Aj malý dom si zaslúži veľkú pozornosť

Tam, kde sú srdcia široké, nie je dom príliš tesný. Aj keby v ňom mali bývať len štyri rodiny. Jeden taký bytový dom sme našli vo Vrábľoch na Podmájskej ulici. Spolu s jeho obyvateľmi sme sa pozreli na to, ako si ho vďaka PSS dokázali vynoviť.

Príbeh obnovy tohto bytového domu sa začal pred dvomi rokmi, keď si v ňom kúpila byt mladá rodina. Mama Barbora, otec Peter a malá Dorotka. Všetci traja sa tešili z toho, že vo Vrábľoch našli útulný bytový dom, v ktorom bývali len štyri rodiny a každá z nich mala k dispozícii aj kus vlastnej záhrady. Za domom nechýbal altánok, kde sa v lete grilovalo, hojdačky ani lavičky. Skrátka raj pre mladú rodinu. Ten však netrval dlho. „Múry boli stále studené a na stenách sme mali pre katastrofálny stav strechy aj pleseň. Pre malé dieťa to boli naozaj nevyhovujúce podmienky na život,“ povedala nám Ing. Barbora Fleková, ktorá po predchádzajúcej majiteľke bytu zdedila aj funkciu predsedníčky bytového spoločenstva. „Zrekonštruovali sme teda strechu, obvodové múry, dali sme si zatepliť suterén, garáže a pivničné priestory, aby sme mali teplo aj na spodných poschodiach,“ dodala.

Pomáhala aj rodina
Rekonštrukčné práce sa vo Vrábľoch začali na jar v roku 2018 a v júli sa už mohli tešiť z výsledkov svojej snahy. „Všetky práce prebehli pomerne rýchlo
 a bez problémov. Počujeme teraz oveľa menej hluku, zmizla pleseň a máme tu teplejšie. Dokonca náklady na kúrenie plynom nám vďaka tomu klesli asi o polovicu,“ prezradila nám mladá pani Fleková s tým, že sa im tu býva veľmi dobre a nemenili by. „Je to možno malé mesto, ale my sme tu naozaj spokojní,“ povedala.

Nebojte sa
S vybavovaním úveru od Prvej stavebnej sporiteľne pomohla obyvateľom bytového domu obchodná zástupkyňa PSS Erika Szabóová. „Pani Fleková vedela, do čoho ide. Jej otec bol totiž tiež predseda spoločenstva vlastníkov bytov a trochu jej aj poradil, ako postupovať,“ usmiala sa. „Ponuku od Prvej stavebnej sporiteľne všetci obyvatelia prebrali a rozhodli sa, že do toho idú. Založili si stavebné sporenie, aj keď sa na začiatku báli splátok. Ale práve tých pár eur navyše, ktoré teraz platia, sa im postaralo o to, že bývajú oveľa lepšie a krajšie. Nebojte sa do toho ísť aj vy, oplatí sa to,“ odkazuje aj ostatným obyvateľom bytových domov na celom Slovensku Erika Szabóová.

Zdroj: časopis DOMa


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk