Ruža KRÁĽOVNÁ KVETOV

Ruža patrí už od nepamäti vďaka svojej krehkej kráse a vôni medzi naše najobľúbenejšie kvety. Je zároveň jednou z najstarších  pestovaných rastlín, pričom starostlivosť o ne je jednoduchšia, ako si mnohí myslia. Stačí dodržať pár základných zásad a tento krásny kvet bude ozdobou vašich balkónov, terás či záhrad až do prvých mrazov.

Vhodné stanovište
Ruža obľubuje slnečné miesto s dobrým prúdením vzduchu, čo pomáha predchádzať hubovitým ochoreniam, najmä v daždivom období.

Pôda a živiny
Ruže najkrajšie rozkvitajú v priepustných, piesočnato-hlinitých pôdach. Tie môžeme ešte na jeseň pred výsadbou obohatiť kompostom, prípadne a jar vylepšiť minerálnym nojivom. Ruže vysádzame od polovice októbra do polovice novembra. Jarná výsadba je vhodná vo vyšších polohách, v oblastiach s holomrazmi a pre ruže na kmienku, ktorých zazimovanie je náročnejšie. Pri sadení dbáme na to, aby bolo miesto očkovania vždy nad povrchom pôdy.

Zálievka
Najmä staršie ruže potrebujú počas horúcich letných dní veľa vody. Vhodnejšia je radšej jedna pomalá a intenzívna zálievka priamo ku koreňom, než príliš časté polievanie v malých dávkach. Voda by nemala dopadať na listy, ani kvety. Predídeme tak ich spáleniu od slnka, prípadne fľakom od tvrdej vody a zároveň zabránime rozvoju hubovitých ochorení.

Správny rez
Ak chceme docieliť bohaté kvitnutie ruží, je dôležité kry pravidelne strihať a tvarovať. Bujne rastúce odrody zmladzujeme na jar na štyri až sedem púčikov, pričom režeme vždy na vonkajší púčik a šikmo. Na jar tiež nezabúdame odstraňovať poškodené a namrznuté drevo a tiež prehusťujúce výhonky. Popínavé ruže po vysadení zrežeme nakrátko, neskôr však ponecháme silnejšie kostrové konáre, ktoré vyviažeme šikmo k opore. Miniruže skracujeme po celom obvode, aby sme zachovali ich tvar. Ruže na kmienku režeme ako kríčkové, pričom sa snažíme zachovať peknú korunku. Počas obdobia rastu nezabúdame odstraňovať z kmeňa rastúce výhony, ktoré rastliny zbytočne vysiľujú. Rovnako tak pravidelne odstraňujeme aj odkvitnuté kvety a suché listy, čím podporíme opakované kvitnutie ruží počas celej sezóny. Aj ruža môže ochorieť

Ako ich ochrániť
Zo škodcov trápia pestovateľov asi najviac vošky. V počiatočnom štádiu ich môžeme odstraňovať mechanicky (ručne alebo silným prúdom vody skoro ráno). Okrem chemického postreku existuje aj celý rad prírodných riešení. Môžete si pripraviť rajčiakový, pŕhľavový, vratičový či prasličkový odvar. Účinná je aj voda s octom, cibuľová alebo cesnaková sprcha. Pozor aj na nadmerné hnojenie a nedostatočnú zálievku, ktoré môžu výskyt škodcov zvýšiť. Piliarky spôsobia zvinutie listov ruží, ich húsenice môžu listy obhrýzať. Roztoče vytvárajú na ružiach jemné pavučiny. V oboch prípadoch je vhodné chemické ošetrenie.

Aj ruža môže ochorieť
Okrem hmyzu ružiam škodia aj hubové choroby. Čierna škvrnitosť je veľmi častým ochorením najmä v daždivom počasí. Hrdzu spoznáme podľa žltooranžovej mozaiky na vrchnej strane listov, na spodnej môžeme pozorovať tmavohnedé kôpky výtrusov. Veľmi časté sú na ružiach aj sivobiele povlaky, ktoré spôsobuje múčnatka. Šíri sa skôr za suchšieho počasia. Vo všetkých prípadoch je vhodné ošetrenie prípravkami na hubovité ochorenia.

Text: Jaroslava Bašistová 

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk