Čerstvé bylinky po celý rok

Aby sa rastliny počas zimy nevyťahovali a nestrácali farbu, musíte im zabezpečiť nižšiu teplotu, než zvyčajne býva v prekúrených bytoch. Všeobecne totiž platí, že čím nižšia je intenzita svetla a dĺžka dňa, tým nižšia by mala byť aj teplota. Ideálna je 16 – 18 °C, v noci môže klesnúť o 2 až 4 °C. Skúste ich teda umiestniť do najchladnejšej miestnosti, hoci to nebude práve kuchyňa. Vhodné sú aspoň štyri hodiny priameho slnka denne. Vyberajte im aj najsvetlejšie okno, najlepšie s južnou, východnou či západnou orientáciou. Určite ich nedávajte na severnú stranu. Počas krátkych zimných dní im prospeje niekoľkohodinové prisvetľovanie fluorescenčnými výbojkami.

Menej je niekedy viac
Čo sa týka polievania, počas zimy bylinky nepotrebujú toľko vody, ako v lete. Polievajte ich až vtedy, keď je povrch substrátu suchý. A radšej menej často a viac. Prebytočnú vodu nenechávajte stáť v miske, lebo premokrenie často vedie k hnilobe koreňov a môže spôsobiť uhynutie rastlinky. V záhrade dopestujete bylinky takmer v každej pôde, no v kvetináči by mal byť kvalitný substrát s dobrou priepustnosťou. Pri pestovaní v črepníkoch sú vyššie aj nároky na výživu, preto ich môžete občas prihnojiť polovičnou dávkou hnojiva ako pri ostatných „izbovkách“. A aké sú najvhodnejšie nádoby na pestovanie? Určite z pálenej hliny, do ktorých sa cez póry dostáva vzduch ku koreňom.

Náš tip
Dolu hlavou. Ak máte malý byt, bylinky zasaďte do „lietajúcich“ črepníkov. Substrát je zabezpečený hustou sieťkou, cez ktorú sa nevysype von. Črepník obsahuje aj nádržku na postupné uvoľňovanie vody. Takéto pestovanie je navyše aj mimoriadne štýlové.

zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk