Sporenie na bývanie je a bude v kurze 2 časť

Napriek tomu, veľa sa hovorilo o štátnej prémii. Už ju nebude môcť získať toľko ľudí, koľko do vlaňajška. Je štátna prémia stále tým najzásadnejším faktorom pri rozhodovaní sa, či stavebné sporenie áno alebo nie?
Z našich prieskumov vyplýva, že ľudia považujú štátnu prémiu za významný motivátor pri rozhodovaní sa, či uzatvoria alebo neuzatvoria zmluvu o stavebnom sporení. Aj z tohto dôvodu sme pripravení prichádzať neustále s úpravami produktu, avšak iba tak, aby sme boli v medziach zákona. Rokujeme s Ministerstvom financií o úprave systému tak, aby stavebné sporenie zodpovedalo 

modernej dobe. Pri štátnej prémii však treba uviesť, že je stále tu a stále ju mnoho klientov môže získať. Ide síce „iba“ o 2,5% z vkladov, ale ani to vám nedá niekto iba tak. Stavebné sporenie však okrem podpory štátu ponúka aj iné benefity, ktoré netreba opomínať. Či už je to stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania alebo detské sporenie.

Slováci sú považovaní za sporivý národ. Bude tento trend sporivosti pokračovať aj ďalej?
Tento trend sa v uplynulých rokoch mierne narušil. Tým, že boli úrokové sadzby úverov na bývanie na historických minimách, väčšina ľudí si povedala, načo budem sporiť. Radšej si zoberiem úver a svoje peniaze investujem do jeho splátok. A zasa iní tvrdia, že sporiť sa neoplatí, radšej peniaze míňajú a užívajú si ich. Nezatracujem jedných ani druhých. Ale po istom čase sme v úplne inej situácii. Podmienky úverov na bývanie sú čoraz prísnejšie a jednou z nich je aj deklarácia vlastných zdrojov. A tie vlastné zdroje mnohí nevedia nadobudnúť inak, ako tým, že si ich nasporia.

Čo teda radíte tým, ktorí si budú o pár rokov chcieť riešiť bývanie?
Rozhodne to, aby na to mysleli už teraz. Príprava dostatočnej sumy na dofinancovanie hypotéky netrvá týždeň alebo mesiac. Je to otázka niekoľkých rokov. Stavebné sporenie má optimálny cyklus trvajúci šesť rokov. A za tento čas vie sporiteľ získať pomerne slušné zhodnotenie jeho vkladov. Významným dôvodom je aj to, že má k dispozícii zdroje na zaobstaranie si nového bývania alebo na rekonštrukciu toho súčasného. Otázka modernizácií je dnes vôbec výrazne na stole. Vyše polovica bytového fondu stále nie je obnovená. Aj tým sa treba zaoberať.

Znamená to, že stavebné sporenie má a bude mať zmysel?
Povedal by som, že stavebné sporenie je práve teraz, resp. bude aj v ďalších rokoch v kurze. A zrejme odo mňa neočakávate, že vám poviem niečo iné… Faktom však je, že vyše 26 rokov na Slovensku stavebné sporenie pomáha ľuďom s bývaním. Polená, ktoré mu hádže pod nohy legislatíva, doteraz svižne preskakovalo. Orientujeme sa na prítomnosť a budúcnosť a s ňou spojenú digitálnu éru, online komunikáciu s klientom a podobne. Jednoducho chceme, aby bolo stavebné sporenie neustále voľbou číslo jeden pre tých, ktorí riešia bývanie.


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk