VZOROVANÉ KOBERCE

S narastajúcou popularitou drevených podláh a dlažieb stúpa aj záujem o kusové koberce, ktoré v súčasnosti zažívajú obdobie prudkého rozmachu.

Koberec je viac než len príjemný bytový doplnok. Vytvára pocit komfortu v izbe a zároveň je kľúčovým dizajnovým prvkom. Interiér obohacuje o farby, podlahám a dlažbe dodáva pocit tepla, pohlcuje a tlmí hluk. Správny výber farby a motívu koberca urobí s každou miestnosťou zázraky. V moderných otvorených priestoroch koberec napomáha zadefinovať jednotlivé zóny pre rôzne aktivity. Zoskupené pohovky a kreslá premení na útulné prostredie lákajúce k príjemnému spoločnému posedeniu. Koberec pod jedálenským stolom a stoličkami opticky vymedzí priestor na stolovanie. Koberec pod posteľou zdôrazní oddychovú zónu a zároveň poskytne príjemný komfort bosým nohám. Dizajnéri oprášili zašlú slávu kobercov a okrem orientálnych motívov, ktoré boli vždy populárne, ponúkajú koberce s geometrickými vzormi, čiernobielym a farebným rastrom, moderné kvetované a listové vzory alebo koberce inšpirované art-deco štýlom populárnym v 20-tych a 30-tych rokoch minulého storočia.

Výber správneho koberca nie je jednoduchý proces. Pripravili sme pre vás prehľad aspektov, ktoré by ste mali pri rozhodovaní zohľadniť. Cena koberca by mala napovedať o kvalite materiálu, dizajnu a spracovania. Koberce vyrobené z vlny, hodvábu a iných prírodných vlákien sú zvyčajne drahšie. Ručne viazané a tkané koberce sú svojim prevedením jedinečné a preto patria do kategórie najdrahších kobercov, ktoré sa umiestňujú do menej frekventovaných zón interiéru. Často sú také vzácne, že sa dedia z generácie na generáciu. V továrni vyrobené koberce zo syntetických vlákien patria medzi lacnejšie. Koberce strednej kategórie – vlnené alebo syntetické – sa kvalitou odlišujú v závislosti od hmotnosti a počtu vlákien použitého na m2, použitého podkladu a technológie výroby. Čím sú hmotnosť a počet vlákien na m2 vyššie, tým je koberec kvalitnejší a trvácnejší. Pri výbere farebnosti nezabudnite na základné pravidlo – zohľadnenie orientácie miestnosti, pre ktorú je koberec určený. V severne orientovanej miestnosti sa farby javia tmavšie, kým v južne orientovanej miestnosti pôsobia svetlejšie, takmer vyblednuto a fádne. Veľké výrazné ornamenty na kobercoch pôsobia dramaticky, ale potrebujú veľké priestory a jednoduché zariadenie, aby mohli naplno vyniknúť. So záťažou koberca je úzko spätá jeho kvalita a životnosť. Ak vás očaril komfortný koberec s dlhým vlasom, nedávajte ho do frekventovaných miestností, kde by bol vystavený nadmernej záťaži. Jeho vzhľad by dlho nevydržal. V spálni, kde je podlaha menej namáhaná, však určite vynikne. Medzi odolnejšie koberce patria vpichované, slučkové alebo uzlíkové koberce, ktoré dobre odolávajú zošliapaniu a preto sú vhodné do chodieb a predsiení.

Text: Lenka Šingovská, www.class.eu.sk


Zaujíma vás táto tématika?
 

Chcete dostať avízo o nových článkoch z tejto oblasti?

Zaregistrujte svoj e-mail na náš občasný spravodaj:


pošli na vybrali.sme.sk