Exotické bývanie

Príroda v podobe nežných kvetinových či výraznejších exotických motívov sa hodí do každého interiéru. Vedeli to už naši predkovia, ktorí si takto vyzdobovali obydlia. Dôležité je však zistiť, v akom množstve a v akých kombináciách exotické prvky zakomponovať do bývania tak, aby pôsobili vkusne, nie gýčovo.

Meditačná ÁziaVyhýba sa použitiu ostrých hrán, obľubuje obliny a ovály. Nesmú chýbať bambus, kameň dostatok svetla, bohatá vegetácia a tlmené odtiene.

Farebná Afrika – Afroštýl preferuje kombináciu prírodných materiálov – dreva, kože a keramiky. Charakterizujú ho zemité farby a pestré textílie. Vyniká aj geometrickými, ľudskými i zvieracími vzormi.

Boho štýl – Dokáže navodiť príjemný pocit exotiky. Ležérne sedenie na vankúšoch, pestré koberce, výšivky, tapisérie, ratanové kreslá, hojdacie siete, doplnky z ciest a pohoda plná spomienok na obľúbené miesta. To všetko sa dá vyčarovať jednoducho a lacno.

Jagavý Orient – Ak si chcete dopriať atmosféru Orientu, nešetrite textíliami z prírodných vlákien ani ligotavými doplnkami. Hodí sa všetko zlaté aj medené. Priestor spestria farebné sklíčka nalampách i množstvo svietnikov.

Ananás, kaktusy a papagáje – Ak neviete odolať exotickým trendom, ale bojíte sa priveľkej zmeny, skúste to vyriešiť doplnkami. Pár tanierov s pestrým vzorom alebo exotická dekorácia v tvare ananásu či kaktusu priestor zafarbia a vdýchnu mu atmosféru džungle.

Biela pomaly ustupuje do úzadia, aby uvoľnila miesto farbám a vzorom. Ide predovšetkým o veľké až nadrozmerné obrysy a obrazy palmových listov, kaktusov, stromov, papradia a pestrých kvetov, ktoré vynikajú na tapetách, kobercoch, ale aj na čalúnení. Moderné kvetinové vzory dokážu zútulniť každý interiér a dobre sa kombinujú s tými geometrickými. Sú odvážne, nadrozmerné a žiaria energiou. Žltá, zelená, fialová… Všetko je dovolené! Zvyšný priestor by však mal byť zariadený jednoducho, čistými líniami a neutrálnymi farbami. Ak vás to ťahá skôr do ríše zvierat, je ideálny čas, aby ste si vybrali z množstva doplnkov s podobou plameniakov, papagájov, exotických šeliem či motýľov, ktoré ponúka dnešný interiérový dizajn. Textílie, vankúše, porcelán, plagáty a iné maličkosti do domácnosti nájdete v podobe každého zvieraťa. Kvetinové, ako aj zvieracie motívy sa hodia od kúpeľne až po obývačku. Stačí si len vybrať.

Rešpektujme prírodu
Ak sa vám páči koža a kožušina exotických zvierat, nezabudnite, že pôsobia veľmi výrazným dojmom, preto zvyšok miestnosti, do ktorej ich umiestnite, zariaďte už len veľmi stroho. Len vtedy dokážu upriamiť pozornosť na svoju majestátnu krásu. Samozrejme, v dnešnej dobe nemusíme pripomínať, že rovnako dôležitý, ako zariadiť si bývanie podľa vlastného vkusu, je aj rešpekt voči prírode a jej obyvateľom. Preto sa nebojte siahnuť po umelých materiáloch, ktoré sú často na nerozoznanie od pravých.

Zdroj:časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk