TOTO JE BÝVANIE BUDÚCNOSTI!

Omrzela vás civilizácia a ľudská spoločnosť? Chceli by ste odísť na nejaké tiché a pokojné miesto, ale nechcete sa vzdať svojho komfortu? A viete si predstaviť, že si svoj dom vezmete jednoducho so sebou? My už áno! Zoznámte sa s „Ecocapsule”! Unikátnou formou najmodernejšieho bývania.

Energeticky sebestačný, mobilný mikrodom Ecocapsule je vybavený solárnymi panelmi a veternou turbínou. Je schopný zbierať dažďovú vodu a dokáže filtrovať aj vodu z prírodných zdrojov. Takto je teda nezávislý na inžinierskych sieťach a ľuďom umožňuje prežiť mimo civilizácie takmer kdekoľvek na svete. Dá sa použiť ako dom, karavan, hausbót, hotel či výskumná stanica. My sme sa na túto novinku opýtali tých najpovolanejších. „Príbeh Ecocapsule sa začal v roku 2008, kedy sme sa ešte ako Nice Architects zúčastnili súťaže Andes Sprout Society Competition. Bola to súťaž na návrh pre jeden veľký ranč, ktorý potreboval nejakú obytnú bunku alebo chatku. My sme vtedy navrhli objekt v tvare vajca, dizajnovo podobný Ecocapsule,” zaspomínal si Matej Gyárfáš, riaditeľ pre kreatívnu komunikáciu zo spoločnosti Ecocapsule s tým, že ich návrh síce súťaž nevyhral, no zaradil sa do výberu najlepších návrhov roka.

Ako sa to začalo?
Nasledovala obrovská vlna záujmu zo strany bežných ľudí, ale aj odbornej verejnosti. „Uvedomili sme si, že má zmysel v projekte pokračovať. Ako architekti sme sa Ecocapsule na začiatku venovali iba ako okrajovému projektu. Navyše technológia v tom čase ešte nebola dostatočne zrelá na energeticky nezávislý dom,” povedal nám Matej Gyárfáš. Počas nasledujúcich piatich rokov teda spoločne pracovali na technologickom a produktovom dizajne Ecocapsule. Upravovali rozmery a vymýšľali, ako bude fungovať. „Takto sme pokračovali až do roku 2014, kedy vývoj technológií konečne umožnil vytvoriť prototyp Ecocapsule vybavený systémami potrebnými na dlhodobú nezávislosť. V priebehu rokov určite došlo k mnohým zmenám, ale všetky smerovali k základnej myšlienke – vytvoriť dizajnovo krásny, energeticky nezávislý, mobilný domček,” prezradil nám Matej Gyárfáš. Je dôležité pripomenúť, že „kapsule” na svoje fungovanie využívajú iba solárnu a veternú energiu. Umožňujú tak ľuďom bývať na odľahlých miestach mimo inžinierskych sietí, pri zachovaní vysokej miery komfortu.

Ako to funguje?
Ecocapsule je poháňaná duálnym systémom produkcie energie, ktorý je v súčinnosti s vysokokapacitnými batériami schopný zabezpečiť energetickú sebestačnosť aj v prípade dočasného nedostatku zdrojov. Ecocapsule má tiež možnosť pripojenia do klasickej elektrickej zásuvky, takže v prípade potreby nie je problém dobiť batérie z externého zdroja elektriny. Jej oválny tvar je navrhnutý tak, aby maximalizoval zber dažďovej vody a rosy. Filtre vodného systému zabezpečujú premenu nazbieranej vody (či už dažďovej, alebo vody z iného prírodného zdroja) na čistú. Dizajn vonkajšej škrupiny minimalizuje energetické straty. Duté steny vyplnené polyuretánovou penou chránia obyvateľov pred nehostinnými vplyvmi počasia. Zaujímavé je, že tento typ bývania dosahuje úspornosť takmer na úrovni pasívneho domu. „Unikátny dizajn zároveň Ecocapsule povyšuje na dizajnový objekt, ktorý vynikne v akomkoľvek prostredí,” dodáva Matej Gyárfáš.

Akú to má budúcnosť?
O Ecocapsule sa hovorí ako o bývaní budúcnosti. Prečo by sa však mali ľudia rozhodnúť pre tento typ bývania? „Vždy sme Ecocapsule vnímali ako mikrodom na strednodobé alebo sezónne užívanie. To znamená nie ako primárny, ale skôr prechodný domov,” prezradil nám Matej Gyárfáš. V procese vývoja sa však objavili ľudia, ktorí sa chceli do tohto domu presťahovať natrvalo. „Prakticky tomu nič nebráni, no vzhľadom na obmedzenú kapacitu priestorov, by takíto obyvatelia napríklad nesmeli vlastniť príliš veľa vecí. A museli by, samozrejme, mať prístup k zdroju vody, pretože plnohodnotne vyžiť iba z nazbieranej vody nie je možné. Ecocapsule je inovatívny produkt, no nemá nadprirodzené schopnosti. Všetko je otázka rozumného plánovania – ak užívateľ rozumne plánuje, nebude mať problém,” dodal s tým, že tento produkt je momentálne jediný na svete, ktorý v takej veľkej miere kombinuje energetickú sebestačnosť, mobilitu a dizajn. Aj v súvislosti s klimatickou krízou je určite zaujímavé zistiť, ako sa dajú v čo najväčšej miere využiť obnoviteľné, prírodné zdroje energie.

Ako si to vyskúšať?
Ecocapsule si môžete jednoducho prenajať. V hlavnom meste mali nedávno takúto možnosť nielen domáci obyvatelia, ale aj turisti. „O projekte prenajímateľných kapsúl sme rozmýšľali už dlhšie. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo spustiť práve v Bratislave. Ponúkli sme tak zážitok strávenia noci v Ecocapsule väčšiemu množstvu ľudí,” hovorí Tomáš Žáček, founder a CEO Ecocapsule. Záujem o túto formu bývania je naozaj veľký, o čom svedčia aj najbližšie dodávky do Holandska, USA, Karibiku a Japonska. Firma taktiež plánuje spustiť nový koncept kapsúl na prenájom, ktoré budú dostupné v rôznych kútoch sveta.


4 Otázky pre tvorcov
Ak by sa niekto so svojou kapsulou vybral niekde, kde nie je elektrina alebo iné zdroje energie – ako dlho vydrží fungovať?

Ecocapsule je primárne určená práve na tieto prípady – na pobyt v oblastiach mimo inžinierskych sietí. Ak má zabezpečený prístup k dostatku slnka a vetra (teda nie je umiestnená napr. v lese), vydrží na pohon iba z týchto zdrojov energie. V hypotetickom prípade – polárna noc a žiadny vietor, by mala pri rozumnom míňaní energie vydržať aspoň 4 dni.

Ako sa dá zistiť čas, po ktorom sa v kapsule spotrebuje energia?
K Ecocapsule sme vyvinuli špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá slúži na jej ovládanie, ako aj kontrolu. V aplikácii si tak užívateľ môže v reálnom čase kontrolovať spotrebu energie, vody, či úroveň plnosti odpadových nádrží. Vie, samozrejme, aj zistiť, koľko energie zostáva. Samotná spotreba energie potom závisí od mnohých faktorov – od klimatického pásma, ročného obdobia, počasia, až po faktory používania na strane užívateľa.

Je toto jediný projekt svojho druhu na svete?
Ecocapsule je určite unikátna, pretože je kombináciou troch pilierov – mobility, energetickej sebestačnosti a dizajnu. Preto sa aj občas stretávame s tým, že nie je ľahko zaraditeľná do existujúcich kategórií. Oblasť trhu, v ktorej je Ecocapsule prítomná, zasahuje niekoľko produktových kategórií – karavany, mobilné domy, mikrodomy, hausbóty,…

Koľko ľudí si už Ecocapsulu kúpilo? Neodrádza cena Slovákov?
Konkrétne čísla zverejňovať nemôžeme, no momentálne dokončujeme produkciu prvej, limitovanej série Ecocapsule, ktorá stojí v prvej sérii 79 900 €. Kapsula nikdy nemala byť iba luxusným produktom, no momentálne nevieme ísť s cenou nižšie a na prvej sérii nemáme takmer žiadnu maržu. V tomto roku však plánujeme spustiť sériovú výrobu kapsúl, ktoré budú mať nižšiu koncovú cenu. Našim cieľom je, aby kapsula bola dostupná pre strednú triedu – teda v krajinách, kde stredná trieda existuje. Napríklad trh v krajinách V4 pre nás nie je relevantný, keďže cena kapsule z prvej série je pre väčšinu ľudí privysoká. Pre Nemcov, Holanďanov, Škandinávcov či Američanov je však aj naša úvodná cena prijateľná.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk