Keď pohoda panuje na účtoch aj v bytoch

Bytový dom je miesto, kde na relatívne malom priestore žije v tesnom susedstve početná komunita obyvateľov. Preto je vhodné, aby dobre vychádzali a dokázali sa dohodnúť na spoločnom postupe predovšetkým pri správe, údržbe, aj obnove spoločného majetku. Práve toto je dôvod, prečo takmer polstoročie starý panelák na predmestí Trenčína vyzerá ako nový. A nielen to. Svojim obyvateľom poskytuje viac ako príjemné bývanie a zároveň im aj zásadným spôsobom šetrí náklady na energie.

Dvanásťpodlažná bytovka na príznačnej adrese Pred poľom sa naozaj nachádza hneď vedľa poľnohospodárskej pôdy. Počas žatvy tu kombajny zberajú úrodu doslova pod oknami. Dom stojí od roku 1972 a väčšina jeho obyvateľov starne spolu s ním. Táto stabilná zostava vlastníkov bytov sa ukázala ako veľká výhoda.

Založili spoločenstvo
Prvých 35 rokov na dome nemuseli urobiť prakticky nič. Poctivá stavba si nevyžadovala žiadnu zásadnú údržbu, ale neskôr sa zásahy stali nevyhnutnosťou. „Uvedomili sme si, že účty za plyn sú akési privysoké. Pozreli sme sa na vec podrobnejšie a zistili sme, že keď vezmeme správu domu do vlastných rúk, vieme si ju robiť efektívnejšie. Založili sme spoločenstvo vlastníkov bytov a začali sme hľadať riešenia. Odstrihli sme sa od centrálneho vykurovania a dali sme si urobiť vlastnú kotolňu. Výsledok v podobe nemalej úspory sa dostavil takmer okamžite,“ hovorí predseda spoločenstva Ivan Nikodém.

Voľný čas a diplomacia
Pán predseda má 73 rokov a so správou bytovky mu pomáhajú niekoľkí susedia, tiež jeho rovesníci. Hovorí, že na túto prácu treba tri veci – mať skúsenosti z predchádzajúceho zamestnania s plánovaním alebo ekonomikou a tiež množstvo voľného času, čo v prípade dôchodcov naozaj nie je problém. A ešte si to žiada aj trochu diplomacie. Medzi dlhoročnými susedmi to však nemá až také zložité. Veď na schôdzu vlastníkov bytov mu pravidelne prídu dve tretiny zástupcov a ešte sa nestalo, že by sa na niečom nedokázali dohodnúť.

Úpravy krok za krokom
Po spustení vlastnej kotolne prišla na rad výmena vodovodných a plynových rozvodov. Nasledovalo zaizolovanie a zateplenie obvodových múrov domu minerálnou vlnou spojené s výmenou okien a dvier. Potom prišlo na rad vyregulovanie stúpačiek, oprava výťahov, namontovanie nových poštových schránok, inštalácia bezpečnostných kamier a ďalšie vylepšenia. Teraz je ten správny čas spomenúť úsporu, ktorú dosiahli vlastníci bytov pri vyúčtovaní ročných nákladov na svoje bývanie. Vďaka spomenutým úpravám to bolo viac ako 55 %! Nevedia si tiež vynachváliť teplotnú pohodu v bytoch. Kým v lete v nich kedysi bývalo na nevydržanie horúco a v zime si, naopak, museli zásadne prikurovať, teraz sa v nich počas celého roka cítia príjemne, bez výraznejších teplotných výkyvov.

Rozhodli sa pre PSS
Samozrejme, všetky tieto zmeny a úpravy si vyžiadali značné finančné náklady. „Potrebovali sme viac ako štvrť milióna eur, ktoré sme si výhodne požičali v Prvej stavebnej sporiteľni. Pravda, v PSS sme si sporili už predtým, ako sme požiadali o úver, a preto nám ho poskytli za výhodnejších podmienok ako bez sporenia,“ hovorí I. Nikodém a dodáva, že naša stavebná sporiteľňa má u obyvateľov bytového domu naozaj dobré meno. On sám uzatvoril už štyri zmluvy o stavebnom sporení. Jednu pre seba, tri pre svojich najbližších a aj na ne sporil. Popri splácaní úveru si sporí tiež spoločenstvo vlastníkov bytov, ktorému predsedá. „Pre nás je prioritou splatiť svoj záväzok voči banke čo najskôr. Radi by sme to stihli do roku 2020. Ale potom budeme potrebovať peniaze na ďalšie drobné úpravy,“ dodal na záver. Najbližšou úlohou je vybudovanie bočnej prístupovej rampy popri schodíkoch k hlavnému vchodu. Väčšina obyvateľov domu sú starší ľudia, takže sa určite zíde.

Zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk