Svojpomocná výstavba domu – áno alebo nie?

Takmer každý, kto plánuje stavať dom, zvažuje, akým spôsobom ho postaví. Na Slovensku je často na prvom mieste v predstavách svojpomocná výstavba. Je to však vždy najvýhodnejšie riešenie? Kedy sa viac oplatí dať si dom postaviť?

Chcete ušetriť?
Pre svojpomoc sa investor často rozhodne z finančných dôvodov. Keď si dom postavíte sami, nemusíte platiť za prácu, kupovať budete len materiál. Nie vždy však ušetríte, takže ak je finančný dôvod ten najsilnejší, skúste svojpomoc ešte zvážiť. Ak totiž nakúpite len niektoré časti stavby, môžu sa náklady v porovnaní s dodávkou kompletných stavebných systémov ešte zvýšiť. Väčšina stavebných firiem má relatívne veľké zľavy na materiál, ktoré svojpomocný stavebník nemôže využiť. Stavebník musí k svojim preinvestovaným prostriedkom okrem strojového vybavenia a pomôcok pripočítať aj náklady na dopravu materiálu či na vodu a energie spotrebované na stavbe. Ak si vozí materiál sám, míňa benzín a opotrebováva vozidlo. K reálnym nákladom takisto treba pripočítať dopravu pracovníka na stavenisko. To však stále nie je všetko. Očakávajte aj výdavky na dočasné bývanie počas výstavby domu, ktorá je pri svojpomoci spravidla 3 až 5 násobná. No a peniaze môžete minúť napríklad aj na opravu niektorých nesprávne urobených prác, čo je nutná daň za začiatočnícke chyby. Faktom však zostáva, že istú časť nákladov na stavebné práce, ktoré vykonáte svojpomocne, skutočne ušetríte.

Chcete si urobiť veci po svojom?
To je dobrý dôvod na to, aby ste zvážili svojpomoc alebo aspoň kombináciu svojpomoci a subdodávateľsky riešených náročnejších častí stavby. V takom prípade sa vám budú lepšie riešiť zmeny projektu na základe individuálnych preferencií. Dokonca, ak budete veľmi tvrdohlaví, môžete si počas stavby trúfnuť napríklad aj na zbúranie už postavenej priečky a na jej posunutie. A to by sa pri stavbe domu na kľúč dalo len veľmi ťažko.

Máte dosť času?
Svojpomocná stavba domu vás bude, samozrejme, stáť čas. Je takmer nemožné postaviť dom vlastnými rukami rovnako rýchlo, ako keď vám ho stavia firma. Preto si treba dobre zvážiť, či ten čas máte. Ak máte malé deti, ktoré potrebujú bývať v dome teraz a nie o päť rokov, alebo sa blíži narodenie potomka a tlačíte sa so svokrovcami v dvojgarzónke, v tom prípade radšej na svojpomoc zabudnite alebo ju realizujte len v takom rozsahu, aby sa vám výstavba veľmi nespomalila.

Na toto si dajte pozor
1. Stavbu domu si naplánujte reálne – časovo aj finančne.
2. Materiály a konštrukcie si vyberajte dôsledne.
3. Dodávku materiálov si zlaďte s časovým plánom výstavby.
4. Neimprovizujte a nespoliehajte sa na rady typu „ja som to tiež tak robil“ .
5. Nerobte svojvoľné zásahy do projektu.
6. Stavbu nerealizujte bez kvalifikovaného stavebného dozoru, a to bez ohľadu na to, či sa rozhodnete stavať svojpomocne alebo dodávateľsky.
Dávajte si pozor na „dobre mienené rady“
Svojpomocní stavitelia často dajú na rady svojich kamarátov, ktorí stavali dom, na rady iných svojpomocných staviteľov v internetových fórach alebo si riešenie problému jednoducho vymyslia. Nie je výnimkou, že tieto dobré rady sú pre svojpomocných staviteľov dôveryhodnejšie ako informácie od odborníkov.

Názory tých, ktorí si tým prešli
Naučiť sa dá všetko, ale bez chuti do práce to nepôjde. V práci všetkých svojpomocných staviteľov vidieť obrovské nadšenie, veľa odriekania a 
kus odvahy. Tá nechýbala pánovi Viktorovi, ktorý sa tiež rozhodol pre svojpomocnú výstavbu. „Sused naproti práve staval, tak som sa ho spýtal, či je to zložité. Povedal mi, že sa to dá zvládnuť, a to asi definitívne rozhodlo,“ smeje sa. „Viete, svojpomocná stavba je ako hnací motor. Potrebujete strašne veľa informácií, a aj keď sa vám niekedy nechce, nemáte náladu alebo ste unavený, musíte. Postupne ma to začalo baviť a nakoniec ma to úplne pohltilo,“ spomína. Nech už sa akokoľvek dôsledne na svojpomocnú stavbu domu pripravíte, aj tak sa vám môže stať, že budete narýchlo hľadať firmu, ktorá vám ho dokončí. Ale nezúfajte, nebudete jediní. Podobnú skúsenosť má aj pán Martin, ktorého dom je momentálne krátko pred ukončením: „Na začiatku, možno troška z naivity, možno pre istú chlapskú malichernosť a v neposlednom rade i z finančných dôvodov, sme volili svojpomoc. Ako čas plynul, vznikal časový tlak zo strany banky a členovia stavebného tímu boli vyčerpanejší a vyčerpanejší, takže sme zistili, že tadiaľto cesta nevedie. Čím je kolaudácia bližšie, stále viac preferujeme ponuky majstrov a stavebných firiem.“ Ak sme vás doteraz neodradili, zrejme patríte medzi správnych kandidátov na to, aby ste dom realizovali svojpomocne.

Porovnajte

Stavba svojpomocne
+ Ste väčším pánom času.
+ Máte úplný prehľad o celej stavbe.
+ Dom postavíte lacnejšie oproti ponuke stavebných firiem.
+ Vaša práca, vaša zodpovednosť. Vyhnete sa sklamaniu z neprofesionality niektorých „odborných“ stavebných firiem.
– Dlhší čas výstavby.
– Ak si vynásobíte spotrebovaný čas svojou hodinovou mzdou a započítate, že budete takto pracovať pre každého, kto na stavbe pomohol vám, možno prídete k vyššej cene, ako ponúka dodávateľ.
– Riziko neodbornej práce s ťažko odstrániteľnými dôsledkami.
– Občas budete musieť využiť odbornú pomoc. Prinajmenšom v oblastiach, ktoré nemôžete robiť svojpomocne – napríklad plyn, elektrinu, vodu.
Dom na kľúč
+ Dom postavíte rýchlejšie – do roka pohodlne bývate v murovanom dome.
+ Pri stavbe dodávateľským spôsobom máte záruku. Pri chybe neriešite, či je na vine materiál alebo neschopnosť pracovníkov.
+ Nemusíte zháňať remeselníkov, špecialistov ani materiál.
+ Stavebné firmy dokážu materiál kúpiť lacnejšie.
+ Vyhnete sa viacročnému tráveniu víkendov a dovolenky na stavbe, strate zdravia, prípadne zničeniu vzťahov s rodinou.
– Cena stavby domu bude vyššia ako pri svojpomocnej stavbe.
– Hrozí riziko, že si firmu vyberiete zle, preto si dodávateľa dôkladne preverte aj na základe referencií.
– Nie je možné tempo stavby prispôsobiť financiám, ak ich získavate postupne.
– Menší prehľad o stavbe a použitých materiáloch.

Zdroj:časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk