aké školy, obchody alebo inštitúcie sú v okolí a tiež to, kto bude bývať vedľa vás či v najbližšom susedstve. Na financovanie vám odporúčame využiť náš úver zo stavebného sporenia so založením nehnuteľnosti. Manželom (ale aj partnerom) vieme poskytnúť spolu až 340 000 € na jeden objekt. Úver má priaznivú úrokovú sadzbu, ktorú sme teraz ešte výrazne znížili. Doba splatnosti môže byť až 30 rokov. Nízka úroková sadzba a dlhšie splácanie znamenajú nízku mesačnú splátku, ktorá nespôsobí vážnejšiu záťaž pre váš rodinný rozpočet.


Syn plánuje svoje bývanie
Bývame v obci v rodinnom dome a máme k nemu veľký pozemok. Náš syn, hoci má iba 10 rokov, už teraz plánuje ako si raz na ňom postaví svoj vlastný dom. Je to ešte ďaleko, ale vieme mu nejako pomôcť?
Odporúčame uzatvoriť synovi zmluvu v tarife Junior extra. Vložené prostriedky zaujímavo zhodnotíte, pretože spojíte výhodné úročenie vkladov, s možnosťou získavať štátnu prémiu. Sporenie nie je časovo obmedzené, takže kedykoľvek po dosiahnutí plnoletosti bude mať váš syn pripravené peniaze na financovanie stavby. Ak splní podmienky, môže sa rozhodnúť pre stavebný úver. Má nízku úrokovú sadzbu, ktorá je garantovaná na celú dobu splatnosti. Alebo môže využiť úver na tzv. postupné financovanie výstavby domu, ktorý má svoje výhody. Po prvé, zábezpekou môže byť budúci rodinný dom a po druhé, peniaze z úveru
uvoľňujeme postupne, ako stavba rastie.


Obnova bytového domu
Žijeme v staršom bytovom dome. Svoje najlepšie roky má už na prvý pohľad dávno za sebou. Myslíme si však, že aj starší dom by po správne naplánovanej obnove mohol vyzerať a slúžiť takmer ako nový. Poradíte nám, čo preto môžeme urobiť?
Vyskúšajte napríklad toto. Na najbližšiu schôdzu vlastníkov bytov si pozvite obchodného zástupcu Prvej stavebnej sporiteľne (kontakty nájdete na www.pss.sk). Ochotne vám vysvetlí zmysel, aj prínos obnovy bytového domu. Dozviete sa napríklad, že dosiahnete zásadnú úsporu na nákladoch za energie. A tiež to, že bývanie je v obnovenom dome krajšie, zdravšie, ale aj bezpečnejšie. Náš obchodný zástupca vám tiež priblíži, ako zvládnuť financovanie úprav a opráv, ktoré nemusia byť práve lacné a odporučí vám niektorý z ponuky našich úverov. Tie najvýhodnejšie ponúkame teraz s úrokovou sadzbou od 1,25 % ročne.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk