Vaňa alebo sprcha ?

Táto dilema už rozhodne nie je len o veľkosti kúpeľne! Dnešné sprchovacie kúty totiž niekedy zaberajú viac priestoru ako obyčajná vaňa. Dôležitú úlohu pri rozhodovaní zohráva najmä váš životný štýl. Pred kúpou či rekonštrukciou kúpeľne sa teda zamyslite nad tým, čo máte radšej, aké sú vaše návyky a čo je pre vás a vašu rodinu z hľadiska potrieb výhodnejšie.

Trendom je sprchovací kút bez vaničky s odtokom, ktorý sa vyriešil bočným žľabom. V tomto prípade sa ubezpečte, že dlažba, ktorú ste si do kúpeľne a do sprchovacieho kúta vybrali, je protišmyková.

Sprcha
Výhody:
+ rýchlejšia
+ zdravšia
+ osviežujúca
+ bezbariérový vstup
+ ušetrí priestor
+ môže sa skombinovať s parnou saunou
Nevýhody:
– nepraktická na umývanie malých detí
– nedokážete sa v nej uvoľniť tak, ako pri kúpeli
– nedá sa využiť na ručné pranie či iné domáce práce

  • Komfortný a bezbariérový prístup patrí k najväčším výhodám sprchovacích kútov. Ocenia to najmä seniori a ľudia s pohybovým obmedzením, ktorí vďaka tomu zvládnu hygienu samostatne.
  • Sprchovací kút je ideálnou voľbou do menších kúpeľní. Zaberie menej miesta, a ak si zvolíte variant s posuvnými dverami, ušetríte ešte viac priestoru.
  • Moderné sprchovacie kúty doprajú vašim zmyslom pôžitok. Od zmeny osvetlenia cez hudbu až po rôzne prúdy vody. Môžete si vybrať jemný poprašok, hustý dážď či vodopád.
Vaňa
Výhody:
+ možnosť relaxácie za pomoci soli či éterických olejov
+ vytvorenie atmosféry so sviečkami a knihou
+ vhodná na zdravotné procedúry, bylinkové kúpele
+ ručné pranie rozmernejších vecí, poťahov…
+ jednoduchšia hygiena detí a domácich miláčikov
+ očista izbových rastlín
Nevýhody:
– zaberie viac miesta
– pri častom kúpaní väčšia spotreba vody
– menej pohodlný vstup

  • Súčasný trh ponúka riešenie aj pre tých, ktorí si nevedia život bez vane predstaviť, ale nemajú dostatok miesta. Vybrať sa dá z množstva asymetrických variantov, ktoré sa prispôsobia každej kúpeľni.
  • Pohodlná vaňa si vyžaduje viac priestoru. Najčastejšie sa v domácnostiach používajú vane klasického obdĺžnikového tvaru s rozmermi 160 × 70 centimetrov. Ak je kúpeľňa dostatočne veľká, môžete do nej umiestniť vaňu aj sprchovací kút a máte po dileme.
  • Dva v jednom. Ak hľadáte kompromis, riešením je vaňa so zástenou, ktorá nahradí sprchu. Jeden koniec vane je tvarovaný ako sprchovací kút – má rovné dno, takmer zvislé boky a je krytý zástenou.
  • Ak sú obyvateľmi vašej domácnosti aj malé deti, zabudnite na sprchovací kút. Napustená vaňa je pre deti nielen miestom očisty, ale často aj zábavy.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk