Jarná záhrada, kvetinová dekorácia

Trávniky
Z trávnika odstráňte napadané lístie, vetvy, kamene a dôkladne ho vyčistite. Pokoste ho na najkratšiu dĺžku, bude tak pripravený na následnú vertikuláciu. Prerežte existujúce trsy do hĺbky 3 – 5 mm, čím ho prevzdušníte. Následne nasypte na trávnik kremičitý piesok a vytvorte prirodzenú drenáž v pôde. Ak sa v ňom objavil mach alebo iná burina, ošetrite ho špeciálnymi postrekmi.

Stromy, kríky, živé ploty
Aj stromy, kríky a živé ploty potrebujú jarný zostrih. Pri stromoch treba prihliadať na jednotlivé odrody, pretože každá potrebuje inú starostlivosť. Kríky a zelené živé ploty zastrihávajte bez obáv. Desať až dvadsať centimetrov pod požadovanú výšku či šírku neuškodí, naopak prospeje. Krásne a rýchlo „vyženú” výhonky a zahustia sa.

Záhony
Záhony porýľujte, vyčistite a kvalitne prevzdušnite. Dobre si premyslite rozmiestnenie jednotlivých rastlín. Dôležité je dbať na ich výšku, ale aj jednotlivú farebnosť. Doplňte do pôdy kvalitné hnojivo a nezabudnite začať otužovať vaše priesady do zeleninovej záhradky.

Kvetinová dekorácia
Pohľad na živé kvety je vždy pohladením pre dušu. Chcete nimi vyjadriť niekomu svoju lásku alebo sa len tak potešiť z ich pestrofarebného čara? Prebúdzajúca sa príroda nám v tomto období ponúka veľa krásnych poslov jari. Máme pre vás tip: vyskúšajte si ich naaranžovať spolu s nami! Na výsadbu sú vhodné napríklad prvosienky, cyklámeny, sedmokrásky, z cibuľovín sú to snežienky, krokusy, narcisy, tulipány, modrice, konvalinky či hyacinty. Všetky si môžete neskôr vysadiť do svojej záhrady.

Ako na to
1 Pomocou obojstrannej pásky vystelieme debničku nepriepustnou fóliou.
2 Na dno debničky nasypeme 
kamienky, ktoré poslúžia ako drenážna vrstva.
3 Pridáme záhradný substrát.
4 Na pripravený substrát vložíme rastliny, ktoré sme vybrali z pôvodných kvetináčov a zasypeme substrátom. Najvyššie rastliny umiestňujeme dozadu, nižšie do popredia.
5 Okolo rastlín môžeme pre väčšiu dekoratívnosť použiť aj prírodný mach. Bude zároveň zadržiavať v pôde vlhkosť.
6 Okraje debničky zasypeme kamienkami.
7 Takýto aranžmán môžeme obmieňať podľa príležitosti vhodnými doplnkami. Napríklad dreveným srdiečkom na Valentína alebo zápichmi s jarnými motívmi a prepeličími vajíčkami na Veľkú noc.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk