Spoločne či oddelene?

Stavba domu, prípadne rekonštrukcia staršieho bytu, nám ponúka jedinečnú šancu usporiadať si bývanie podľa svojich predstáv. Kým kedysi boli všetky izby striktne oddelené priečkami, dnes je moderná otvorená dispozícia. Samozrejme, nie každý si ju vzhľadom na rozlohu podlahovej plochy môže dovoliť. Dá sa docieliť aj v starších a menších bytoch, nezabudnite si však na pomoc prizvať odborníka.

  • Mnoho starších bytov má nevhodnú dispozíciu s malou kuchyňou a ešte menšou kúpeľňou. Ak sa púšťate do kompletnej prerábky takéhoto bytu, zmena jeho dispozície bude pravdepodobne nevyhnutná a časovo i finančne náročnejšia.
  • Zamyslite sa nad tým, ako vaša domácnosť funguje. Chcete tráviť viac času spolu alebo každý potrebuje viac súkromia? Máte malé deti, ktoré by ste mali radi čo najviac na očiach?
  • Rovnako dôležité sú aj počet a veľkosť okien či celková plocha a orientácia bytu.
  • Na základe technickej dokumentácie by ste mali spolu s architektom a statikom navrhnúť zmeny či odstránenie jednotlivých priečok.
  • Tehlové byty majú oproti panelovým výhodu. Búranie priečok je rýchlejšie, jednoduchšie a lacnejšie.
Poradíme vám – Akýkoľvek stavebný zásah je nutné vopred oznámiť na príslušnom stavebnom úrade, kde získate aj ďalšie informácie o tom, či budete potrebovať stavebné povolenie.

 

Otvorené priestory
Takéto riešenie bytu a domu je veľmi obľúbené a pre stavebníka lacnejšie, aj preto s ním developeri vo svojich projektoch pracujú veľmi často. Spájajú sa najmä obývačky, jedálne a kuchyne, keďže do interiéru sa takto dostane viac svetla. Výhodou je však najmä to, že môžete byť ako rodina spolu, i keď každý robí niečo iné. Nevýhodou sú rôzne kuchynské zvuky a výpary, ktoré môžu rušiť relax v obývačke. Investujte teda do tichých kuchynských pomocníkov, najmä do kvalitného digestora, ktorý pohltí pachy a výpary skôr, ako sa dostanú tam, kam nemajú.

Oddelené izby
Ak milujete usporiadaný priestor, drobnosti na poličkách a pohľad na dokonale upratanú kuchyňu, nechajte ju radšej oddelenú od obývačky stenou alebo odsúvateľnými dvermi. Tie potom umožnia aj otvorený priestor, ale v prípade potreby aj hluk a výpary z kuchyne oddeliť. Aj milovníci menších útulných zákutí viac ocenia obývačku, v ktorej sa zavrú a nerušene môžu odpočívať či sledovať televíziu bez rušivých elementov pochádzajúcich zo zvyšku bytu.

  1. Niektoré priestory si priam pýtajú otvorenú dispozíciu, v ktorej si nerušene vedľa seba „spolunažívajú“ kuchyňa s jedálňou i obývačkou. Vo veľkorysom priestore s vysokými stropmi tvoria harmonický celok.
  2. Milovníci menších útulných priestorov plných spomienkových predmetov určite ocenia samostatne vyčlenenú obývačku.
  3. Podkrovné priestory sú ideálne na prepojenie viacerých miestností, keďže šikmé steny uberajú z úžitkovej plochy. Otvorené podkrovie navyše vyzerá naozaj štýlovo.
  4. Výhodou spoločného otvoreného priestoru je dostatok svetla, ktorému nebráni v prieniku jednotlivými zónami žiadna priečka.
  5. Spojenie spálne a obývačky alebo kuchyne a obývačky je v prípade veľmi malých bytov mnohokrát jediné riešenie, ako prakticky usporiadať interiér tak, aby nepôsobil zapratane a stiesnene.
  6. Ak chcete, aby obývačka s kuchyňou pôsobili kompaktne, zvoľte rovnaké povrchy. Chladnička aj ostatné spotrebiče by mali byť zabudované, aby nerušili elegantný dojem z celého spoločného priestoru.
  7. Ak radi nerušene a v tichu relaxujete, obývačka by mala byť vašou oázou pokoja a ten by mal ostať za zavretými dverami, ďaleko od rušivých zvukov či pachov z kuchyne.

 

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk